Skocz do zawartości

[radon zr race 29er 6.0] shimano vs sram, Frame size ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Zdecydowałem się na rower który sprzedawany jest z dwoma rodzjami napędu

Sram vs shimano

Która zopcji polecacie ? czy  będe odczuwał brak najwiekszej zębatki jadąc  po szosie ? ( bede nim również jezdził po drodze -wycieczki z znajomymi itd )

1.    http://www.bike-discount.de/shop/k1275/a107971/zr-race-29-6-0-sram.html

2.    http://www.bike-discount.de/shop/k1275/a107967/zr-race-29-6-0-shimano.html

O jeszcze większy ból głowy przyprawia mnie dobór ramy 

Mam 182.5 cm wzrostu 

odleglosc na boso od ziemi do krocza 85-86 cm

Powinienem iśc w 18 czy 20 ? 

Z sklepu bike-discount zaproponowano mi ramę 20 - aczkolwiek  sam nie jestem przekonany 

Proszę o radę 

Pozdrawiam serdecznie 

No tak wlasnie tak. Tak że tego - ze  ten 

Napisano

Zważywszy, że to 29er , szedł bym raczej w 18" ... sam mam podobny wzrost, i jak dla mnie rama 20" z kołem 29", to już kawał ociężałej krowy .

Ale tak naprawdę sam musisz zdecydować .

• Mod Team
Napisano

Też brałbym 18". Napęd SRAM'a 2x10 moim zdaniem lepszy. A co do szybkości na płaskich asfaltach...no cóż, to nie jest rower szosowy. :)

Napisano

Dziękuję za poradę. Teraz mam juz kompletny mętlik ... w sklepie mowili ze L , doswiadczeni rowerzysci mowia ze M - a ja nie mam zadnego doswiadczenia ... zeby podjac swiadoma decyzje. Moze ma ktos praktyczne doswiadczenie z tymi 29erami  ? .. Jakie ramy używacie przy 182 cm wzrostu ?  

Napisano

W taki sposób nie kupuje się roweru, znajdź sobie najbliższy Skiteam i przymierz się do jakiegoś Cube LTD , rama 19" będzie zbliżona do 18" Radona a 21" będzie zbliżona do 20" Radona .

Wielu na forum jest takich którzy kupili słuchając "dobrych rad", a później płakali .

Napisano

Dziękuję za poradę. Teraz mam juz kompletny mętlik ... w sklepie mowili ze L , doswiadczeni rowerzysci mowia ze M - a ja nie mam zadnego doswiadczenia ... zeby podjac swiadoma decyzje. Moze ma ktos praktyczne doswiadczenie z tymi 29erami ? .. Jakie ramy używacie przy 182 cm wzrostu ?

Mam zeszloroczny model i taki sam wzrost jak Twoj. Zdecydowalem sie na rame 18" i jestem wyjatkowo zadowolony. Rowerek rewelacja :)
Napisano

Też skłaniam się do Srama sam posiadam korbę 36/ 22 i na odcinkach dojazdowych spokojnie można 40 km/h jechać po asfalcie , co do rozmiaru 20 cali wydaje się za duża

Napisano

Mam tego Radona z 2013 roku. Mam 180 wzrostu, noga 84 i mam ramę 18'' która pasuje idealnie.

Wybrałem wersję Shimano bo nie podobał mi się oczony kolor w wersji Sram. W tym roku jest już lepiej i pewnie bym też wziął Sram'a.

Rower polecam w 100% chociaż miałem problem z hamulcem i musiałem go (sam hamulec) odesłać do Niemiec na gwarancję.

Napisano

Panowie to jest jakaś masakra.

Napisałem na oficjalny profil Radonbikes.de na facebooku 

Podałem swoje wymiary 182 dl nogi 86

i napisali ze 20  po raz kolejny   

Mam mętlik ....a przymierzyć nie mam gdzie - 100 km do katowic mam jechac .. . ?

Wiem ciężko tutaj pomóc , nigdy nie  miałem kompleksów dot swojego wzrostu, ale gdybym mial te 3-4  cm wiecej wybór dzis byłby łatwiejszy :)

Napisano

Wydaje mi się że powinieneś wziąć tą 20-stkę. Będziesz miał dość luzu w przekroku i lepszą wyciągniętą pozycję dzięki 162 cm górnej rurze.

18stka może być trochę krótka chyba że preferujesz jazdę bardziej turystyczną to wtedy 18 cali może być.

Myślę że ludzie z Radona dobrze doradzają - w moim przypadku proponowali 18 cali, taką też kupiłem i pasuje idealnie :)

Napisano

Mam 188 i 92 noge i mam 20" więc dla Ciebie zaproponowałbym 18".

Tak poza tym to 15 marca będzie promo na wersję sramowską za 799 ojro - info z profilu fejsowego radona.

Napisano

Niestety z tą promocją jest lipa  , dostałem odpowiedz na facebooku - oferta dostępna tylko podczas bezpośredniej wizyty w wsklepie w BONN

---

Yes and you will have to come to the Megastore in Bonn as the offer won't be available online.

Kind regards,

Florian

---

Widzisz - tyle ze wg ich strony wlasnie 20 proponowana jest od 180 cm do 190  - a 18 od 170 do 180  - tak że jak spiewała  Nosowska dla ładnych za brzydka dla brzydkich za ładna :) -  na tą jestem ciut za duży a na ta ciut  za mały ... ?  A osobisty prefrenecji brak - gdyż nigdy nie miałem roweru. 

Bądz tu mądry i pisz wiersze.. 

Napisano

Panowie to jest jakaś masakra.

Napisałem na oficjalny profil Radonbikes.de na facebooku 

Podałem swoje wymiary 182 dl nogi 86

i napisali ze 20  po raz kolejny   

Mam mętlik ....a przymierzyć nie mam gdzie - 100 km do katowic mam jechac .. . ?

Nie patrz na to co piszą na fejsie, musisz sie przymierzyć. mi to samo wskazywał komputer w salonie Gianta po pomierzeniu moich nóg, wzrostu, przekroku itd., że dla mnie L. (też 29 calowiec, Anthem X4). Tyle, że przy mierzeniu na żywo górna rura ocierała o jajka. Mam nogę jak Ty (86cm) i 182 wzrostu i wziąłem 18. Dobrze Ci chłopaki piszą, albo bierz M, albo się przymierz i przekonaj.

Jak trzeba jedź nawet do Katowic, nie kupujesz roweru za tysiąc pińset tylko za kupe hajsu, lepiej nie brać w ciemno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...