Skocz do zawartości

[Korba] Wymiana zębatek Co radzicie?

artekX64

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Posiadam korbe Alivio fc-m410. Na srodkowej i najmniejszej zebatce przeskakuje mi lancuch co chyba jest oznaka zuzycia zebow, prawda? Przegieg(rowniez owej korby) to ok 2,5 tys km. Moje pytanie to czy montowac takie same zebatki czy moze warto dorzucic kilka groszy wiecej i kupic cos bardziej wytrzymalszego? A moze wrecz przeciwnie i znajde jakis tanszy zamiennik a tej samej jakosci :> ??

Dlaczego na podanej nizej aukcji za srednia zebatke zaplace w granicach normy a za mala w porownaniu... grosze:>?

http://allegro.pl/zebatka-22z-alivio-tarcza-22t-fc-m410-protektor-i3948376034.html

http://allegro.pl/zebatka-32z-tarcza-blat-32t-korby-alivio-fc-m410-i3994602143.html

Pozdrawiam!

Napisano

Lancuch razem z kaseta wymieniony przy 2 tys. Na poczatku przeskoki zdarzaly sie sporadycznie. Natomiast teraz przy mocniejszym nacisnieciu na pedal za kazdyjm razem. Wrecz powoli nie da sie na nich w ogole jezdzic.

Napisano

Przegieg(rowniez owej korby) to ok 2,5 tys km. Moje pytanie to czy montowac takie same zebatki czy moze warto dorzucic kilka groszy wiecej i kupic cos bardziej wytrzymalszego?

Jeśli okazało by się prawdą, że zajechałeś jedną z najbardziej pancernych korb na rynku przy przebiegu praktycznie żadnym dla korby to sorki ale nic pancerniejszego jak na razie nie wymyślili. Korzystaj nadal z blatów stalowych i unikaj jak ognia pozostałych zrobionych czy to z alu czy kompozytów.

Napisano

Jak w takim razie sprawdzic czy przeskakiwanie to wina zebatek ?

Bylem w sklepie rowerowym i serwisant po przejechaniu sie na rowerze tez tak stwierdzil a co najlepsze powiedzial ze dla korby 2,5 tys to juz sporo i jak najbardziej nadaje sie do wymiany wtedy.Co o tym sadzicie w takim razie? Brak kompetencji czy chcial mnie po prostu oszukac :icon_cool: ?

Napisano

Skoro wymieniles lancuch i kasete to nie ma opcji. Szybko faktycznie. W korbie deore 530 mialem identyczna sytuacje ale po 5000. Po wymianie blatow miodzio do dzis

Wysłane z mojego OV-Vertis-01 przy użyciu Tapatalka

Napisano

moze w duzej mierze zadecydowal o tym fakt, iz najczesciej uzywalem dwoch zebatek, malej i sredniej? Duza rzadko kiedy uzywana.

Czy wymiana tych zebatek to jakas skomplikowana sprawa? Bo z tego co widac to jest przykrecona na srubach imbusowych wiec nie powinno to sprawic problemow zadnych :sweat: ?

Co sadzicie o tym zestawie z allegro podanym w linkach ?

Napisano

ja po zakupie korby xt czy slx zamontowalem blaty 36/22 alivio poniewaz maja najlepsza wytrzymalos.

cenowo 38z alivio 37 zl 120 g

38 z XT 230 zl 65 g

czy te gramy sa Warte ceny??? Wytrzymalosc alivio wieksza

Napisano

Te blaty co zaproponowałeś to jak już wspomniałem jedyne wyjście bo są stalowe. Sama wymiana jest bardzo prosta ale wymaga zdjęcia korby. Co do serwisanta to najdelikatniej mówiąc mija się z prawdą. Większy przebieg bez problemu powinna wytrzymywać kaseta a co dopiero korba. Coś jest nie tak, że tak szybko zużywają się zęby.

Napisano

Jest odpowiedni dział tutaj do oceny zużycia zębatek więc tam większa liczba osób to oceni. Nie zmienia to faktu, że moim zdaniem stan zębów jest więcej niż dobry. Jak coś to zamienisz nowe na prawie nowe więc gdzie tu sens??

Napisano

podjade jutro w takim razie do innego serwu i zobacze co tam panowie powiedza na ten temat.

Lancucha ma moze 500km :verymad:  Mozliwym jest ze sie nie przyjal po prostu?

Jak domowymi sposobami sprawidzic czy nie jest rozciagniety za bardzo ?

Napisano

Czy te przeskoki łańcucha zdarzają się także na największym blacie? Sprawdź to przed wymianą pozostałych blatów, bo może okazać się, że winowajcą jest bębenek piasty, a nie korba....

Napisano

Pisalem o tym ciutke wyzej, ze przeskoki nie wystapuja na najwiekszym blacie. Moje uzasadnienie bylo takie, iz najwieksza byla mniej eksploatowana od pozostalych dwoch:>

Napisano

Mam to samo, wymieniłem w weekend łańcuch i skacze z przodu na średniej. Zdziwiłem się bo przecież zębatki w korbie powinny duuużo wytrzymać.

Napisano

A czy przypadkiem aby łańcuch nie jest za długi?

Od razu po twoim zapytaniu postanowilem to sprawdzic!

Rozpialem lancuch i wg wzoru ktory jest zalecany przez shimano:

chainlength.jpg

okazalo sie ze lancuch jest o 2 ogniwa za dlugi (pozostawiajac wg instrukcji o 2 ogniwa dluzszy)

skrociłem i pojechalem sprawdzic efekt

na samym poczatku przeskoczyl dwa razy i juz bylem wkurzony ale pozniej...cisza:) podczas tej kilkunastominutowej jazdy powinien to zrobic przynajmniej kilkanascie razy tak jak dzialo sie to dotychczas. Jescze nie chce nic mowic ale to bylo chyba to :) Nie ubralem sie zbytnio na rower w ten mrozny wieczor dlatego tylko tak na szybko przetestowalem. Na dniach pojezdze dluzej i wtedy bede juz pewien:)

dzieki za wszystkie rady!

• Mod Team
Napisano

Osobiście sprawdzam to inaczej, mała z przodu, mała z tyłu. Jeśli łańcuch wisi to do skrócenia, musi być delikatnie napięty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...