meridziak Napisano 19 Lutego 2014 Napisano 19 Lutego 2014 Witam. Posiadam Meride matts tfs 300d (http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-gorskie-26/rower-merida-matts-tfs-3002013-czarno-zielony ). Korzystam z niej już jakiś miesiąc czy 2 miesiące ( z przerwami ). Przegląd mam zaplanowany ( pisze mi na karcie gwarancyjnej ) na 30.03 I mam pare uwag do roweru. Jedna dotyczy się głównie łańcucha, przerzutek ( głównie całego napędu) - przy zjezdzie z krawężnika słychać jak łańcuch skacze , przy dźwignięciu i upuszczeniu roweru delikatnie ( tak jak w instrukcji ) widać jak ten łańćuch skacze ( na różnych przerzutkach ), jak jade na przerzutkach ok. 2-8 / 2-7 czy 3-8 to łańcuch mi przeskakuje. Głównie mam obawy co do całego napędu. Jeszcze zaczyna martwić mnie amortyzator, że tak słabo się ugina przy jezdzie po nierównościach. Możecie mi rozpisać jak moge dbać o ten rower,czy osprzęt nie jest najgorszy i na jaki ew. zmienić oraz co robić z tymi wadami, które opisałem, i czy pojechać do serwisu aby w ramach gwarancji mi to uregulowali ? Lecz jak mówiłem, myślę, że one z powrotem wrócą i dlatego waham się nad wymianą części. Ps. Wydaje mi się też, że opony przydało by się zmienić. Proszę o wypowiadanie się.
Classified Napisano 19 Lutego 2014 Napisano 19 Lutego 2014 przy zjezdzie z krawężnika słychać jak łańcuch skacze W sensie że uderza o dolny trójkąt? Załóż sobie neoprenową osłonę na ramę. Jeżeli masz uczucie, ze łańcuch jest za długi (a to co opisujesz może na to wskazywać), ew źle wyregulowane przerzutki, to POWINIENEŚ udać sie do serwisu jeżeli rower jest na gwarancji. Jeszcze zaczyna martwić mnie amortyzator, że tak słabo się ugina przy jezdzie po nierównościach Od początku tak jest, czy sytuacja się pogorszyła? Suntour XCM HLO 100 z tego roweru to nie jest jakiś mistrz wybierania nierówności, niestety, ale jeżeli ostatnimi czasy jego wydajność w wybieraniu nierównosci zauważalnie się pogorszyła, może to wskazywać na uszkodzenie amortyzatora. Możecie mi rozpisać jak moge dbać o ten rower Tak, jak dba sie o każdy rower. Jak długo jest na gwarancji, wszystko dawać do serwisu do naprawy gwarancyjnej (wszystko co kwalifikuje się do tego typu naprawy). Czyścić po przejażdżkach, nie trzymać go na dworze, traktować zgodnie z przeznaczeniem. czy osprzęt nie jest najgorszy i na jaki ew. zmienić Nie jest najgorszy. Adekwatny do ceny roweru. Po co go zmieniać? Coś Ci przeszkadza czy chcesz zmienić dla samej zmiany? czy pojechać do serwisu aby w ramach gwarancji mi to uregulowali Oczywiście że tak. Lecz jak mówiłem, myślę, że one z powrotem wrócą To błąd. Z technicznego punktu widzenia nieuzasadnione spojrzenie. Z logicznego również. Wydaje mi się też, że opony przydało by się zmienić. Dlaczego? Co jest z nimi nie tak? Opony zmieniamy jak są zużyte lub gdy chcemy zmienić radykalnie styl jazdy i jej środowisko. Proszę o wypowiadanie się. Proszę bardzo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.