marcin1992 Napisano 18 Lutego 2014 Napisano 18 Lutego 2014 Witam wszystkich forumowiczów ! Mam na imię Marcin, mam 22 lata, wzrost: 178 cm, waga: 65 kg. Poszukuję roweru do szybkich zjazdów po stromych szlakach i wytrzymałego na tyle aby bez strachu wykonać małe dropy. Waga im mniejsza tym lepiej, aczkolwiek nie jest to u mnie priorytet. Rowerek może być nowy ale liczę się z tym, iż w tym przedziale cenowym warto postawić na sprzęt używany. Przyznam szczerze, że w temacie jestem laikiem stąd też zwracam się do Was o pomoc Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc Pozdrawiam, Marcin
Mod Team Puklus Napisano 18 Lutego 2014 Mod Team Napisano 18 Lutego 2014 A wiesz ze taka typowa zjazdówka niemal nie nadaje sie do normalnej jazdy ? Może coś ęduro ? http://allegro.pl/rama-giant-reign-1-2010r-rozmiar-m-stan-idealny-i3950823035.html Całkiem fajna maszyna chyba ze naprawdę chcesz zjazdowe bydle
marcin1992 Napisano 18 Lutego 2014 Autor Napisano 18 Lutego 2014 Tak słyszałem, że ciężko na prostych (ale chyba da radę pojechać pare kilometrów na względnie płaskim terenie ? ). Co do aukcji to gość sprzedaję samą ramę, a ja szukam całego ;p Dzięki za odpowiedź
Mod Team Puklus Napisano 18 Lutego 2014 Mod Team Napisano 18 Lutego 2014 Sry, nie doczytałem Ale chodziło mi o ogólnie wygląd takiego enduraka, ma ok 160mm skoku i nadaje sie do turlania po bulwarze jak i do nawet ostrzejszej zabawy Ale chcesz zjazdówkę widzę. Ok coś poszukamy. Taki troche pierwszy z brzegu ... http://allegro.pl/mongoose-black-diamond-triple-07-08-fox-dhx4-x-9-i3978064681.html http://allegro.pl/giant-faith-glory-demo-big-hit-i3982790043.html rama nie wgląda na katowaną ale bomber z 2008 roku ... nie wiem czy to dobry pomysł ... http://allegro.pl/scott-gambler-i3972558275.html ta sama historia, całkiem niezły ale widelec ... w tamtych latach marzocchi nie był zbytnio szczęśliwym wyborem.
marcin1992 Napisano 19 Lutego 2014 Autor Napisano 19 Lutego 2014 Scott Gambler wygląda ładnie wizualnie i fajne podzespoły ma. Chociaż to co napisałeś troszkę mnie zniechęca no i w opisie aukcji jest wspomnienie o "dzwonie", który rower przeżył. Ciekawe czy wpłyneło to w jakiś sposób na jego teraźniejszą pracę :/ Najlepiej taki zakup dokonać osobiście, przejechać się i w ogóle pomacać na miejscu. Chociaż za dużego doświadczenia w tej kwestii nie mam ale raczej uszkodzenia ramy czy inne poważne defekty widać na pierwszy rzut oka. Co do enduro - ja osobiście nie wykluczam ;p Jeśli da radę pozjeżdżać i poskakać z małych wysokości to dlaczego nie Z przyjemnością rzucę okiem na takowe propozycję
Mod Team Puklus Napisano 19 Lutego 2014 Mod Team Napisano 19 Lutego 2014 Są enduraki o skoku 170-180mm to wystarczająco dużo jednak ... ja mam 150 i uważam to za mało apetyt rośnie ... wiadomo. Sprzęt zjazdowy, to typowo zawodniczy sprzęt, tylko do ganiania w dół, szosowa kaseta, krótki wózek często osprzęt niskiej klasy, bo nie ma sensu pakować kasy w przerzutki jak ich i tak sie prawie nie używa. Wiesz 4k to dużo kasy, wiele ludzi za tyle kupuje samochody i jeździ za nim i długo i daleko. Tobie też bym radził przed zakupem obmacać, najlepiej z kimś kto się orientuje w temacie. To że rower miał dzwona, to nic strasznego, prawie każdy zjazdowy sprzęt sie wysypał i to nie raz. Zależy jak poważne to było. Warto też okoliczne giełdy objeździć.
marcin1992 Napisano 19 Lutego 2014 Autor Napisano 19 Lutego 2014 Zgadza się to dużo pieniędzy (od dawna po prostu odkładałem i postanowiłem na zimę - taniej, dokonać zakupu). Tyle chcę maksymalnie pieniędzy przeznaczyć aby kupić jakościowo dobry sprzęt i poczuć radość z jazdy Dotychczas jeździłem tylko na badziewiastych góralach z marketu (dosłownie) :/ Jasna sprawa sprzęt kupować tylko po wcześniejszych osobistych oględzinach. Niestety eksperta w tej dziedzinie nie znam ale jakoś sobie poradzę z tym problemem Dziękuję za udzielone odpowiedzi Pozdrawiam, Marcin
Mod Team Puklus Napisano 19 Lutego 2014 Mod Team Napisano 19 Lutego 2014 Jeżeli nie jeździłeś nigdy wcześniej na zjazdówce, nie kupuj. Sądzę że Ęduro będzie lepszym wyborem na Początek.
marcin1992 Napisano 20 Lutego 2014 Autor Napisano 20 Lutego 2014 Im dłużej zagłębiam się w temacie tym częściej dochodzę do takiego samego wniosku. Enduro to coś dla mnie Tylko pytanie czy będę w stanie za 4,5k coś przyzwoitego kupić, tak abym nie musiał od razu połowy rzeczy wymieniać :/ Albo ewentualnie dobre części do złożenia używane ? Macie jakieś propozycję ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.