Skocz do zawartości

[Do 4500zł] Używany rower dla początkującego - dh + fr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów !

Mam na imię Marcin, mam 22 lata, wzrost: 178 cm, waga: 65 kg.

Poszukuję roweru do szybkich zjazdów po stromych szlakach i wytrzymałego na tyle aby bez strachu wykonać małe dropy.

Waga im mniejsza tym lepiej, aczkolwiek nie jest to u mnie priorytet.

Rowerek może być nowy ale liczę się z tym, iż w tym przedziale cenowym warto postawić na sprzęt używany.

Przyznam szczerze, że w temacie jestem laikiem stąd też zwracam się do Was o pomoc :)

Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc ;)

Pozdrawiam,

Marcin

Napisano

Tak słyszałem, że ciężko na prostych (ale chyba da radę pojechać pare kilometrów na względnie płaskim terenie ? :D).

Co do aukcji to gość sprzedaję samą ramę, a ja szukam całego ;p

Dzięki za odpowiedź :)

• Mod Team
Napisano

Sry, nie doczytałem :P Ale chodziło mi o ogólnie wygląd takiego enduraka, ma ok 160mm skoku i nadaje sie do turlania po bulwarze jak i do nawet ostrzejszej zabawy ;) Ale chcesz zjazdówkę widzę. Ok coś poszukamy.

Taki troche pierwszy z brzegu ... http://allegro.pl/mongoose-black-diamond-triple-07-08-fox-dhx4-x-9-i3978064681.html

http://allegro.pl/giant-faith-glory-demo-big-hit-i3982790043.html rama nie wgląda na katowaną ale bomber z 2008 roku ... nie wiem czy to dobry pomysł ...

http://allegro.pl/scott-gambler-i3972558275.html ta sama historia, całkiem niezły ale widelec ... w tamtych latach marzocchi nie był zbytnio szczęśliwym wyborem.

Napisano

Scott Gambler wygląda ładnie wizualnie i fajne podzespoły ma. Chociaż to co napisałeś troszkę mnie zniechęca no i w opisie aukcji jest wspomnienie o "dzwonie", który rower przeżył.

Ciekawe czy wpłyneło to w jakiś sposób na jego teraźniejszą pracę :/

Najlepiej taki zakup dokonać osobiście, przejechać się i w ogóle pomacać na miejscu.

Chociaż za dużego doświadczenia w tej kwestii nie mam ale raczej uszkodzenia ramy czy inne poważne defekty widać na pierwszy rzut oka.

Co do enduro - ja osobiście nie wykluczam ;p Jeśli da radę pozjeżdżać i poskakać z małych wysokości to dlaczego nie :)

Z przyjemnością rzucę okiem na takowe propozycję :)

• Mod Team
Napisano

Są enduraki o skoku 170-180mm to wystarczająco dużo jednak ... ja mam 150 i uważam to za mało :D apetyt rośnie ... wiadomo. Sprzęt zjazdowy, to typowo zawodniczy sprzęt, tylko do ganiania w dół, szosowa kaseta, krótki wózek często osprzęt niskiej klasy, bo nie ma sensu pakować kasy w przerzutki jak ich i tak sie prawie nie używa.

Wiesz 4k to dużo kasy, wiele ludzi za tyle kupuje samochody i jeździ za nim i długo i daleko. Tobie też bym radził przed zakupem obmacać, najlepiej z kimś kto się orientuje w temacie. To że rower miał dzwona, to nic strasznego, prawie każdy zjazdowy sprzęt sie wysypał i to nie raz. Zależy jak poważne to było.

Warto też okoliczne giełdy objeździć.

Napisano

Zgadza się to dużo pieniędzy (od dawna po prostu odkładałem i postanowiłem na zimę - taniej, dokonać zakupu).

Tyle chcę maksymalnie pieniędzy przeznaczyć aby kupić jakościowo dobry sprzęt i poczuć radość z jazdy :D

Dotychczas jeździłem tylko na badziewiastych góralach z marketu (dosłownie) :/

Jasna sprawa sprzęt kupować tylko po wcześniejszych osobistych oględzinach.

Niestety eksperta w tej dziedzinie nie znam ale jakoś sobie poradzę z tym problemem :P

Dziękuję za udzielone odpowiedzi :)

Pozdrawiam,

Marcin

• Mod Team
Napisano

Jeżeli nie jeździłeś nigdy wcześniej na zjazdówce, nie kupuj. Sądzę że Ęduro będzie lepszym wyborem na Początek.

Napisano

Im dłużej zagłębiam się w temacie tym częściej dochodzę do takiego samego wniosku. Enduro to coś dla mnie :P

Tylko pytanie czy będę w stanie za 4,5k coś przyzwoitego kupić, tak abym nie musiał od razu połowy rzeczy wymieniać :/

Albo ewentualnie dobre części do złożenia używane ?

Macie jakieś propozycję ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...