Skocz do zawartości

[3000-3800] scott scale 970 czy kross level b7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zastanawiam sie nad jednym z tych rowerow. mam 188cm i ok 96kg wagi.

kross rok 2013 a scott 2014 wiec cena jest podobna ok 3200

głównie jazda miejska ale również drogi mocno szutrowe

Napisano

Na głównie jazdę miejską ale też szutrowe drogi kupuje się raczej cross/trekking a nie MTB. To taka luźna sugestia ale nie będę z tym dyskutował

Trudno skonfrontować te modele bo różnica cenowa jest bardzo duża i te osiem stówek więcej za kross'a niesie za sobą dużo lepszy osprzęt. Bardziej pasuje mi tu Aspect 910, który jest w tej samej cenie, bardzo zbliżony osprzętowo ale ma bardziej rekreacyjną geometrię i tradycyjny suport BSA (ja tam się nie znam ale ludziom suporty PressFit się nie widzą. "Nie wiem czemu" ).

Napisano

zastanawiam sie nad jednym z tych rowerow. mam 188cm i ok 96kg wagi.

kross rok 2013 a scott 2014 wiec cena jest podobna ok 3200

głównie jazda miejska ale również drogi mocno szutrowe

ceny jak pisałem są podobne ok 3200 jeden i drugi

Napisano

nie wiem jak z ramami ale kross daje chyba 5 lat a scott chyba bez ograniczen gwarancja.

Czytając tą zajmującą lekturę  można się dowiedzieć że Scott daje jednak 5 lat na ramę.

zerknij na tego, dużo lepszy osprzęt i sporo tańszy.

1.Lepszy osprzęt - rozwiń myśl.

2. Rower kupuje się zwracając przede wszystkim uwagę na geometrię ramy a nie osprzęt.

Napisano

W rowerze za 3 tyś. zwracać uwagę trzeba na wszystko, na osprzęt jak najbardziej też.

Geo aganga jest bardzo dobre, długa górna rura.

Napisano

Nadal nie odpowiedziałeś na pytanie. W czym osprzęt w Gangsta 7.29 jest lepszy od tego w np Levelu B7 2013?

Geo aganga jest bardzo dobre, długa górna rura.

Patrząc po geo, długość górnej rury wynika z kąta rury podsiodłowej, która jest raczej łagodna. Jedyne co z tego można wywnioskować to to że stycza z offsetem w tym rowerze jest zbędna. Za to pedałowanie odbywać się będzie siłowo.

Niezła baza kół jak na 29er.

Napisano

a właśnie biorąc pod uwagę ramy tych dwóch rowerów to która jest lepsza?

po przeczytaniu posta "micha" troche sie już zraziłem do krossa biorąc pod uwagę właśnie ramę.

Napisano

Są bardzo podobne. Scale ma trochę dłuższą bazę kół wynikającą z nieco dłuższej górnej rury oraz łagodniejszego kąta główki ramy. Wymaga więc większej pracy ciałem w szybkich ostrych skrętach. Trochę krótsze tylne widełki ale 2mm nie robią różnicy.  Kąt główki (69,5*) sprawia że rower jest mniej nieczuły na błędy kierującego i drobne nierówności i lepiej zjeżdża. Za to podjazdy wymagają pozycji stojącej i dociśnięcia kierownicy.  Odwrotnie jak w Kross'ie.

Nie piszę tego jako ktoś kto się oczytał i powtarza podręcznikową wiedzę. Po prostu zdarzyło mi się już jeździć na Scale'owej  (ale nie jest to Scala :P ) geometii i wiem co cię czeka. Nie mówię że mi to nie pasuje bo nadal jeżdżę tym rowerem. Poza tym wątpię żeby w zwykłej miejskiej jeździe były to rzeczy wyczuwalne na każdym kroku. IMHO jeśli już chcesz 29er'a (czy tam ogólnie MTB) wybierz rower relatywnie wygodny zapewniający możliwie rekreacyjną, wyprostowaną postawę.

Ode mnie w temacie w zasadzie tyle

Napisano

zeby nie Michu to bym miał cięzki wybór a tak raczej padnie na scott'a :)

rower kupuje zeby szybko w miare pojezdzic i poprawic kondycje.pozycja "lezaca"  mi nie przeszkadza, mlody jestem i wysilek sie przyda. :laugh:

dzieki za pomoc i rozjasnienie tematu :thanks:

• Mod Team
Napisano

raczej padnie na scott'a

Pomijając całą resztę scott 970 z 2014 ma zarąbiście oczoje...ną czerwień. Lubię konkretne kolory.

Napisano

Pomijając całą resztę scott 970 z 2014 ma zarąbiście oczoje...ną czerwień. Lubię konkretne kolory.
Nie jest znów taka oczoj*bna ale IMHO przydało by się aby wróciła moda na żywe kolory ram.
Napisano

Na ramę jest 5 lat. Przynajmniej tak jest opiewane w karcie gwarancyjnej 2013 (do której dałem w poście wyżej dałem linka)

co znaczy IMHO ? :icon_mrgreen:

Skrót od angielskiego In My Humble Opinion (pol. moim skromnym zdaniem)

Napisano

Starszy rocznik różni się mniejszą ilością czerwonego :teehee:  brakiem blokady amortyzatora na kierownicy (jest na goleni) i oczywiście starszą wersją napędu (Deore M59x). Poza tym to ta sama, sprawdzona geometia

Napisano

Tylko przypomnę, że zgodnie z regulaminem gwarancji krossa rowerzysta max 80kg. Przekroczysz o 20kg parametry i tak słabej ramy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...