Skocz do zawartości

[koła] dwa zestawy kół

pajomcek001

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżdżę głównie po asfalcie, sporadycznie zapuszczam się na leśne, niezwykle piaszczyste w moim rejonie, drogi.

Zacząłem zastanawiać się nad dwoma zestawami kół, które szybko wymieniłbym w zależności od planowanej jazdy.

I zacząłem myśleć czy łańcuch, pomimo, że kaseta będzie taka sama, czy będzie dobrze pracował? Nigdy czegoś takiego nie robiłem, nie chciałbym wydać kilka stów, żeby się przekonać, że mój pomysł jest do bani :/

Napisano

sporadycznie zapuszczam się na leśne, niezwykle piaszczyste w moim rejonie, drogi.

Tu chyba odpowiedziales sobie sam, jaka jest sensownosc takiego manewru.

Jakbys mial zalane opony, typowe pod asfalt, to wowczas mozna sie pokusic o takie rozwiazanie, zeby sie nie paprac z cala procedura zalewania.

W innym wypadku, zmiana opon wydaje sie bardziej sensownym rozwiazaniem.

Napisano

przyznam, że kompletnie nie rozumiem twojego postu. W jaki sposób sobie sam odpowiedziałem?

Chcę jeździć także po lesie, choć nie będą to częste wycieczki. Nie chcę dłubać łyżkami przy oponach, bo to mnie irytuje, zastanawiam się nad drugim zestawem kół. Nie wiem tylko jak ma się łańcuch do drugiej kasety? Więc w którym miejscu odpowiedziałem na to pytanie?

Napisano

klucz do kaset kosztuje ~30zł. Nie lepiej ściągać kasetę i zakładać na drugie koła? Ewentualnie dwie kasety i dwa łańcuchy. Bo jeden łańcuch na dwóch kasetach, to średni pomysł.

Napisano

Nie ma przeciwskazań żeby mieć drugi zestaw kół - szczególnie jeśli obie kasety są nowe (przynajmniej na początku). Po dłuższym czasie może pojawić się problem, gdyż bardziej zużyta kaseta będzie w częściej używanym tylnym kole. 

Podana wyżej propozycja - przekładanie kasety po zakupie odpowiedniego narzędzia - jest jak najbardziej sensowna. Jeśli zainwestujesz pieniądze w drugi zestaw kół to narzędzia będą i tak niewielką kwotą.

A irytacja zmianą opon wynika często z braku wprawy :) Mnie wymiana dwóch opon/dętek zajmuje maksymalnie 5 minut.

Jeśli kupisz drugi zestaw kół inny model niż ten co masz to jest też szansa konieczności regulacji przerzutki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...