Skocz do zawartości

[ok800] romet rambler 2,0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema, nie chcę wychodzić na takiego co mówi podbij bo 800 za mało, ale spróbuj zejśc z ceny tego roweru do 1000zł i bierz go http://allegro.pl/rower-romet-rambler-5-rock-shox-super-osprzet-26-i3926772283.html. spróbuj 200zł skołować dodatkowo, ale będziesz miał super sprzęt z którego będziesz bardziej zadowolony. A jak palisz to pal mniej o pół paczki dziennie i wyjdzie ci 200zł w 3 tygodnie :D

Napisano

A jeżeli nie chce dawać więcej kasy to ten rambler 2.0 będzie bardzo zły?

Znalazłem też 2.0 z trochę innym osprzętem.

Rama: Romet XC Series, aluminiowa 6061 T6, wymienny hak przerzutki, profilowane rury, wzmocnienie pod główką ramy
Rozmiar koła: 26"
Widelec: amortyzowany, Zoom MTB SusFork
Mechanizm korbowy: Cyclon, 3-rzędowy, z osłoną
Przerzutka przednia: Shimano Tourney TX-51 SIS
Przerzutka tylna: Shimano Tourney TX-51 SIS
Manetki: Shimano Revo Shift, 3x7, 21-biegów, obrotowe
Klamki hamulcowe: Aluminiowe
Hamulec przedni: JAK SuperBrake, tarczowy, mechaniczny, tarcza 160mm
Hamulec tylny: Aluminiowy V-Brake, Promax
Piasty: Stalowe, przednia piasta DISC 6-bolt
Obręcze: Schurmann, EuroLine 19C Sport Technology, stożkowe, aluminiowe, z paskiem określającym zużycie
Opony: Rubena Sport Charybdis, kierunkowe, 26"x2,25", MTBline
Kaseta: nakręcany wolnobieg, Shimano TZ-MF21, 7-biegowy
Łańcuch: KMC
Kierownica: MTB SportLine, 660mm
Siodło: Romet Rambler Sport
Wyposażenie roweru: dzwonek, oświetlenie odblaskowe, szybkozamykacz siodła

Napisano

Beznadziejny. Na widelcu zooma można się zabić. dodatkowo hiper-wypasiony hamulec tarczowy no-name - miałem taki w Horizonie, fajnie spowalnia - z 20km/h do 15km/h na odcinku 50 metrów przy dobrych wiatrach.

Minimum w tej klasie cenowej czego powinieneś szukać :

- widelec : sztywny alu lub niższe modele suntoura (XCT/3020 jak bardzo masz parcie na amorek, chociaż to naprawdę podstawowe modele i powodują tylko, że jak wjedziesz na prędkości w sporą dziurę to tak nadgarstki nie oberwią)

- przerzutki : przód tourney (najniższa klasa, ale sam mam u siebie i dla amatorów mniejszych lub większych jest ok, bo się jej za często nie używa i niskim kosztem można potem wymienić), tył altus, ew. tourney w ostateczności na krótsze dystanse w ładnych warunkach (miasto ogólnie). Na lekki teren czy większe dystanse i prędkości ten altus bardzo wskazany.

- najlepiej kaseta (nawet najniższej klasy) - z wolnobiegiem potem będzie syf, bo małe możliwości upgrade'u, a jak będziesz chciał kasetę założyć, to piasta do wymiany = przeplatanie koła

- v-brake alu firm takich jak tektro, shimano, od biedy promax i saccon, unikaj alhongi

- manetki najlepiej "klikane", obrotowe to tylko w tej półce SRAM MRX - nie shimanowskie Revoshifty, bo to się do niczego nie nadaje

- korba fajnie jakby była shimano/suntour, nawet najniższe modele. Prowheel czy no-name'y szybko się zużywają.

I to w sumie z grubsza tyle - poszukaj czegoś co spełnia ww. wymogi i możesz brać, bo nie ma za bardzo co wybrzydzać w takim pułapie cenowym. ;)

Napisano

Jeżeli nie jesteś w stanie dać więcej jak 800zł to pozostaje Ci Twoja propozycja. Jednak dołożenie 25% (200zł) da Ci odczuwalną różnice w czasie korzystania z roweru jak i jego długiej i bez awaryjnej eksploatacji. Według mnie zdecydowanie warto dołożyć. To tak jak by rozmyślać pomiędzy Fiatem Seicento a Punto :).

Napisano

Wydawało się łatwe, tani rower od weekendowej jazdy.

Na początku był kross http://www.bikeland.pl/rower_kross_hexagon_v2_26_-_2011.html. Pózniej romet rambler 2.0, poczytałem trochę opini i teraz wybór jest dużo trudniejszy.

A z tego przedziału cenowego mniej więcej spełniający wymagane minimum mógłby być?

rambler 3.0

http://allegro.pl/super-rower-rowery-romet-rambler-3-0-26-amor-alu-i3926794885.html

rambler 4.0

http://allegro.pl/super-rower-rowery-romet-rambler-4-0-26-amor-alu-i3954547450.html

Napisano

Chłopie, ale kombinujesz....

Skrócę jeszcze raz cały temat : najtańszy sensowny rower do twoich zastosowań to Kands Energy 1100.

Jak będziesz miał ponad 1000, to wtedy będziesz miał sporo większy wybór.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...