Skocz do zawartości

[Rama] Krzywa rama? Tylne koło leci na prawo.

panmarcepan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam rower przełajowy Cube'a. Jakos wcześniej nie zwróciłem na to uwagi ale tylne koło jakby było bliżej prawej krawędzi. Mierząc odległośni od obręczy do trójkąta wychodzi, że przesunięte jest o 3mm. Wpierw zastanawiałem się czy to może koło jest źle zaplecione, jednak dziś sprawdziłem z kołem z innego roweru przełajowego i efekt jest taki sam. Nawet jak patrzę zupełnie z tyłu na koło to widać, że nie układa się ono zupełnie w jednej linii z rurą podsiodłową od ramy. Koło na pewno dobrze zamontowane - po obu stronach wciśnięte do końca i mocno zapięte. 

Czy jest to powód do reklamacji ramy? W końcu jeśli to faktycznie rama jest krzywa to to może wpływać negatywnie na stabilność roweru przy większych prędkościach. Co się w takich przypadkach robi?

Napisano

Jeśli jesteś pewien że kola są dobrze zaplecione i masz jeszcze gwarancję na ramę to reklamować.

Nie miałeś jakiś incydentów (wypadki) z tą ramą ?

Jeśli nic złego z ramą sie nie działo i jesteś pewien tych kół to oczywiście ze reklamować. Mniejsza z tym jakie to niesie za sobą konsekwencje ale jeśli sam jej nie uszkodziłeś to dlaczego masz używać ramy która nie trzyma geometrii?

Napisano

A zobacz czy w uchwytach na koło nie ma jakichś niedoskonałości które sprawiałby ze z jednej strony ośka nie przylega jak powinna.

Spróbuj też podczas zamykania koła napierać na siodełko a rower ma stać idealnie prostopadle do podłoża. Czasami zamykanie koła kiedy rower stoi krzywo może objawiać się minimalnym przesunięciem koła między widełkami.

Skoro sprawdzałeś na innym kole to raczej nie wina koła - można też koło założyć odwrotnie aby sprawdzić czy nie ucieka w drugą stronę.

Napisano

Reklamuj jak najszybciej,nie ma się co zastanawiać.Ja też przerabiałem taki problem w ramie Scott'a.Różnica wynosiła między lewą a prawą stroną parę mm.Zgłosiłem sprawę w sklepie, a oni mi chcieli koło przeciągnąć na jedną stronę :woot: .Reklamację uznali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...