Skocz do zawartości

[ok. 5000 zł] hardtail dla kabiety, do szybkiej jazdy w terenie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie. Szukam HT dla siebie, do szybkiej jazdy w terenie (lasy, poza trasą, wąskie ścieżki, drogi szutrowe, niewielkie hopy, podjazdy).

Po długich poszukiwaniach wybór ograniczyłam do 3 modeli:

- cube ltd race 29

http://www.cube.eu/en/bikes/mtb-hardtail/ltd/ltd-race-29-blackline/

- cube ltd sl 29

http://www.cube.eu/en/bikes/mtb-hardtail/ltd/ltd-sl-29/

- grand canyon al slx 7.9 w

https://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3174

Patrzyłam też m.in. na Treka i Speca, ale przy takim budżecie nic ciekawego nie znalazłam. Co myślicie o w/w? Dobry kierunek? Czy może szukać czegoś innego?

Jeżdżę kilka razy w tygodniu po ok. 30-50km (po pracy), w weekendy ok. 100-150km.

Z góry dziękuję za wszelki wskazówki :)

Napisano

Co by nie wybrać z tej trójcy wszystko jest podobne choć canyon z nich wszystkich jest najlżejszy :) a im lżejszy tym szybciej się jedzie bo nie trzeba aż tyle energii do napędzenia roweru.  W sumie 1kg mniej to sporo żeby zdjąć z wagi roweru  na dobrym osprzęcie każdy o tym wie kto próbował :)

Napisano

Musisz mieć mocną nogę skoro wybierasz 29" które nawet "lekkie" ważą po 12 kg, chyba że to wzrost pozwala na 29" i wtedy wyboru nie ma. Jednak jeśli jesteś drobna i niska a udo nie ma 60 cm obwodu to koło 27,5 a może nawet i to "zacofane" 26" będzie lepszym rozwiązaniem. Wtedy w tej cenie mozna kupić 10-10,5 kg rower na karbonowej ramie, a to jednak przepaść jeśli chodzi o wygodę i żadne koło 29" nawet w małym stopniu nie zmniejszy tej róznicy pomiędzy materiałami.

Napisano

Nie upieram się przy 29"; 27,5" też biorę pod uwagę :)

Jeżeli chodzi o parametry, to drobnej budowy raczej nie jestem. 172cm / 68-70kg.

• 2 tygodnie później...
Napisano

staram się unikać asfaltu; czasami zdarza się jakiś odcinek, ale tak jak napisałam jest to ok. 20% (jakoś trzeba dojechać)

reszta to lasy, drogi szutrowe, wąskie ścieżki, itd.

najczęściej śmigam na terenie WPN

Napisano

skoro robisz 150km w weekend to rozumiem że jeżdzisz raczej po szosie, więc po co Ci rower mtb?

Eeeee ... 150 km to niby jakis oszalamiajacy dystans jak na weekend MTB?

Napisano

proponuję Tobie rozszyfrować skrót co oznacza MTB i porozmawiamy ile kilometrów jesteś w stanie przejechać w GÓRACH. Bo jazda po lesie to nie jest mtb.

Napisano

wojtas, to co proponujesz do jazdy poza trasą?

oczywiście uwzględniając korzenie, kamienie i tym podobne...

Napisano

Moje wypady weekendowe w gory oscylowaly w okolicach 120 - 150 km. Chyba ze gory swietokrzyskie dla Ciebie to nie gory. Tak wiec jestem ;) ...

Z tym okresleniem MTB wylacznie jako jazdy gorskiej tez nie przesadzajmy. Wiadomo ze Mazowsze, Podlasie czy Wielkopolska nie dadza takich tras i takiego funu ale rowniez tam sa miejsca gdzie mozna sie zdrowo ujechac ;) ...

Napisano

sens jazdy to podjazdy i standardowo 50km po górach to już jest 1500-2000m w pionie i większość ma dość, wszystko też zależy od tempa. reszta to rekreacja. ale my nie tu o tym bo to dyskusja o wyższości świąt bożego narodzenia na wielkanocą.

te 29" powyżej będą spoko do lasu, opony mozna ewentualnie zmienic na semi slicki bo po ciężkim błocie pewnie nie jeździsz. Mozna szukac jakiegos roweru trekingowego ale to do szybkiej jazdy nie do konca, moze ew rower przelajowy. 

Napisano

Ja bym jednak nie stawiał na rowery z Foxem, niestety te widelce są obecnie bardzo mizernie wykonane ... w związku z tym, z podanych Cube LTD Race .

Napisano

Wielkie dzięki za cenne uwagi. Piotrek, dzięki za link :)

Przymierzyłam się dzisiaj do Scotta (Scale) 29" i 27,5". Co ciekawe, 29" wydał mi się wygodniejszy, a jak będzie w jeździe, to się okaże - jutro jazda próbna :) Z 26" ostatecznie zrezygnowałam (chociaż strasznie żal mi tego Reaction'a).

@Rulez

Możesz rozwinąć? Masz na myśli awaryjność Foxa czy raczej estetykę wykonania?

Napisano

@Rulez

Możesz rozwinąć? Masz na myśli awaryjność Foxa czy raczej estetykę wykonania?

Mizerność nie oznacza u mnie wyglądu ...

Skoro przymierzasz się do Scotta, to równie dobrze można do Speca czy Treka ... rower to nie tylko osprzęt .

Napisano

Rozważam różne opcje; akurat Scott był "pod ręką"...

Nie zależy mi na konkretnej marce, czy osprzęcie. Po prostu szukam najlepszego rozwiązania pode mnie :)

@burz

Czy któraś z firm "specjalizuje się" w krótszych ramach? (pomijając modele damskie które z założenia powinny mieć inną geometrię). 

Napisano

Lapierre Lady, Author ASL czy Merida Lady - to przykładowe serie "kobiece" tych producentów. Żona ma rower na bazie ramy Authora Traction ASL i naprawdę jest różnica w porównaniu do "męskich".

Powinnaś sama się przymierzyć i porównać.

Napisano

Pytanie było nie całkiem o to :

@burz

Czy któraś z firm "specjalizuje się" w krótszych ramach? (pomijając modele damskie które z założenia powinny mieć inną geometrię). 

Oprócz damskich :whistling:

Napisano

Z ciekawości podczytuję ten wątek i wtrące swoje trzy grosze. Nie wiem dlaczego ale producenci rowerów uważają kobiety za wiecznie małe, różowe księżniczki w stylu Barbie i malują te damskie rowery, że aż się che zwymiotować... No przecież te wszystkie napisy typu "Juliette" czy mdławe kolorki wpadające w róż, fiolet, czy inne majtkowe zielenie to za przeproszeniem nadają sie ewentualnie do roweru komunijnego. Ok - są miłośnicy takich trendów ale widzę ich praktycznie wyłącznie w grupie miejskich holenderek czy innych wydziwnionych maszyn do lansu na deptaku.

Dla mnie takie wzornictwo roweru który będzie pokonywał km w kurzu, kamieniach i błocie to czysta pomyłka, no ale to moje zdanie - a ja jestem tylko zwykłą babą... a nie znawcą tematu.

Natomiast wtrącając się trochę bardziej na temat, to u mnie lepiej sprawdza się teraz zdecydowanie 29er. Mój wzrost to 180cm i po przesiadce z 26 jeździ mi się super.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...