YogiSC Napisano 3 Czerwca 2006 Napisano 3 Czerwca 2006 Witam obecnie posiadam fc-m445 po ok 3 latach troche ją zdewastowalem : -wypadl gwint na pedal w lewym ramieniu (wstawiona tuleja) - wykrzywil sie gwint na pedal w prawym ramieniu - pedaly wyżłobiły dziury w miejscach gdzie przykreca sie pedaly - prawa strona lekko sie skrzywila co czuc pod stopą - oraz na łączeniu pająka z ramieniem (prawe oczywiscie) pojawil sie luz na ulamek mm co objawia sie strzelaniem/klikaniem korby podczas pedalowania. (znika po dokreceniu korby ale pojawia sie za chwile) będę stal przed wyborem nowej korby mam 2 opcje : DEORE fc-m540 TAKIE LX fc-m572 TAKIE z konstrukcji niczym sie nie roznia. czy tylko roznia sie kolorami i koronkami ? jedne alu drugie stal Moj faworyt to deore po co przeplacac skoro nie widac roznicy chyba ze sie myle. :| Jakie jest wasze zdanie ? ps uzylem opcji szukaj
Schwefel Napisano 3 Czerwca 2006 Napisano 3 Czerwca 2006 Są jeszcze niewidoczne różnice, bo LX wymaga suportu 121mm a Deore łyknie 118mm.
YogiSC Napisano 3 Czerwca 2006 Autor Napisano 3 Czerwca 2006 suport mam 121 czy one roznia sie stopem alu ? tzn czy jedna jest mocniejsza od drugiej ? PS jeszcze szybkie pytanie miska od strony zebatek ma normalny gwint ? w lewo odkrecam w prawo dokrecam? bo zgłupialem tak mocno do%(*%^$ ze sam zwątplilem :| jak odkrecic metalowa miske
Marcin5611 Napisano 4 Czerwca 2006 Napisano 4 Czerwca 2006 Jest jeszcze róznica w blatach lx ma duzy i sredni aluminiowy i mały stalowy a w deore tylko duży jest z al i do tego jest inny niz w lx.. Lx są tez troche lżejsze...
YogiSC Napisano 4 Czerwca 2006 Autor Napisano 4 Czerwca 2006 Jest jeszcze róznica w blatach lx ma duzy i sredni aluminiowy i mały stalowy a w deore tylko duży jest z al i do tego jest inny niz w lx.. Lx są tez troche lżejsze... Deore ma inny blat ? tzn ? Czy ta roznica w lekkości LX jest spowodowana własnie blatami? czy moze same ramiona sa z innego aluminium ?
CUBE_ Napisano 13 Czerwca 2006 Napisano 13 Czerwca 2006 Witam. Po 5- ciu latach używania Acery postanowilem zakupić LX. Wszystko było elegancko dopóki nie zauważyłem że śruby od ramion korb siępoluźniają. Wydałem 280zł i krew mnie zalewa, bo nie tego oczekiwałem po takim sprzęcie. Czy to jest wada konstrukcyjna czy ja o czymś nie wiem???? Dodam tylko, że śruby luźnią się od razu po paru machnięciach. :angry:
krzysiek29 Napisano 13 Czerwca 2006 Napisano 13 Czerwca 2006 Deore ma inny blat ? tzn ? Czy ta roznica w lekkości LX jest spowodowana własnie blatami? czy moze same ramiona sa z innego aluminium ? Różnica w masie jest spowodowana tym ,że lx jest korbą próżniową (ramiona są puste w srodku).Podobnie jak kości ptaków
CUBE_ Napisano 13 Czerwca 2006 Napisano 13 Czerwca 2006 Różnica w masie jest spowodowana tym ,że lx jest korbą próżniową (ramiona są puste w srodku).Podobnie jak kości ptaków Nie chcę być uszczypliwy ale ani w tych korbach, ani tym bardziej w kościach ptaków próżni nie ma...a jest powietrze. Na korbach jest nawet naklejka "air inside". Technologię produkcji można nazwać próżniową ale całkowitej próżni nie da się uzyskać nawet w laboratoriach. Jeśli się coś zmieniło to proszę poprawkę. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.