Skocz do zawartości

[regulacja tylnej przerzutki] shimano acera, kaseta shimano cs-hg31 8I

lukakatoma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

klaniam sie,

to moj pierwszy 'post' - staralem sie podazac za regulaminem, jesli popelnilem jakowes bledy natury formalnej, wybaczcie i prosze o wyjasnienie by nie stalo sie to ponownie.

wymienilem tylne kolo, przelozylem kasete ze starego i przerzutka przestala dzialac - wczesniej pracowala bez zarzutu.

linka jest naciagana/luzowana przy uzyciu manetki, jednakze wozek nie zmienia swego polozenia (nie jest zablokowany, kiedy manipuluje recznie zdaje sie dzialac normalnie) pozostajac w pozycji na najmniejszym przelozeniu.

na poczatku bylem przekonany ze linka sie poluzowala, lecz naciagnalem ja mocniej i manetka stawiala opor uniemozliwiajac przejscia na najwieksze przelozenie.

kolokwialnie rzecz ujmujac - zglupialem

hilfe!!!

rower: salcano assoss (starszy model, nabylem uzywany, totez nie znam dokladnie wieku)

przerzutka shimano acera - niestety nie widze oznaczenia modelu. 

• Mod Team
Napisano

Jesteś pewien ze poskładałeś wszystko poprawnie ?? Przy zmianie koła teoretycznie nawet regulować nie trzeba by było, a ty piszesz ze nie działa. Zrób zdjęcia.

Napisano

Poluzuj śrubę, tę która dociska linkę w tylnej przerzutce.

Sprawdź czy manetka działa bez obciążenia. Zwróć uwagę, czy linka swobodnie porusza się w pancerzu. Czy nie ma żadnych załamań, skrzywień, utrudnień. 

Następnie przeprowadź regulacje od początku. Sugeruję posiłkować się chociażby filmem instruktażowym z youtube.

Napisano

"Jesteś pewien ze poskładałeś wszystko poprawnie ?? Przy zmianie koła teoretycznie nawet regulować nie trzeba by było, a ty piszesz ze nie działa. Zrób zdjęcia.

wdziecznym za sensowna uwage.

bylem przekonany ze zakladam kolo i dziala - niestety rzeczy martwe potrafia patac figle...

Mniemam ze poskladne poprawnie, jednakze zalaczam zdjecia.

Sprawdze tez linke i pancerze - a noz jest jakowe zalamanie - i opisze co wydedukowalem.

Linka (ufam ze widac to na zdjeciu) wyglada na sfatygowana

post-171127-0-75097900-1390230821_thumb.jpg

Napisano

Nie chce nic mówić ale ta linka nie podoba mnie się nic a nic.

linka jest sfatygowana, jednakze  dziala - mam zapasowa i moge wymienic.

problem tkwi - tak wydedukowalem - w usytuowaniu kaset wzgledem przerzutki.

kaseta jest blizej szprych nizli bylo to w poprzednim kole. 

przesunalem przerzutke do osi kola (srubami regulacyjnymi H i L), cos sie ruszylo, lecz nie ma mozliwosci ustawienia przerzutki na linii najwiekszej koronki. przerzutka dochodzi do 6 biegu wchodzac bardzo ciezko na biegi 5,6. jesli poluzuje linke nie dziala wlasciwie na biegach najmniejszych

kasete przelozyli w serwisie (poszedlem by kupic klucz do kasety, nie mieli, lecz zaproponowali darmowa wymiane), byc moze byla jeszcze jakowa podkladka (oslona oddzielajaca kasete od szprych nie zostala przelozona ale z tego co wyczytalem nie jest to element konieczny) ktora zignorowali?

ma to sens?

dziekuje wszystkim za zaangazowanie w temat i pomoc

• Mod Team
Napisano

Jaką masz piastę? Jaką miałeś kasetę wcześniej ? była ona mniejsza, w sensie miała mniej zębatek ? Jeżeli nie nie ma opcji by kaseta była dalej lub bliżej szprych niż obecnie.

Śruba H pokręć tak by przy odkręconej lince przerzutka nie zrzucała łańcucha z najmniejszej zębatki, śruba L pokręć tak by dało sie wrzucić 1 bieg, pamiętaj że nie powinno sie tego robić na 3 zębatce z przodu. Jak sie nie da manetką, odkręć linkę, i ręcznie popchaj wózek do 1 biegu.

Jak będą opory, przypatrz sie co może być ich przyczyną.

Napisano

Tez tak myślę. Z tego co tu widać, to nie może chodzić. Zmień linkę i będzie ok.

- mieliscie racje to byla linka - chodzila ale oponie (zalamanie pancerza). teraz wszystko dziala poprawnie.

- piasta, niestety nie mam pojecia, kolega podarowal mi kolo.

- kaseta jest ta sama przelozona ze starego kola (shimano cs-hg31 8I)

czas na rozwiazanie kolejnego problemu - z t ylu mam hamulce szczekowe (stara obrecz byla przystosowana do szczek) a obrecz nadaje sie tylko do tarczowych.

mam tarcze z przodu, a przednia obrecz dziala ze szczekami.

czy jest mozliwosc przelozenia hamulcow tarcczowych z przodu na tyl (jestem swiadom koniecznosci wymiany linki)

dziekuje za okazana pomoc

Napisano

Jest jeżeli:

a. Masz piwoty na przednim widelcu

b. Masz na ramie , z tyłu mocowanie zacisku hamulcowego

c. Masz tylną piastę przystosowaną do montażu tarczy hamulcowej.

• Mod Team
Napisano

Jest taka możliwość jeżeli jest taka możliwość :D Czyli jeżeli w widelcu masz piwoty do przykręcenia hamulca a w ramie uchwyt do przykręcenia zacisku ... możesz to zrobić ... jednak jest pewien problem. Przewód hamulcowy na 100% będzie za krótki, chyba ze masz hamulec mechaniczny, wtedy to nie problem.

Można same obręcze zamienić, jednak to dużo roboty a zlecenie tego komuś wyniosło oby jakieś 60-70zł.

c. Masz tylną piastę przystosowaną do montażu tarczy hamulcowej.

A jaką by miał mieć skoro ma obręcz pod tarcze ?

Mam jedno zbędne mi koło pod tarcze i pod Vki na tył, jak byś był zainteresowany, możesz do mnie napisać.

Napisano

piwoty sa, uchwyt w ramie takoz. hamulce mechaniczne - jutro wymiana.

potencjalnie bylbym zainteresowany kolami, niestety egzystuje w uk totez koszta przesylki bylyby horrendalne...

za wymiane obreczy nie bede sie zabieral - nie czuje sie kompetentny.

zdaloby sie kolo podcentrowac - troche czytalem i sie obawiam ze moge ino mocniej spaczyc...

wdziecznym za pomoc, jutro zdam relacje czy hamulce nie splataly figla przy wymianie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...