lukakatoma Napisano 19 Stycznia 2014 Napisano 19 Stycznia 2014 klaniam sie, to moj pierwszy 'post' - staralem sie podazac za regulaminem, jesli popelnilem jakowes bledy natury formalnej, wybaczcie i prosze o wyjasnienie by nie stalo sie to ponownie. wymienilem tylne kolo, przelozylem kasete ze starego i przerzutka przestala dzialac - wczesniej pracowala bez zarzutu. linka jest naciagana/luzowana przy uzyciu manetki, jednakze wozek nie zmienia swego polozenia (nie jest zablokowany, kiedy manipuluje recznie zdaje sie dzialac normalnie) pozostajac w pozycji na najmniejszym przelozeniu. na poczatku bylem przekonany ze linka sie poluzowala, lecz naciagnalem ja mocniej i manetka stawiala opor uniemozliwiajac przejscia na najwieksze przelozenie. kolokwialnie rzecz ujmujac - zglupialem hilfe!!! rower: salcano assoss (starszy model, nabylem uzywany, totez nie znam dokladnie wieku) przerzutka shimano acera - niestety nie widze oznaczenia modelu.
Mod Team Puklus Napisano 19 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2014 Jesteś pewien ze poskładałeś wszystko poprawnie ?? Przy zmianie koła teoretycznie nawet regulować nie trzeba by było, a ty piszesz ze nie działa. Zrób zdjęcia.
M333 Napisano 20 Stycznia 2014 Napisano 20 Stycznia 2014 Poluzuj śrubę, tę która dociska linkę w tylnej przerzutce. Sprawdź czy manetka działa bez obciążenia. Zwróć uwagę, czy linka swobodnie porusza się w pancerzu. Czy nie ma żadnych załamań, skrzywień, utrudnień. Następnie przeprowadź regulacje od początku. Sugeruję posiłkować się chociażby filmem instruktażowym z youtube.
lukakatoma Napisano 20 Stycznia 2014 Autor Napisano 20 Stycznia 2014 "Jesteś pewien ze poskładałeś wszystko poprawnie ?? Przy zmianie koła teoretycznie nawet regulować nie trzeba by było, a ty piszesz ze nie działa. Zrób zdjęcia. wdziecznym za sensowna uwage. bylem przekonany ze zakladam kolo i dziala - niestety rzeczy martwe potrafia patac figle... Mniemam ze poskladne poprawnie, jednakze zalaczam zdjecia. Sprawdze tez linke i pancerze - a noz jest jakowe zalamanie - i opisze co wydedukowalem. Linka (ufam ze widac to na zdjeciu) wyglada na sfatygowana
Mod Team Puklus Napisano 20 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 20 Stycznia 2014 Nie chce nic mówić ale ta linka nie podoba mnie się nic a nic.
tor23 Napisano 20 Stycznia 2014 Napisano 20 Stycznia 2014 Tez tak myślę. Z tego co tu widać, to nie może chodzić. Zmień linkę i będzie ok.
lukakatoma Napisano 21 Stycznia 2014 Autor Napisano 21 Stycznia 2014 Nie chce nic mówić ale ta linka nie podoba mnie się nic a nic. linka jest sfatygowana, jednakze dziala - mam zapasowa i moge wymienic. problem tkwi - tak wydedukowalem - w usytuowaniu kaset wzgledem przerzutki. kaseta jest blizej szprych nizli bylo to w poprzednim kole. przesunalem przerzutke do osi kola (srubami regulacyjnymi H i L), cos sie ruszylo, lecz nie ma mozliwosci ustawienia przerzutki na linii najwiekszej koronki. przerzutka dochodzi do 6 biegu wchodzac bardzo ciezko na biegi 5,6. jesli poluzuje linke nie dziala wlasciwie na biegach najmniejszych kasete przelozyli w serwisie (poszedlem by kupic klucz do kasety, nie mieli, lecz zaproponowali darmowa wymiane), byc moze byla jeszcze jakowa podkladka (oslona oddzielajaca kasete od szprych nie zostala przelozona ale z tego co wyczytalem nie jest to element konieczny) ktora zignorowali? ma to sens? dziekuje wszystkim za zaangazowanie w temat i pomoc
Mod Team Puklus Napisano 21 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 21 Stycznia 2014 Jaką masz piastę? Jaką miałeś kasetę wcześniej ? była ona mniejsza, w sensie miała mniej zębatek ? Jeżeli nie nie ma opcji by kaseta była dalej lub bliżej szprych niż obecnie. Śruba H pokręć tak by przy odkręconej lince przerzutka nie zrzucała łańcucha z najmniejszej zębatki, śruba L pokręć tak by dało sie wrzucić 1 bieg, pamiętaj że nie powinno sie tego robić na 3 zębatce z przodu. Jak sie nie da manetką, odkręć linkę, i ręcznie popchaj wózek do 1 biegu. Jak będą opory, przypatrz sie co może być ich przyczyną.
lukakatoma Napisano 22 Stycznia 2014 Autor Napisano 22 Stycznia 2014 Tez tak myślę. Z tego co tu widać, to nie może chodzić. Zmień linkę i będzie ok. - mieliscie racje to byla linka - chodzila ale oponie (zalamanie pancerza). teraz wszystko dziala poprawnie. - piasta, niestety nie mam pojecia, kolega podarowal mi kolo. - kaseta jest ta sama przelozona ze starego kola (shimano cs-hg31 8I) czas na rozwiazanie kolejnego problemu - z t ylu mam hamulce szczekowe (stara obrecz byla przystosowana do szczek) a obrecz nadaje sie tylko do tarczowych. mam tarcze z przodu, a przednia obrecz dziala ze szczekami. czy jest mozliwosc przelozenia hamulcow tarcczowych z przodu na tyl (jestem swiadom koniecznosci wymiany linki) dziekuje za okazana pomoc
Bebol Napisano 22 Stycznia 2014 Napisano 22 Stycznia 2014 Jest jeżeli: a. Masz piwoty na przednim widelcu b. Masz na ramie , z tyłu mocowanie zacisku hamulcowego c. Masz tylną piastę przystosowaną do montażu tarczy hamulcowej.
Mod Team Puklus Napisano 22 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 22 Stycznia 2014 Jest taka możliwość jeżeli jest taka możliwość Czyli jeżeli w widelcu masz piwoty do przykręcenia hamulca a w ramie uchwyt do przykręcenia zacisku ... możesz to zrobić ... jednak jest pewien problem. Przewód hamulcowy na 100% będzie za krótki, chyba ze masz hamulec mechaniczny, wtedy to nie problem. Można same obręcze zamienić, jednak to dużo roboty a zlecenie tego komuś wyniosło oby jakieś 60-70zł. c. Masz tylną piastę przystosowaną do montażu tarczy hamulcowej. A jaką by miał mieć skoro ma obręcz pod tarcze ? Mam jedno zbędne mi koło pod tarcze i pod Vki na tył, jak byś był zainteresowany, możesz do mnie napisać.
lukakatoma Napisano 22 Stycznia 2014 Autor Napisano 22 Stycznia 2014 piwoty sa, uchwyt w ramie takoz. hamulce mechaniczne - jutro wymiana. potencjalnie bylbym zainteresowany kolami, niestety egzystuje w uk totez koszta przesylki bylyby horrendalne... za wymiane obreczy nie bede sie zabieral - nie czuje sie kompetentny. zdaloby sie kolo podcentrowac - troche czytalem i sie obawiam ze moge ino mocniej spaczyc... wdziecznym za pomoc, jutro zdam relacje czy hamulce nie splataly figla przy wymianie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.