Skocz do zawartości

[klamkomanetki,dżwignie przerzutek] Shimano SLX SL M660 czy Shimano Deore LX M585 Dual Control ?

Marta84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie: pozostac przy Shimano SLX SL M660 czy wymienić na Shimano Deore LX M585 Dual Control ? Aktualnie mam SLXy i dźwignie hamulca Tektro Auriga Comp. Jeśli wymienię na LX DC to pójdą również do wymiany hamulce z Tektro Auriga Comp na Shimano Deore LX M585. 

Czy ta zamiana się kalkuluje jeśli chodzi o siłę hamowania, wytrzymałość sprzętu i jak to wyjdzie wagowo? Wujek Google podaje mi sprzeczne dane co do wagi komponentów. Manetki Slx komplet- 300 g, dżwignie tektro- ?. Klamkomanetki LX DC komplet- 504g inne dane, że 540 g...

Dzięki i pozdrawiam :)

Napisano

przerzutka przód Shimano Deore XT M771, tył Shimano Deore XT M772, Shadow- są one fabrycznie skomponowane z rozważanymi klamkomanetkami LX DC, więc wszystko powinno działać  ;) Rozważam jedynie czy warto  zmieniać mój fabryczny osprzęt (przerzutki przód/tył i dżwignie przerzutek- SLX) na LX DC i przerzutki XT?

• Mod Team
Napisano

Fabrycznie ... LX i ten XT to  2 całkiem inne epoki ... W DC przerzutka ma odwrotną sprężynę zwaną rapid rise, później Low normal, manetki będą działać ok ale odwrotnie. Chyba ze te DC sa inne albo masz przerzutkę Low normal.

• Mod Team
Napisano

Słuchaj moja droga ;) działać będzie i to całkiem dobrze ;) A do ewentualnego odwrotnego działania idzie sie przyzwyczaić, ja tak jeździłem :P

Napisano

ten zestaw miał być przeszczepiony z levela a8 do levela a6. Chodzi o pomniejszenie wagi roweru i podniesienie klasy hamulców :)

• Mod Team
Napisano

Aurigi może lekkie nie sa ale zadbane to całkiem wdzięczne hamulce. LXy sa stare i na pewno hamują gorzej niż nowe deore.

Napisano

Pani marto, swoim nie wielkim doswiadczeniem radze włożyć więcej pieniążków, ale kupić osobno klamki i osobno manetki.
Klamkomanetki są bardzo mało praktyczne, kiedyś sam mi to powiedział Pan w sklepie rowerowym i od tametego czasu mam klami i manetki osobno.

Pozdrawiam!

Napisano

problem jest z dostepnoscia klamkomanetek, i ewentualne koszty naprawy wymiany rosna, nie mniej ja lubie mieć dużo miejsca na kierownicy, a klamkomanetki to oferują, mysle ze w tym przypadku można urwać pare gram a zaciski można zmienić na inne... jak dla dziewczyny to powinno dac rade :)

• Mod Team
Napisano

ale kupić osobno klamki i osobno manetki. Klamkomanetki są bardzo mało praktyczne

To sie zgadza, jednak chcąc DC nie ma innej opcji :D

Co do urywania gramów, myślę ze nowe shimano i I-Spec pewnie nieźle przy tym wypadają.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

dual lx (xt xtr) fajna sprawa, śmigam dwa sezony, teraz będzie trzeci, naprztykałem ponad trzy koła, i wszystko ok, jestem fanem dc, redukcja na ostrym podjeździe, to kwestia muśnięcia klamki, Ci, co zasuwają na tym sprzęcie wiedzą o co chodzi, pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...