Bromba Napisano 6 Stycznia 2014 Napisano 6 Stycznia 2014 Witam, (na wstępie powiem, że nie znam się na rowerach) Mój 9 letni syn ma zajawkę na sport MTB DownHill - tak to się chyba nazywa - zjeżdżanie z góry i robienie skoków. Jeszcze tego nie robił...ale aż się rwie. Chciałbym mu kupić używany rower, który byłby odpowiedni do takich ekstremalnych zabaw. Oczywiście nie wyślę go od razu na jakąś straszną górę, ale już myśli żeby sobie wybudować jakąś skocznie do treningów itp. Z początku myślałem żeby mu kupić coś takiego:http://allegro.pl/wheeler-junior-400-kola-24-mtb-goral-i3843859021.html ...ale pewnie to powinien być bardziej pożądny, lekki i profesjonalny rower. Proszę Was poradźcie mi gdzie i czego powinienem szukać.Może ktoś ma coś takiego do sprzedania. Wszelkie porady mile widziane. Z góry dziękuję Jarek
piotreeek Napisano 6 Stycznia 2014 Napisano 6 Stycznia 2014 oszczędź na rowerze, zaoszczędzone pieniądze wydasz na nowe zęby dla syna
Bromba Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Napisano 6 Stycznia 2014 Wiesz, jeżeli ktoś ma pasję to trzeba to wspierać - nie mówię o jakiś ekstremalnych rzeczach - ale chciałbym, żeby sprzęt, którego używa był odpowiedni - rower i ochraniacze.
Artwro Napisano 6 Stycznia 2014 Napisano 6 Stycznia 2014 Wydaje mi się że nie robią tak małych rowerów do DH.Popatrz na scotta sparka junior.Co prawda nie wiemy ile ten dziewięciolatek ma wzrostu i wagi.Rower na kołach 24 cale nie jest taki mały i na pewno się inaczej z niego leci niż z kółek 20 cali.Mój 10 latek ma kółka 24 cale i na pewno nie pozwoliłbym mu na tym rowerze skakać(o wiele trudniejszy do opanowania).
Piter233 Napisano 6 Stycznia 2014 Napisano 6 Stycznia 2014 Moim zdaniem to przejdzie mu po pierwszej wywrotce. Poza tym wątpię czy coś się znajdzie w rozmiarze odpowiednim dla 9 letniego dziecka. Jeśli jednak się uparłeś, to może kup coś stylu bmx, na singlespeed.
Bromba Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Napisano 6 Stycznia 2014 Franek waży 32 kilo i ma mniej więcej 140 cm.
Mod Team IvanMTB Napisano 6 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 6 Stycznia 2014 Robią, robią... http://www.konaworld.com/stinky_24.cfm Szacunek... I.
Bromba Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Napisano 6 Stycznia 2014 A jakby pójść tropem tego "stylu bmx, na singlespeed." - to co byście polecili?
Artwro Napisano 6 Stycznia 2014 Napisano 6 Stycznia 2014 Ale czy taka Kona jest dostępna w Polsce(a cena?)do tego kask fullf + ochraniacze.A tutaj kolega pokazuje rower za 300 zł.Wiem że wszystko można tylko nie wiemy jak ten dziewięcio latek radzi sobie ze zwykłym rowerem.BMX to juz zupełnie inny styl jazdy.
Bromba Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Napisano 6 Stycznia 2014 Badam temat - tak jak mówię, mógłbym kupić dzieciakowi tego Wheelera... a potem okazałoby się pewnie, że nawet mała hopka jest na nim ryzykiem, a może jest coś nieco bardziej dostosowanego do jazdy w dół i lekkich skoków. Chłopak dobrze sobie radzi na rowerze, jest b. sprawny itp.
Mod Team Maniak Napisano 6 Stycznia 2014 Mod Team Napisano 6 Stycznia 2014 Zacząłbym zakupy od sensownego kasku. Przeciętny Fullface kosztuje prawie tyle co cały ten rower.
stefan2810 Napisano 6 Stycznia 2014 Napisano 6 Stycznia 2014 No w sumie tez bym kupił na poczatek jakiegoś zwykłego BMX'a. Drogie nie są a dla takiego dziecka na pewno wytrzymałe. Sam pamiętam jak śmigałem BMX'em kilka dobrych lat. Przeżył ze mną wszystko. Kilka wakacji na wsi, górki, hopki, lasy, miasto, krawężniki. Rower nie do zajechania i nie ma co sie zepsuć. A tak jak ktoś wcześniej wspomniał, nie ma co inwestować w jakieś nie wiadomo co bo trzeba brać pod uwagę że dziecku sie może to znudzić po tygodniu. A jak naprawdę załapie bakcyla to po jakimś czasie mozna kupić coś większego. Kask swoją drogą, tym bardziej dla amatora. Obowiązkowo.
PeGie Napisano 6 Stycznia 2014 Napisano 6 Stycznia 2014 Polecam - i generalnie http://vimeo.com/search?q=gnomes+cup Można tam zobaczyć na czym maluchy zjeżdżają Żeby zacząć, nie trzeba od razu kupować mu GT Fury o_O BMX'a bym sobie odpuścił bo do zjazdu (nawet wolnego, to się kompletnie nie nadaje). Z nowych - http://allegro.pl/romet-arkus-rambler-dirt-kola-24-model-2013-i3845005909.html można na nim normalnie jeździć (dwie pieczenie na jednym ogniu) Z używanych to już trzeba by się mocniej rozejrzeć, może coś na dartmoorze by się znalazło.
Bromba Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Napisano 6 Stycznia 2014 Właśnie o taką jazdę jak na tym filmiku mi chodzi. Nie o jakieś masakry. Możecie mi podpowiedzieć co to za rowery mogą być pod tymi dzieciakami? Ten Wheeler by się nadał? Cena sklepowa jego to 1300... http://allegro.pl/wheeler-junior-400-kola-24-mtb-goral-i3843859021.html
Artwro Napisano 6 Stycznia 2014 Napisano 6 Stycznia 2014 Tylko że pewnie rodzice tych dzieciaków są krewnymi Athertonów oraz innych fanatyków,jak sobie wyobrażasz szkolenie młodego człowieka skoro sam nie za bardzo znasz temat(Bromba to dziewczyna lub coś rodzaju żeńskiego,to tak poza tematem :thumbsup:przypomniał się film tajemnica szyfru Marabuta ) Trzeba szukać po necie,ale pewnie tanie to nie będzie.Rower mojego syna kosztował 1700 pln,po zbiciu z 1850.
mklos1 Napisano 6 Stycznia 2014 Napisano 6 Stycznia 2014 Ten rower jest co najmniej w słabym stanie i nie nadaje się zapewne do bezpiecznej jazdy... Szkoda 300 PLN.
Bromba Napisano 6 Stycznia 2014 Autor Napisano 6 Stycznia 2014 aż taki zły jest? rozmawiałem z włąścicielem, i mówi że jest w dobrym stanie - można to po zdjęciu określić?
mklos1 Napisano 7 Stycznia 2014 Napisano 7 Stycznia 2014 Odnoszę wrażenie, że górna część goleni amortyzatora jest przyrdzewiała, co oznacza, że nie były właściwie konserwowane/zadbane. Podobnie łańcuch. Mało kto sprzedaje rower w dobrym stanie za 1/4 ceny zakupu. Nikt Ci nie zabroni go kupić, ale nie mów potem, że koledzy z forum Cię nie ostrzegali...
BajkowiecxD Napisano 7 Stycznia 2014 Napisano 7 Stycznia 2014 a tu sobie 10 latek smiga i daje radę,mozna kupic coś z naprawdę malą ramą.zobacz sobie moj rowerek,jezdze na nim przy wzroscie 178 i nie jest mi jakos nie wygodnie http://www.forumrowerowe.org/videos/view-241-10-latek/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.