Skocz do zawartości

[kaseta] shimano cs-hg30 proszę o pomoc.

Bartas12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdeczni . Jestem nowy na forum więc jeżeli popełniłem jakiś błąd to z góry przepraszam . 

Otóż posiadam kasetę shimano cs-hg30 i po pewnym czasie jeżdżenia zaczęły przeskakiwać mi biegi.Postanowiłem to sprawdzić i okazało się że kaseta podczas kręcenia (pływa). Po odkręceniu jej imbusem 10" , wyjąłem ją razem z bębenkiem i zauważyłem że pewna część(oznaczona "1") ,która znajduje się za pierścienie (oznaczona "2") jest krzywa. I tu nasuwa się moje pytanie,co to za części która jest zaznaczona na zdjęciu ? Jest ona krzywa i widać to gołym okiem . Czy da się wymienić to osobno czy raczej cały bębenek  lub kaseta z bębenkiem ?  Przepraszam z zdjęcie słabej jakości lecz aparat nawalił i nie umiałem go skalibrować . Pozdrawiam! 

post-170845-0-52826800-1388669513_thumb.jpg

post-170845-0-76632300-1388669514_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

No to troszkę lipa bo trzeba zdjąć kasetę i zobaczyć czy krzywe jest bo jest krzywe, czy na czymś sie np opiera. Udaj sie do rowerowego tam ci to odkręcą  a najlepiej kup klucz, to koszt od 10 do 20 zł

Napisano

No chyba tak będę musiał zrobić bo bike stoi a ja bym pośmigał . No nic dzięki Puklus za zainteresowanie tematem lecą pozytywy. Pozdrawiam ! :thumbsup:

• Mod Team
Napisano

Zasadniczo jeżeli kaseta sobie pływa a nie koliduje to z precyzją napędu to można tak jeździć, jednak należało by zobaczyć dlaczego pływa.

Napisano

Właśnie kaseta pływa tak mocno że przerzutki mi przeskakują . Znalazłem to co chciałem wiedzieć i jest to całe połączone ze sobą tzn z bębenkiem . Zaniosę to do rowerowego i niech mi ten bębenek wykręcą z kasety i wymienią na nowy .

Napisano

Powiem tak . Kupiłem rower jako używany i nie było z nim żadnych problemów dopiero jak zacząłem jeźdzć w terenie  to powstała ta awaria , Podejrzewam ze bębenek dostał za dużo w "kość" i powstała właśnie taka awaria ,

Napisano

Jedno z drugim, przeskakiwanie z falowaniem, nie musi być połączone.
Kaseta mogła falować od samego początku, tak jak większość egzemplarzy w tej klasie cenowej. Nie wpływa to negatywnie na walory użytkowe.

Falowanie bębenka zauważyłeś dopiero wtedy, gdy zaczął się problem z przeskakiwaniem.

Do sprawdzenia: regulacja tylnej przerzutki, stan zębów w kasecie i w mechanizmie korbowym, zużycie łańcucha.

Napisz też coś więcej o przeskakiwaniu. Czy występuję bez obciążania, pod obciążeniem. Czy na wszystkich zębatkach czy tylko na niektórych.

Napisano

Kaseta wydaje mi się być sprawna,łańcuch też . Przeskakiwało na na każdej koronce lecz najczęściej między drugą o czwartą i nie zależnie czy z obciążenie czy bez . Da się tu umieścić filmik czy tylko np. poprzez youtube ? Może  to coś więcej by ukazało .

Napisano

A ile mniej więcej Nm (z jaką siłą powinien być dokręcony bębenek ) ?

Na pierscieniu jest napis 40Nm ;) ja dokrecam tak, by przy zdejmowaniu nie mieć problemów ale by po dokreceniu nie było luzu.
  • Mod Team
Napisano

Zakręcać należy tak by nie było luzu, możliwości samoczynnego odkręcenia sie i także umożliwiło to ponowne odkręcenie bez wzywania kawalerii.

Napisano

A więc tak całą kasetę wyczyściłem w paliwie i wydmuchałem kompresorem ,Wyczyściłem całą piastę i ośkę .  Nasmarowałem kulki łożyska na nowo i skręciłem do kupy . Po jeździe próbnej wywnioskowałem że trzeba jeszcze podregulować przerzutki , Kaseta dalej "pływa" podczas kręcenia pedałami lecz w czasie jazdy łańcuch przeskoczył mi może z 5 razy  a zrobiłem z ładne 10 km . Jutro pobawię się z przerzutkami i zdam raport :) 

Napisano

Soróweczka Panowie że tak długo ale nie miałem za bardzo czasu .Wszystko działa jak należy.aż miło się śmiga . Podsumowując po rozebraniu,wyczyszczeniu,poskładaniu i wyregulowaniu wszystko działa cacy . Gdyby nie te forum to myślę że kupił bym ten bębenek i popłynął bym na trochę budżetu :) Z góry dzięki i Pozdrawiam .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...