Skocz do zawartości

[Korba i suport] Pomoc w wyborze

Tinder

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

postanowiłem wymienić napęd w rowerze. Zakupiłem już potrzebne części, oprócz korby. Mogę jeszcze chwile pojeździć na swojej, ale na wiosne pasowało by ją wymienić ;)

I tu moje pytanie. Jaką korbe najlepiej kupić, aby wytrzymała ok. 10kkm? Budżet to około 130zł, +/- kilka złotych. W oko wpadła mi korba Shimano Alivio 44/32/22. Obecnie mam model Shimano altus, przejechane około 5kkm. Zęby na blatach częściowo są wytarte, a gdzie niegdzie prawie zniknęły.

Przy okazji może by wymienić suport? Teraz mam suport z chyba zintegrowaną osią, nie wiem jak to sie nazywa. W każdym razie korba jest na kwadrat. Suport nie ma luzów, a oś obraca się bez problemu.

Jeśli by wymieniać, to korba dalej na kwadrat czy może Octalink? Są jakieś +/- tych mocowań? Z góry dzięki za pomoc :)

Napisano
I tu moje pytanie. Jaką korbe najlepiej kupić, aby wytrzymała ok. 10kkm? Budżet to około 130zł, +/- kilka złotych. W oko wpadła mi korba Shimano Alivio 44/32/22. Obecnie mam model Shimano altus, przejechane około 5kkm. Zęby na blatach częściowo są wytarte, a gdzie niegdzie prawie zniknęły.

Niestety ale tu nawet Alivio nie da rady choć jest najlepszym wyjściem. Zajechać blaty w Altusie przy 5 kkm to naprawdę sztuka. Coś robisz nie tak a co tego nie wiem.

Nie masz suportu z osią zintegrowaną. Masz wkład suportowy na kwadrat. Octalink jest tylko bardziej sztywny od kwadratu ot cała różnica.

Napisano

A korby Suntoura? Np. model XCR? Jakość porywnywalna z Alivio czy w ogóle sobie odpuścić?

Muszę jeszcze przemyśleć mocownie korby. Octalink chyba byłby najlepszy rozwiązaniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...