Tinder Napisano 30 Grudnia 2013 Napisano 30 Grudnia 2013 Cześć, postanowiłem wymienić napęd w rowerze. Zakupiłem już potrzebne części, oprócz korby. Mogę jeszcze chwile pojeździć na swojej, ale na wiosne pasowało by ją wymienić I tu moje pytanie. Jaką korbe najlepiej kupić, aby wytrzymała ok. 10kkm? Budżet to około 130zł, +/- kilka złotych. W oko wpadła mi korba Shimano Alivio 44/32/22. Obecnie mam model Shimano altus, przejechane około 5kkm. Zęby na blatach częściowo są wytarte, a gdzie niegdzie prawie zniknęły. Przy okazji może by wymienić suport? Teraz mam suport z chyba zintegrowaną osią, nie wiem jak to sie nazywa. W każdym razie korba jest na kwadrat. Suport nie ma luzów, a oś obraca się bez problemu. Jeśli by wymieniać, to korba dalej na kwadrat czy może Octalink? Są jakieś +/- tych mocowań? Z góry dzięki za pomoc
Scarper Napisano 30 Grudnia 2013 Napisano 30 Grudnia 2013 Alivio to mocne bestie, tylko trochę więcej ważą. Jak masz w fajnej cenie to kupuj.
beskid Napisano 30 Grudnia 2013 Napisano 30 Grudnia 2013 I tu moje pytanie. Jaką korbe najlepiej kupić, aby wytrzymała ok. 10kkm? Budżet to około 130zł, +/- kilka złotych. W oko wpadła mi korba Shimano Alivio 44/32/22. Obecnie mam model Shimano altus, przejechane około 5kkm. Zęby na blatach częściowo są wytarte, a gdzie niegdzie prawie zniknęły. Niestety ale tu nawet Alivio nie da rady choć jest najlepszym wyjściem. Zajechać blaty w Altusie przy 5 kkm to naprawdę sztuka. Coś robisz nie tak a co tego nie wiem. Nie masz suportu z osią zintegrowaną. Masz wkład suportowy na kwadrat. Octalink jest tylko bardziej sztywny od kwadratu ot cała różnica.
Tinder Napisano 31 Grudnia 2013 Autor Napisano 31 Grudnia 2013 A korby Suntoura? Np. model XCR? Jakość porywnywalna z Alivio czy w ogóle sobie odpuścić? Muszę jeszcze przemyśleć mocownie korby. Octalink chyba byłby najlepszy rozwiązaniem.
Mod Team Puklus Napisano 31 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 31 Grudnia 2013 Korby są ok ale gorsze od shimano, są miększe.
Tinder Napisano 1 Stycznia 2014 Autor Napisano 1 Stycznia 2014 No to nic, wezmę najpewniej tą Alivio, a nad mocowaniem się jeszcze zastanowię, dzięki za rady
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.