Skocz do zawartości

[Przerzutka] Wymiana wózka

wooke

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy można gdzieś zakupić wózek do Shimano RD-M430? Przerzutka nie jest uszkodzona, ale z wózkiem podejrzewam, że jest coś nie tak. Kręcąc pedałami łańcuch ociera o górną część wózka. 

Napisano

Heh. Kulki w środku. Chociaż i tak muszę kupić nowe, bo te fabryczne to straszna lipa.

Więc tak. Zamieszczam Wam zdjęcia tylnej przerzutki. Zaznaczyłem miejsca, w których łańcuch praktycznie styka się z wózkiem kiedy z drugiej strony jest dużo miejsca i wydaje mi się, że tak nie powinno być.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/12421592/Nowy%20folder/IMG_0125.JPG

https://dl.dropboxusercontent.com/u/12421592/Nowy%20folder/IMG_0131.JPG

Tutaj macie zdjęcie całej przerzutki z założonym łańcuchem. Źle raczej nie jest założony.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/12421592/Nowy%20folder/IMG_0121.JPG

I druga sprawa.

Zerknijcie na kasetę. Łańcuch jest na 6 przełożeniu i dotyka prawie tarczy 5.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/12421592/Nowy%20folder/IMG_0132.JPG

Nie na wszystkich tak się dzieje. Nie wiem czym jest to spowodowane.

Zamieszczam także film, na którym widać jak kręcąc do tyłu, łańcuch ociera o tarczę wyższego przełożenia jednocześnie zacinając się i podskakując do góry.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/12421592/Nowy%20folder/IMG_0134.MOV

To wszystko co Wam tutaj opisałem, przedstawiłem także w Krossie. Serwisanci twierdzą, że wszystko jest w porządku. Wg mnie nie jeździ on tak jak powinien. Dodam, że na 5 przełożeniu praktycznie nie da się jeździć, bo czuć jak coś ociera i wg mnie to łańcuch zawadza o coś, ale serwis twierdzi, że wszystko jest tak jak powinno być.

• Mod Team
Napisano

Faktycznie jest :D zmyliło mnie 1 zdjęcie :P Ustaw biegi tak by wózek był pionowo, następnie zrób zdjęcie od tyłu tylko tak żeby ani prześwietlone nie było ani ciemne i wyraźne. Analizując te zdjęcia co dałeś podkładka miedzy wózek a kółko powinna załatwić sprawę ... pytanie tylko czemu jest potrzebna.

• Mod Team
Napisano

Nie mam pojęcia, może ta blaszka jest wybrakowana, jeżeli ociera ci od wewn. strony, od koła to weź kombinerki i odegnij  :D jak z drugiej daj podkładkę i zobacz czy coś to daje.

Napisano

A czekaj, czekaj. Te kółka różniły się od siebie. Jedno z nich, to które jest na górze, w środku ma jakąś metalową wkładkę i tulejkę, a to które jest na dole ma samą tulejkę. Być może na samych początku jak rozbierałem to pomyliły mi się i teraz tak je zakładam.

• Mod Team
Napisano

Dobrze składasz na górze jest z metalową tulejką  a na dole bez. Można wymienić wózek ale nie kupisz do alivio a sama wymiana nie jest łatwa :P

Napisano

Patrząc od tyłu roweru, lewą część można odkręcić, a ta z prawej? Nie da się jej odkręcić od przerzutki? Myślałem żeby przełożyć wózek od starego roweru. Też jest Shimano i też jest długi.

Napisano

a jaka wogole jest przyczyna tego ocierania? uderzyles czy grzebalaes i zepsules ? wymiana wozka jest prosta jeśli w tym modelu jest odkręcany, pokaza zdjęcia koleczek rozebranych tulejek i blaszek

Napisano

To w ogóle chodzi o to, że ten rower od nowości nie jeździł jak trzeba. Był trzy razy na gwarancji. Za pierwszym razem nic nie zrobili, bo stwierdzili, że wszystko jest w porządku. Drugim razem wymienili suport, bo stwierdzili, że jest za długi. Trzecim razem wymienili łańcuch, bo niby fabryczny się rozciągnął (przejechane ok. 150 km). I od tamej pory nie chodzę już do żadnego serwisanta, bo stwierdziłem - może się mylę, że nie znają się po prostu. I jeśli jestem w stanie naprawiam wszystko sam. I właśnie cały czas jest z nim coś nie tak.

Czy nie będzie problemu jeśli zamontuje przerzutkę Deore zamiast Alivio? Chciałbym wymienić części, które częściej się zużywają na lepsze żeby dłużej służyły.

Zobaczę w czwartek czy poprawi się coś jeśli założę podkładkę. Jeśli nie, to nie mam zielonego pojęcia co się dzieje. Nawet nie mam do kogo się zwrócić o pomoc, bo tym z Krossu nie wierzę w ich wiedzę. A jeśli się poprawi jak wymusić na Krossie wymianę przerzutki na gwarancji? Patrzyłem to nowa kosztuje ok. 100 zł, a jeśli przwiduje to gwarancja to niech mi wymieniają.

• Mod Team
Napisano

Oczywiście ze nie, nawet będzie lepiej, choć ty nie uczujesz różnicy ... znaczy nie odczuł byś jak by wszystko grało :D Możesz ta możliwe ze wadliwą fabrycznie alivio wymienić na deore na slx xt czy xtr aaaale nie te które sa na 10 rzędów, czyli mają w nazwie dyna sys bo te nie będą działać.

Ale poza tym ocieranie ... masz jeszcze jakieś ale ? bo tak trochę szkoda nową przerzutkę wyrzucać.

Napisano

Właśnie chodzi mi tylko o to ocieranie na 5-ątce. Tak poza tym rower sprawuje się świetnie. A może przerzutka jest rozregulowana? A jeszcze zastanawia mnie jedna rzecz. Na którymś zdjęciu pokazałem łańcuch na kasecie. Już nie pamiętam, na których tak się dzieje ale łańcuch będąc na jakimś przełożeniu praktycznie dotyka tarczy przełożenia wyżej. Na innym znów przełożeniu jest odstęp między łańcuchem a wyższą tarczą. Chyba będę musiał poczekać na rozpoczęcie sezonu i popytam trenujących kolarzy.

• Mod Team
Napisano

Przerzutka jest prosta? nie masz skrzywionego haka czy coś ? nie rzuca ci sie nic w oczy ? Jeżeli biegi zmieniają sie płynnie a łańcuch pracuje cicho to przerzutka jest dobrze wyregulowana. Ociera na 5 biegu ... hmm próbowałeś z podkładką tak jak pisałem ?

Napisano

Jutro spróbuję z podkładką. Cyknę zdjęcie to zerkniecie. Łańcuch na wszystkich biegach prócz 5 działa idealnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...