Skocz do zawartości

[korba] Suntour XCT - ratować czy wymienić

karolik0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, otóż w moim rowerze od nowości posiadam "cud techniki" jakim jest korba Suntour XCT.
Jako, że do lasu z prawdziwego zdarzenia mam ~20km dojazdu DDR'ami, a rower, mimo że mtb służy do każdej przejażdzki to największy blat jest używany często. Od pewnego czasu mam nową kasetę, łańcuch i tylną przerzutkę. Na trzecim blacie niestety nie pracuje to tak jak powinno, łańcuch podbija nad zęby.

Zastanawiam się czy ktoś wymieniał blat w tej korbie - bo jest rozkręcalna i od jakiej korby blat pasuje ?

Bo suntourowego blatu znaleźć nie mogę, w sumie do korby tej klasy czego się spodziewać.

Coś mi się obiło o uszy, że blat pasuje od Shimano Alivio ale teraz nie jestem w stanie tego znaleźć.

Jednak mimo wszystko wolałbym wydać 40 zł na blat, niż kupować nową korbę - bo to przy następnej wymianie napędu można zrobić, a teraz pilniejsze rowerowe wydatki się znajdą.

Ktoś ma doświadczenie w tym temacie ?

Napisano

40zl na blat a nowa taka korba na Allegro kosztuje pewnie z 60zl. Wolał bym zmienić na drugą taką, oczywiście nową niż zmieniać ten blat. Takie moje zdanie.

Napisano

A czy próbowałeś znaleźć przyczynę tego "podbijania". Być może któryś ząb jest krzywy.

Ja w pierwszej kolejności zająłbym się tą kwestią. Możesz nawet udostępnić zdjęcie zębatki do oceny (w tym dziale, w wątku przyklejonym).

Jeżeli konieczna okaże się wymiana to w cenie niewiele wyższej niż nowy blat znajdziesz dobrą używaną korbę. Szczególnie o tej porze roku, w środku zimy.

Napisano

Wymiana na coś Shimano z przedziału ~100zł mija się mi trochę z celem, gdyż w przyszłości i tak będzie wymieniane na poziom deore lub ponad to. Poszukam, może właśnie zęby są krzywe. A jak nie to będę kombinował, Suntour i Shimano ma te same rozstawy to może coś używanego w dobrym stanie się trafi, w końcu przednie 3ki w XC są mniej używane. Dzięki za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...