karolik0 Napisano 29 Grudnia 2013 Napisano 29 Grudnia 2013 Witam, otóż w moim rowerze od nowości posiadam "cud techniki" jakim jest korba Suntour XCT.Jako, że do lasu z prawdziwego zdarzenia mam ~20km dojazdu DDR'ami, a rower, mimo że mtb służy do każdej przejażdzki to największy blat jest używany często. Od pewnego czasu mam nową kasetę, łańcuch i tylną przerzutkę. Na trzecim blacie niestety nie pracuje to tak jak powinno, łańcuch podbija nad zęby. Zastanawiam się czy ktoś wymieniał blat w tej korbie - bo jest rozkręcalna i od jakiej korby blat pasuje ? Bo suntourowego blatu znaleźć nie mogę, w sumie do korby tej klasy czego się spodziewać. Coś mi się obiło o uszy, że blat pasuje od Shimano Alivio ale teraz nie jestem w stanie tego znaleźć. Jednak mimo wszystko wolałbym wydać 40 zł na blat, niż kupować nową korbę - bo to przy następnej wymianie napędu można zrobić, a teraz pilniejsze rowerowe wydatki się znajdą. Ktoś ma doświadczenie w tym temacie ?
lanik Napisano 29 Grudnia 2013 Napisano 29 Grudnia 2013 40zl na blat a nowa taka korba na Allegro kosztuje pewnie z 60zl. Wolał bym zmienić na drugą taką, oczywiście nową niż zmieniać ten blat. Takie moje zdanie.
Mod Team Puklus Napisano 29 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 29 Grudnia 2013 Jak wyżej opcja nie opłacalna za bardzo, kup coś z shimano za ok 100zł a długo posłuży.
M333 Napisano 29 Grudnia 2013 Napisano 29 Grudnia 2013 A czy próbowałeś znaleźć przyczynę tego "podbijania". Być może któryś ząb jest krzywy. Ja w pierwszej kolejności zająłbym się tą kwestią. Możesz nawet udostępnić zdjęcie zębatki do oceny (w tym dziale, w wątku przyklejonym). Jeżeli konieczna okaże się wymiana to w cenie niewiele wyższej niż nowy blat znajdziesz dobrą używaną korbę. Szczególnie o tej porze roku, w środku zimy.
karolik0 Napisano 30 Grudnia 2013 Autor Napisano 30 Grudnia 2013 Wymiana na coś Shimano z przedziału ~100zł mija się mi trochę z celem, gdyż w przyszłości i tak będzie wymieniane na poziom deore lub ponad to. Poszukam, może właśnie zęby są krzywe. A jak nie to będę kombinował, Suntour i Shimano ma te same rozstawy to może coś używanego w dobrym stanie się trafi, w końcu przednie 3ki w XC są mniej używane. Dzięki za pomoc
Mod Team Puklus Napisano 31 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 31 Grudnia 2013 Jak planujesz Deore, to obecnie jak nie da sie jeździć to kup coś używanego
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.