Mwawe Napisano 23 Grudnia 2013 Napisano 23 Grudnia 2013 Witam Zastanawiam sie nad kupnem spd-ków. I mam pytanie czy zakupić pedała Shimano PD-M540, czy zainwestować wiecej kasy np. w spd BBB BPD-14? Jeżdżę rowerem rekreacyjnie i amatorsko od pracy po wycieczki rodzinne po cieżki teren. Warto dołożyć do lepszych spd w tym przypadku? Pozdrawiam Michal
tobo Napisano 23 Grudnia 2013 Napisano 23 Grudnia 2013 Pedalce BBB posiadają jedno łożysko maszynowe i jeden ślizg. Moim zdaniem nie są rewelacyjne jeśli chodzi o "jedwabistą" pracę. W moich jeden pedał dostał luzów + problem zużycia ślizgacza, drugi jest w środku jak nowy. Przewaga BBB nad wszystkimi modelami Shimano to masa - lżejsze od xtr.
Mwawe Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Napisano 23 Grudnia 2013 No mi nie zależy na lekkości poszczególnych komponentów. Zależy mi bardziej na bezawaryjnej pracy ewentualnie na łatwiejszym serwisie. Czy ty używaleś M540-tek. Jesteś w stanie je porównać?
tobo Napisano 24 Grudnia 2013 Napisano 24 Grudnia 2013 Użytkowników 540tek jest tu wielu, ja używałem wielu innych pedałów Shimano, tych akurat nie. Uszkodzonego ślizgu w BBB nie da się naprawić ani reanimować ponieważ jest on częścią osi, takowej luzem raczej nie dostaniesz. Test tych BBB jest na stronie team29er.pl. Serwis jest prosty, potrzebny jest do niego jedynie imbus 6 mm i klucz nasadowy 9 mm o cienkiej ściance - taki można zrobić ze zwykłej nasadki. Nie mam pojęcia dlaczego jedna moja sztuka kompletnie się posypała a druga wygląda w środku jak nowa. Jak na razie nie miało to jednak wymiernego wpływu na użytkowanie pedałów, luz jest niewielki a wzrost tarcia też marginalny. W moim przypadku potwierdza się to co napisano na wspomnianej powyżej stronie - problem z napięciem sprężyn, które od pewnego momentu "sflaczały" i nie poddają się regulacji. Nie wiem za ile możesz kupić BBB, u mnie kosztują tyle co 520tki Shimano więc z powodu różnicy wagowej można zaryzykować. Jeśli chodzi jednak o aspekt trwałości to na pewno nie są lepsze od S. Blok BBB jest taki jak Shimano sh 51 i są one zamienne jednak jest pewna różnica w praktyce - blok Shimano "haczy" w pedale BBB a blok BBB tak samo zachowuje się we współpracy z pedałami S. Objawia się to lekkim "klejeniem się" bloku do pedału przy wypięciu, które odbywa się z lekkim opóźnieniem w stosunku do oryginalnych zestawów. Słabość sprężyn powoduje też czasami niekontrolowane wypinanie a to może być niebezpieczne. Jeśli aspekt wagi nie jest ważny to S jest lepszym wyborem.
Mod Team durnykot Napisano 24 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 24 Grudnia 2013 540-stki mają chyba najlepszy stosunek cena-jakość. Za stosunkowo niewielkie pieniądze dostajemy poprawnie działający, dosyć trwały wyrób,który powinien się sprawdzić w jeździe rekreacyjnej. Serwis jest banalnie prosty i nie wymaga, w przeciwieństwie do tańszych 520-tek, specjalnych narzędzi. Jeśli nie masz superekstrahiper oczekiwań, 540-tki będą dobrym wyborem. Moje , po 5 latach, dalej mają się dobrze, jeden pedał ma niewielki luz ( który zupełnie nie przeszkadza w eksploatacji) , bloki po wpięciu także mają pewien luz,który wprawdzie można skasować śrubą regulacyjną,ale skutkuje to klinowanie się bloku. Konkludując- są lepsze rozwiązania na rynku,ale nie w tej cenie.
qrczakzul Napisano 25 Grudnia 2013 Napisano 25 Grudnia 2013 Jeśli jeździsz rekreacyjnie to nawet 505 z shimano ci wystarczą, mam w jednym z rowerów i polecam. Chociaż kultura wpinania lepsza w 520
Mwawe Napisano 25 Grudnia 2013 Autor Napisano 25 Grudnia 2013 Witam. Dzięki za odpowiedzi. Wybor padl na 540-ki. Teraz tylko poszukac najnizszej ceny. Pozdrawiam Michał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.