kamwardega Napisano 23 Grudnia 2013 Napisano 23 Grudnia 2013 Witam ! Na forum nie znalazłem dużo info na temat tej opony, jak się sprawuje itd. Proszę o opinie na jej temat. Ma się nadawać na 70% suchych, kamienistych tras. Czy sprawdzi się w tych warunkach (mowa o wersji kevlar)? Z góry dzięki !
remlik Napisano 23 Grudnia 2013 Napisano 23 Grudnia 2013 Modelu Aka nie znam, ale na suche warunki z Geax-ów mogę polecić Barro Race, lekka i szybka guma
kamwardega Napisano 23 Grudnia 2013 Autor Napisano 23 Grudnia 2013 Dzięki za info, ale interesują mnie konkretnie opinie o AKA.
morfish Napisano 23 Grudnia 2013 Napisano 23 Grudnia 2013 Przejeździłem jeden sezon na AKA, drutówkach. Na asfalt, szutry, piach, leśne dukty jak najbardziej OK. Szybka, dobrze się wgryza, z przodu dobra trakcja. Zużywa się powoli, ale to zaleta chyba wszystkich gum GEAXa. Problemy zaczynają się jak popada, albo jest mokro/ślisko. Trzeba mieć naprawdę dobrą technikę bo na mokrym te gumy zaczynają żyć własnym życiem. Uślizgi i walka o utrzymanie zadanego kierunku. Poza tym szybko oblepiają się błotem, a później zaczynają oczyszczać. Bez przedniego błotnika lepiej do nich nie podchodzić. Na suche tereny - bardzo na tak, na mieszane lepsze będą np Saguaro
Mod Team adamos Napisano 23 Grudnia 2013 Mod Team Napisano 23 Grudnia 2013 Potwierdzam powyższą opinie morfisha. W błocie i na mokrych nawierzchniach bardzo słaba opona. Przez ułożenie bieżnika, w czasie jazdy zrywa błoto takimi dużymi płatkami. Nie zagościły u mnie na długo. Jeśli chodzi o "szybką", uniwersalną oponę, to przykładowo taki Maxxis Ikon w moim odczuciu sporo lepszy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.