Skocz do zawartości

[spinka sram PowerLock] do 10biegów czy wielokrotnego użytku?

wojtas7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy spinka SRAM Powerlock (czarna) do lancucha Shimano CS 5701 (shimano 105), moze byc uzywana, oraz czy jest wielokrotnego uzytku? na instrukcji napisano ze zeby zdjac spinke trzeba uzyc chain-tool...

Zalozylem spinke i dosc mocny klik bylo slychac, zrobilem to zgodnie z instrukcja.

Lancuch shimano jest kierunkowy wiec wystarczy ze napis Shimano jest na zewnatrz, patrzac z boku na gorze? czyli chodzi tylko o zewnetrzna strone, czyli moze lancuch sie krecic w jedna albo w druga strone?

Czy strzalka na spince ma byc skierowana zgodnie z ruchem lancucha, ale patrzac od zewnatrz? bo od wewnatrz strzalka juz pokazuje w druga strone?

dzieki

• Mod Team
Napisano

Spinkę można założyć obojętnie którą stroną, nawet nie wiedziałem że jest tam strzałka :D

Zeby ją zdjąć trzeba użyć kombinerek, na początek tą częścią do przecinania (nie każdy kształt kombinerek się nadaje dobrze do tego celu) naciskasz na rolki w oczkach spiętych spinką, później jak blaszki się zbliżą naciskasz na nie z przeciwnych stron ustawiając kombinerki po przekątnej. Najtrudniej ruszyć ją za pierwszym razem, każdy kolejny raz idzie już lżej, swoją demontowałem kilkanaście razy ale jeszcze nie osiągnęła pułapu przy którym da się ją rozpiąć palcami więc radzę nabyć praktyki w posługiwaniu się chain-toolem w postaci  kombinerek  :thumbsup:

Napisano

Mi spinki różnego sortu starczały tak średnio na 3 łańcuchy, w zależności od tego na ile stawały się za luźne. choć często producent podaje ze powinno sie stosować tylko z 1 łańcuchem,

• Mod Team
Napisano

oraz czy jest wielokrotnego uzytku?

Jednorazówka przeczyła by idei stosowania spinki. Jednak jeżeli trzeba użyć narzędzi do zdjęcia to trochę słabo.

Napisano

Wg producenta spinka ta jest jednorazowa. 

Spinka to po prostu alternatywa dla pinu, efekt ten sam. Dwóch producentów na S ma zwyczajnie różne podejście do tematu.

Spinkę S do łańcuchów 7/8 sp też jest trudno zdjąć i często pęka lub deformuje się.

• Mod Team
Napisano

Na pewno przy w miarę umiejętnym potraktowaniu spinkę Srama da się zdejmować bez szkody dla niej.

Natomiast znam też osoby które potrafiły pogiąć złotą spinkę 9s przy zdejmowaniu, mimo że jest rozpinalna gołymi dłońmi.

Także zależy jakie kto ma zdolności w dziedzinie destrukcji sprzętu  :laugh:

Napisano

Tydzień temu zakładałem nówkę PC1051 z czarnym powerlockiem. Miałem problem z założeniem (musiałem pomóc sobie kombinerkami), więc nie wiem co będzie przy ściąganiu :D

Napisano

aha no to ciekawe. Dobrze przynajmniej ze 10s mam w szosie i raz na kilka miesiecy potrzebuje rozkuc lancuch ;-)

w MTB uzywam spinek Srama 9s zlotych, rzeczywiscie troche trudniej je zdjac niz Connexa, ale w przypadku Connexa raz rozpiela mi sie spinka podczas jazdy, wiec przeszedlem na Srama. Ale Connexa 8 i 9s mozna zdjac nawet jedna reka.

• Mod Team
Napisano

Zakładać najlepiej te spinki w ten sposób aby wstępnie zaskoczyły, okręcić łańcuch tak aby spinka znalazła się u góry, miedzy korbą a kasetą, stanąć na pedale, łańcuch się elegancko napnie zapinając nam spinkę do końca.

Napisano

i dokładnie tak jak Maniak piszesz miałem przy spince KMC i spince no name z decathlona (obie na 10rz), nie było problemu wogóle. Teraz razem z PC1051 dostałem tego powerlocka i się załamałem na początku, później poszły w ruch kombinerki :)

• Mod Team
Napisano

U mnie spinka kmc z jednej paczki chodziła ciężko jak sram a druga mega luźno. Trochę to źle świadczy o powtarzalności.

Napisano

Ja też wolę KMC niż SRAM,

kmc 9s używam od kilku lat nigdy nie miałem z nimi problemu, łatwo się zakłada, łatwo zdejmuje i nigdy nie rozpięły się podczas jazdy, a sram faktycznie czasem ciężko chodzi

• Mod Team
Napisano

O sramie mogę powiedzieć że przynajmniej nigdy się nie rozpiął, nie strzelił ani ogólnie nie zawiódł. Spinka connex'a mnie natomiast raz zawiodła.

Napisano

Moje spostrzeżenia ze spinka sram są takie. Spoko ale po kilkunastu rozpięciach trzyma zdecydowanie słabiej. można zdjąć już ją rekami beż użycia kombinerek co w nowej było niemożliwe. Kupiłem łańcuch wippermana conex wraz ze spinką (s9) ale s10 jest identyczna i spinka jest 1000000 razy lepiej wykonana na wielokrotne rozpinanie i spinanie. Z mojej strony polecam conexa. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...