Andrew15 Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 Witam!. Mam problem z dobraniem nowego suporu po wymianie z suportu firmy VP Components (rozbieralny, w środku wianki). Na starym suporcie jest napisane VP-BC55 na osi BC50 113 (suport BSA), więc wszystko powinno być jasne -długość suportu (osi) 113mm , gwint angielski wszystko wiem , jednak po zakupie nowego suportu już z łożyskami maszynowymi długość osi również 113mm zmieniła się linia łańcucha i co za tym idzie problem z prawidłowym ustawieniem przerzutek. Po zamontowaniu korby widać gołym okiem że wszystko odsuneło się na zewnątrz o jakieś 0,5 cm przez co najmniejsze tryby zamiast być jak w cześniej na środku prowadnika łańcucha są właśnie ok 0,5cm na prawo i wypadają teraz na zewnętrzną blachę prowadnika , po zmierzeniu obu osi od podstawy łożyska do końca osi (prawa strona osi) też wychodzi że plus minus -oś stara 22mm , oś nowa 26mm , a przecież obie osie 113mm! , kupić suport z krótszą osią skoro na starej jest przeciez 113. Za ewentualne podpowiedzi z góry dziękuję!
Greg000 Napisano 24 Listopada 2013 Napisano 24 Listopada 2013 Suport accent jest do ramy 68mm a ile ma twoja?
Mod Team Puklus Napisano 24 Listopada 2013 Mod Team Napisano 24 Listopada 2013 Suporty często bywają nie symetryczne wiec jak w twoim ktoś oś włożył odwrotnie mimo tej samej długości będzie inna linia sprawdź czy środek osi wypada na równo zę środkiem mierzy kołnierzami w osi, tymi od łożysk jeżeli tak jest symetryczny jak nie to nie.
Andrew15 Napisano 25 Listopada 2013 Autor Napisano 25 Listopada 2013 Dziękuję za zainteresowanie! Jak mówiłem oba suporty mają takie same parametry czyli BSA i mufa 68mm UN BC 1,37''X24T 113mm. Jedyna różnica między nowym suportem a starą ośką suportu jest to że stary jest na wianki i korba wchodzi głębiej na oś bo jest mniej wystającej osi między łożyskiem a początkiem kwadratu (różowe linie na zdjęciach) co zaznaczyłem na fot. nr 1 i 2 a nowy suport jest już na łożyska maszynowe i ta pół cm różnica na tej samej długośći osi 113mm.Tak wiem że często oś po prawej stronie (od korby) bywa dłuższa od lewej ale jeśli chodzi o moją starą oś to według katakogu i suwmiarki to jest str. prawa 23mm str. lewa 22mm także nawet jak by w cześniej ktoś pomylił strony przy montażu to by nie było aż prawie pół centymetrowej różnicy w obsadzeniu korb.Czy z Waszego doświadczenia wystarczy np kupić suport 112,5cmm? lub kródszy i będzie ok.? Niestety musiałem zmniejszyć jakość zdjęć za co przepraszam.
Mod Team Puklus Napisano 25 Listopada 2013 Mod Team Napisano 25 Listopada 2013 Z ta oszczędnością w pixele trochę przesadziłeś ... długością trapezu bym sie aż tak nie sugerował, sprawdzałeś co pisałem ? Choć może być ze jest delikatna różnica i ze 113 robi sie inna wartość.
Andrew15 Napisano 25 Listopada 2013 Autor Napisano 25 Listopada 2013 przepraszam! ale niestety właśnie jakość fotek nie ode mnie zależy bo żeby weszły na forum musiałem ostro zmniejszyć kb :-( właśnie że symetryczność starego suportu jest bez 1mm prawie identyczna po obu stronach, wiem że długość trapezu jest mniej więcej taka sama we wszystkich suportach (zależy od jakości suportu) u mnie jest różnica po między trapezem a początkiem okrągłej części wałka suportu od trapezu do łożyska (właśnie to po środku różowych kresek na fotach), he he niestety nie wiem jak inaczej zobrazować problem :-(
Mod Team Puklus Napisano 25 Listopada 2013 Mod Team Napisano 25 Listopada 2013 No dobra, a powiedz gdzie znajduje sie środkowa zębatka względem kasety po założeniu korby i jej dociągnięciu.
Greg000 Napisano 26 Listopada 2013 Napisano 26 Listopada 2013 Jeszcze jenda rzecz przychodzi mi do głowy. Nowy stożek to ISO ale stary wygląda troche smuklej (J.I.S? Ciężko wywnioskować z tych zdjęć). Na obu używasz tej samej korby? Wchodzi na tę samą głebokość na stożek? Znalazłem notke że jesli wciśniesz korbe J.I.S na ISO to przesuniecie bedzie ok 4,5 mm.
Andrew15 Napisano 3 Lutego 2014 Autor Napisano 3 Lutego 2014 Wiem że to nieładnie nie odpowiadać ale niestety nie miałem czasu żeby wejść na forum... za co bardzo przepraszam ludzi niosących mi swoje porady i BARDZO Im dziękuję za zainteresowanie!. Wszystko już dawno ładnie złożone!, na Chomiczówce jest bazarek a tam ,,magik,, do którego udałem się z korbami i dobrał mi odpowiedni suport już z łożyskami maszynowymi.Nowy suport to 110 i wszystko teraz jest z wymiarami jak przed wymianą i OK!. POZDRAWIAM!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.