Skocz do zawartości

[suport] problem z długością suportu

Andrew15

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!.

Mam problem z dobraniem nowego suporu po wymianie z suportu firmy VP Components (rozbieralny, w środku wianki).

Na starym suporcie jest napisane VP-BC55  na osi BC50 113 (suport BSA), więc wszystko powinno być jasne -długość suportu (osi) 113mm , gwint angielski wszystko wiem , jednak po zakupie nowego suportu już z łożyskami maszynowymi długość osi również 113mm zmieniła się linia łańcucha i co za tym idzie problem z prawidłowym ustawieniem przerzutek.

Po zamontowaniu korby widać gołym okiem że wszystko odsuneło się na zewnątrz o jakieś 0,5 cm przez co najmniejsze tryby zamiast być jak w cześniej na środku prowadnika łańcucha są właśnie ok 0,5cm na prawo i wypadają teraz na zewnętrzną blachę prowadnika , po zmierzeniu obu osi od podstawy łożyska do końca osi (prawa strona osi) też wychodzi że plus minus

-oś stara 22mm , oś nowa 26mm , a przecież obie osie 113mm! , kupić suport z krótszą osią skoro na starej jest przeciez 113.

Za ewentualne podpowiedzi z góry dziękuję!

post-153518-0-78932300-1385238957_thumb.jpg

post-153518-0-15173300-1385238977_thumb.jpg

post-153518-0-24094300-1385238994_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Suporty często bywają nie symetryczne wiec jak w twoim ktoś oś włożył odwrotnie mimo tej samej długości będzie inna linia :P sprawdź czy środek osi wypada na równo zę środkiem mierzy kołnierzami w osi, tymi od łożysk jeżeli tak jest symetryczny jak nie to nie.

Napisano

Dziękuję za zainteresowanie!

Jak mówiłem oba suporty mają takie same parametry czyli BSA i mufa 68mm  UN BC 1,37''X24T 113mm.

Jedyna różnica między nowym suportem a starą ośką suportu jest to że stary jest na wianki i korba wchodzi głębiej na oś bo jest mniej wystającej osi między łożyskiem a początkiem kwadratu (różowe linie na zdjęciach) co zaznaczyłem na  fot. nr 1 i 2 a nowy suport jest już na łożyska maszynowe i ta pół cm różnica na tej samej długośći osi 113mm.Tak wiem że często oś po prawej stronie (od korby) bywa dłuższa od lewej ale jeśli chodzi o moją starą oś to według katakogu i suwmiarki to jest str. prawa 23mm str. lewa 22mm także nawet jak by w cześniej ktoś pomylił strony przy montażu to by nie było aż prawie pół centymetrowej różnicy w obsadzeniu korb.Czy z Waszego doświadczenia wystarczy np kupić suport 112,5cmm? lub kródszy i będzie ok.? Niestety musiałem zmniejszyć jakość zdjęć za co przepraszam.

post-153518-0-44244900-1385418326_thumb.jpg

post-153518-0-89722600-1385418340_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Z ta oszczędnością w pixele trochę przesadziłeś ... długością trapezu bym sie aż tak nie sugerował, sprawdzałeś co pisałem ? Choć może być ze jest delikatna różnica i ze 113 robi sie inna wartość.

Napisano

przepraszam! ale niestety właśnie jakość fotek nie ode mnie zależy bo żeby weszły na forum musiałem ostro zmniejszyć kb :-(

właśnie że symetryczność starego suportu jest bez 1mm prawie identyczna po obu stronach, wiem że długość trapezu jest mniej więcej  taka sama we wszystkich suportach (zależy od jakości suportu) u mnie jest różnica po między trapezem a początkiem okrągłej części wałka suportu od trapezu do łożyska (właśnie to po środku różowych kresek na fotach), he he niestety nie wiem jak inaczej zobrazować problem :-(

Napisano

Jeszcze jenda rzecz przychodzi mi do głowy. Nowy stożek to ISO ale stary wygląda troche smuklej (J.I.S? Ciężko wywnioskować z tych zdjęć). Na obu używasz tej samej korby? Wchodzi na tę samą głebokość na stożek?

Znalazłem notke że jesli wciśniesz korbe J.I.S na ISO to przesuniecie bedzie ok 4,5 mm.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Wiem że to nieładnie nie odpowiadać ale niestety nie miałem czasu żeby wejść na forum... za co bardzo przepraszam ludzi niosących mi swoje porady i BARDZO Im dziękuję za zainteresowanie!.

Wszystko już dawno ładnie złożone!, na Chomiczówce jest bazarek a tam ,,magik,, do którego udałem się z korbami i dobrał mi odpowiedni suport już z łożyskami maszynowymi.Nowy suport to 110 i wszystko teraz jest z wymiarami jak przed wymianą i  OK!.

POZDRAWIAM!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...