Odie Napisano 23 Listopada 2013 Napisano 23 Listopada 2013 Czesc, Mam do Was pytanie i prosbe o porade - otoz w pocie i bolach skladam rower na ramie Gianta Trance X 29er. Z napedu bede juz mial: - przerzutke przednia Sram X0 2x10 direct mount - przerzutke tylna Sram X9 T2 - kasete Sram 10s PG-1030 11-36 - lancuch Sram PG-1031 - w ramie jest juz zamontowany pakiet press - fit Srama. Rama jest w standardzie BB92 Po przeczytaniu watku o przelozeniach celuje w 2x10 36/22 lub ew. 38/24. Tylko nie bardzo wiem jaka korbe mam kupic? Scigac sie nie bede, ale zalezy mi na rozsadnie lekkiej i mocnej korbie (moze byc uzywka w dobrym stanie). Poki co rozwarzam: 1. Aerozine X12-FX-A2d za 514 PLN: http://extremebike.p...?sort=1a&page=2 + suport Hi Temp za 139 PLN: http://extremebike.p...mp42-p-652.html Czy to jest dobra korba? Chyba jest nieco gorsza i ciezsza od pozostalych, ale moze warto? 2. Shimano XT z bikestacji za 549 PLN (bez suportu) tylko ze ma wielkie zebatki: http://www.bikestacj...arna-19795.html Tylko wtedy bym musial zebatki do niej dokupic osobno - nie wiem czy mniejsze podejda? 3. Shimano XT tylko z mniejszymi zebatkami, z tym ze one sa juz drozsze... 4. Sram - najchetniej X9 z zebatkami 36/22 lub 38/24, tylko na razie nie moge nic znalezc w dobrej cenie... 5. Race Face Turbine - tylko ze nowka jest najdrozsza z tych wszytkich wiec nie wiem czy nie przesada jak na moja jazde. Ale znalazlem taka na allegro: Co sadzicie? Nie jestem w stanie ocenic jej stopnia zuzycia... http://allegro.pl/ra...3718613574.html 6. No i znalazlem jeszcze cos takiego na allegro: http://allegro.pl/no...3714027340.html To jest taka jak montuja oryginalnie w Giantach, o tu: http://www.giant-bic...#specifications Przy niej przewaza kryterium cenowe Generalnie zalezy mi na w miare lekkiej korbie, ktora sporo posluzy i do ktorej nie bedzie problemu z dokupieniem zebatek w Polsce (w rozsadnych cenach). Acha i powinna miec 175mm i byc czarna Ktora korbe/y byscie polecali abym kupil? Pozdrawiam
GhOsTwrc Napisano 24 Listopada 2013 Napisano 24 Listopada 2013 SLX 36/22 Sramowskie korby znikaja w oczach , jak zajedziesz zebatki z SLX to mozesz kupic blaty od alivio ok 30 zl szt:] 40/28 to zbyt twarda korba jak do 29 er wplywa to na silowy styl jazdy szybsze zuzycie napedu i wieksze zmeczenie dla kolan.... z zestawu 36/22 bedziesz nabardziej zadowolony,do blatu 36 lepiej wypada kaseta 11-32 i stopniowaniu parzystym np 11-12-14-16-18..... niż 11-13-15-17-19...
Odie Napisano 24 Listopada 2013 Autor Napisano 24 Listopada 2013 Po kolejnej porcji przemyslen, opcja RF turbine odpadla.Wiec na placu boju pozostaly Shimano XT i Aerozine Korbe SLX rozwarzalem, ale mi sie po prostu nie podoba... A uwazam, ze rower powienien oprocz dobrej jazdy powinien byc tez podobac sie wlascicielowi... Tak wiec ze wzgledow wizualnych sklaniam sie ku XT jak chodzi o Shimano Wiem ze 40/28 to jest zbyt twarde przelozenie - stad moj pomysle zeby kupic ta korbe, bo jest w dosc dobrej cenie a potem dokupic mniejsze zebatki osobno (36/22) i przelozyc... Nie wiem tylko (nie moge znalezc takiej info) czy to nie jest przypadkiem tak ze dana korba jest juz "dedykowana" pod konkretne zebatki, i jak kupie taka z wiekszymi, to mniejsze nie podpasuja? Na zdrowy rozum nie powinno tak sie dziac... Ale nie mam 100% pewnosci, bo producenci sa sprytni i ciagle kombinuje jakby zmusic czlowieka do kupienia jak najwiekszej liczby komponentow na raz Aha - i jeszcze jedno? Czy jak kupie korbe Shimano, to czy przerzutka przednia Sram X0 ja obsluzy?
GhOsTwrc Napisano 24 Listopada 2013 Napisano 24 Listopada 2013 Przerzutka Sram obsłuzy i korbe i kasete shimano. Ja do swoich korb jakie mam/miałem: SLX 675 40/28 montowałem już? 40/28 40/26/ 40/24 40/22 38/28 38/26 28/24 38/2236/28 36/26 36/24 36/22 zębatki klasy : Alivio , SLX , XT, Deore, Saint rozstaw 104mm blaty , i młynki 64 mm . Do korby 3x10 XT780 przy pomocy krutszych śrubek przykręcałem w miejsce środkowej tarczy 36/38 z od alivio i też wszystko zadziałało. Ale nie mam 100% pewnosci, bo producenci sa sprytni i ciagle kombinuje jakby zmusic czlowieka do kupienia jak najwiekszej liczby komponentow na raz Namawiaja ludzi zeby brac ori bo inaczej nie zadziała . Ja u siebie potestowalem w/w kombinacje . Wszystko działa jak nalezy z napedem 8,9 no i zapewne 10 musi działać doskonale. 40/22
Mod Team Puklus Napisano 25 Listopada 2013 Mod Team Napisano 25 Listopada 2013 Ten STX to nie za wysoko? ... wiem ze masz gripy ale jednak No chyba ze to przypadkowa fota z netu
GhOsTwrc Napisano 25 Listopada 2013 Napisano 25 Listopada 2013 to moja fota Dla mnie to żadna różnica czy wysoko czy nie zmieniał biegi jak nalezy;) Juz go nie ma sprzedany z innym rowerem , z powrotem wróciłem do przedniej zmieniarki SLX 3x10 , ktora działa z 2x8 i 2x9
Mod Team Puklus Napisano 25 Listopada 2013 Mod Team Napisano 25 Listopada 2013 No wiem odkąd człowiek ma gripy problem nie kompatybilnej przejedzeni przerzutki przestał istnieć Przy dokładniejszym przyglądnięciu się jest niżej niż do jakiej pozycji została zaprojektowana ... o ile ktoś załapie o co chodzi
nooxes Napisano 22 Marca 2014 Napisano 22 Marca 2014 Co do pytania w temacie, to może pomogę swoimi doświadczeniami z Aerozine. Jakiś czas temu kupiłem Aerozine Aluminum. Dałem tyle co za XTR. Super lekka, ładna. Chodziła ekstra, ale do czasu. Po przejechaniu około 6000km wygląda jak na zdjęciu. Konkluzja taka, że drugi raz nic tej firmy nie kupię, sprubuję Shimano.
nooxes Napisano 22 Marca 2014 Napisano 22 Marca 2014 Niestety już po gwarancji . Zmienię korbę, a blaty zostawię, bo jeszcze dają radę. Przy okazji, czy te blaty będą pasować do SLX, XT, Deore? Zdaje się, że to standardowe rozstawy. (AAA w poprzednim poście wkradł się błąd ort. oczywiście miało być "spróbuję"). GhOsTwrc: Zdaje się, że masz źle zamontowaną największą zębatkę. Ten wystający bolec powinien być po drugiej stronie, tam gdzie ramię korby. Przeciwdziała spadaniu łańcucha zbyt głęboko między ramię korby a blat jeśli dobrze rozumuję.
Mod Team Puklus Napisano 22 Marca 2014 Mod Team Napisano 22 Marca 2014 To powinno podlegać jako wada materiałowa i powinno zostać uwzględniane, chyba ze waliłeś potężne dropy na tej korbie ... w co wątpię.
nooxes Napisano 23 Marca 2014 Napisano 23 Marca 2014 Jasne, że nie waliłem dropów. Jazda typowo xc, żadnych skoków, zrywów itp.Spokojna jazda z kadencją około 80-90. Wychodzi na to, że za dużo pary w prawej nodze mam .
Mod Team Puklus Napisano 23 Marca 2014 Mod Team Napisano 23 Marca 2014 Albo korba była ... chorowita w każdym razie próbuj gadać, może ci wymienią na nową
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.