Tomato Napisano 21 Listopada 2013 Napisano 21 Listopada 2013 Cześć, Mam pytanie o kompatybilność takiego rozwiązania: Rama Cannondale Flash Carbon z 2009 roku. Posiada mocowanie przedniej przerzutki Direct Mount. Korba Shimano XTR FC M985 30-44T Przerzutka FD-M985 http://ctbike.pl/shimano-fd-m985-xtr-przerzutka-przednia-top-swing-2x10-e-typ.html I teraz problem, Mocowanie e-type nie wchodzi w grę ponieważ rama ma suport bb30 i nie ma opcji aby średnica mocowania przerzutki pasowała do suportu. Odkręcam więc adapter do e-type i otrzymuję direct mount. I tutaj pojawia się problem ponieważ po zamocowaniu przerzutka jest za nisko o jakieś 1 do 2 mm względem zębów 44T. Wydaje mi się też że przerzutka jest zbyt blisko ramy ale to mogę rozwiązać dodatkową podkładką. I teraz nie bardzo wiem co jest nie tak ...
Greg000 Napisano 22 Listopada 2013 Napisano 22 Listopada 2013 Jestes pewny ze dobrze dobrales te przerzutke? Tu masz o standardach: http://www.qbp.com/diagrams/TechInfo/dmt.pdf Poza tym 44 zeby na dwie zebatki to troche dziwny zestaw.
Tomato Napisano 22 Listopada 2013 Autor Napisano 22 Listopada 2013 Obecnie pewności nie mam już żadnej ale FD-M986-D choć obsługuje 44T to ma mocowanie na jedną śrubę a więc High Direct Mount. Model FD-M985-E ( z "uchem" e-type powinno pasować ) i obsługuje 44T. Wersja FD-M985-E2 ma mocowanie Direct Mount ale maksymalny jej zakres to 40T. I prawdę mówiąc nie mam pojęcia co innego może tutaj pasować. Czy dziwny zestaw hmm.. może i dziwny ale wcześniej miałem napęd 3 x 9 i najmniejsza koronka nigdy mi się nie przydawała ( rower jest przewidziany na płaskie tereny - Łódź. Za to większy blat jak najbardziej.
sivydym Napisano 22 Listopada 2013 Napisano 22 Listopada 2013 E2 też nie podejdzie pod blat 44T. Ogólnie pomysł z Shimano które trzeba montować przez adapter to moim zdaniem trochę strzał w kolano. BB30 to na tyle dobre rozwiązanie - przynajmniej w Cannonach - łożyska są "gołe" wciskane a nie cały pakiet pressfit jak to jest w niektórych ramach, że aż prosi się stosowanie korb stricte BB30. Nie musi być Sram ale np FSA też robi lekkie i relatywnie tanie produkty. Np K-force waży ok 600 g. i kosztuje nawet poniżej 1000 pln już z ceramicznymi łożyskami. Ale skoro juz masz korbę a adapter siedzi ( btw są dwie wersje i ten wsadzany z jednej strony i wklejany jest lepszy ) i chcesz mieć blat 44T to warto spróbować przedniej przerzutki Srama S3 z dolnym ciągniem pod blat 42T. Manetki Shimano obsłużą przedniego Srama. Fabrycznie szczelina jest dość duża pomiedzy wodzikiem a zębami zatem może się okazać że pod 44T będzie na styk. Co najwyżej lekka praca pilnikiem Jeśli chcesz to mogę Ci taką przerzutkę podesłac na test i sprawdzisz czy pasuje, a później sobie gdzies zamówisz XXa albo X0 pod dolny ciąg, bo tak w ciemno ładować 300 pln trochę szkoda.
Tomato Napisano 22 Listopada 2013 Autor Napisano 22 Listopada 2013 Wymieniam ramę a więc wszystko co się dało przechodzi do flasha. Gdybym kupował komponenty pod tą ramę to oczywiście nie wybrał bym xtra tylko coś ze srama. W poprzednim rowerze cały napęd był na xtr ( jest lans ) tylko przednia przerzutka była DA 7900. Niestety ze względu na przekrój rury obejma odpada. Nie chciałem już kombinować więc pomimo wagi 130 g zdecydowałem się na tego xtra. Za propozycję z sramem dziękuję, możliwe że skorzystam jeżeli nie uda się poskładać wszystkiego w jedną całość.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.