Nieto Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Witajcie, Mam pytanie do wszystkich którzy bedą znali szczególy suportów BB30! Niedlugo będę zmuszony wymienić korbę obecnie mam FSA ale myslałem o ultergra lub dura Ace. I tu pojawia myslę problem. Czy takie korby (shimano) bedą pasowały do systemu BB30 czy są jakieś przejsciówki itp co ewentualnie potrzebuję mieć zeby zmiany dokonać. Nie jestem specjalistą w tym zakresie więc jeśli to możliwe proszę o proste wyjaśnienie :-). Prosze też o opinie co myślicie o takim rozwiazaniu? Obecnie jeżdze na kompetnej grupie shimano 105 ( za wyjątkiem korby która jest FSA) myslę o przejsciu na ultergra lub dura ace (jak wystarczy budżetu:-). Jeżeli nie jest możliwy montaż korb shimano w systemie BB30 to jakie korby polecacie do współpracy z grupą ultegra lub dura ace (50-34)
tobo Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 A ramę masz z mufą przeznaczoną do suportów i korb z osią BB30? Jeśli rama ma taką mufę można założyć adapter redukujący umożliwiający montaż korb standardu Shimano.
Nieto Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 A ramę masz z mufą przeznaczoną do suportów i korb z osią BB30? Jeśli rama ma taką mufę można założyć adapter redukujący umożliwiający montaż korb standardu Shimano. Tak rama jest w standardzie BB30 (cannondale) obecnie w takim systemie jest zamontowana korba. Jakie to są przejsciówki mogłbym prosić o jakieś linki? Jak z efektywnością lepsza gorsza bez znaczenia?
tobo Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 http://www.chainreactioncycles.com/no/en/sram-press-fit-30-to-bsa-adaptor-kit/rp-prod71306
1415chris Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Masz BB30 czy PF30, bo to nie jest to samo. Powyzszy adapter jest do PF30. Jesli masz BB30, to ewentualnie cos takiego: http://wheelsmfg.com/bb-30-shims-shimano.html Czemu chcesz zmienic korbe?
Nieto Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 Pkt 2i reg forum Potwierdzam BB30 na 100%. Korbę będe zmieniał wraz z całym osprzętem chcę przejsć na wyższą grupę (ultegra lub dura ace) obecnie jezdze na 105. Chciałbym mieć cały komplet z korbą chyba że inne korby, które dobrze wspólpracują z ultegrą lub dura ace jakie polecacie?
1415chris Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Zmieniaj na Srama Korba Reda 2013 jest mega lekka, sztywna i w miare tania. Praktycznie kazda korba bedzie dzialala z tym co teraz masz. Osobiscie, majac suport pod oske 30mm raczej wybieralbym korbe rowniez z taka oska. Jak chcesz pozostac przy Shimano i miec wszystko od nich, to pozostaje w/w adapter lub cos bardziej solidnego: http://praxiscycles.com/pages/conversion
Nieto Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 A jak korba SRAM przy przerzutkach, kasecie i łańcuchu shimano nie ma jakiś zgrzytów nie będzie się ścierać itp? Zastanawiam się w ogóle nad SRAM ale wtedy musiałbym koła również zmienić. Oglądałem te przejściówki raczej gorsze rozwiązanie rzeczywiście lepiej pozostać przy tym co jest.
1415chris Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Dlaczego zmieniac kola? Shimano i Sram to te same bebenki, wiec tu nic nie trzeba zmieniac. Nawet kasete mozesz uzywac zamiennie, jesli tylko ma tyle samo przelozen. Korba nie ma wiele wspolnego z kaseta. Cokolwiek zalozysz, bedzie dzialalo dobrze. Teraz masz FSA i dziala Podalem korbe Reda, bo wspomniales o DA, a Red jest nieco tanszy i moim zdaniem jest ciekawsza korba. Wspomnialem o wadze, do tego mozesz zmieniac zebatki, spory wybor na rynku, w przeciwienstwie do DA. I mozesz, jesli masz ochote, zrobic ja na stealth wersje. Rotor 3D+ jest tez ciekawa opcja.
Nieto Napisano 3 Listopada 2013 Autor Napisano 3 Listopada 2013 Dzięki za podpowiedż rzeczywiście koła są ok, sram i shimano są w tym samym systemie. Będę się przymierzał do Srama w całości w takim razie
sivydym Napisano 3 Listopada 2013 Napisano 3 Listopada 2013 Synapse czy Supersix 105 ? W niektórych ramach Cannondale wkładajac osprzet Shimano montuje taki adapter: http://www.cannondale-parts.de/Adapter-BB30-/-BSA Shimano trochę wizualnie z Redem sie gryzie ale działac będzie. Możesz zostawić obecnego Gossamera ? albo np poszukać Rotora 3D+ BB30 którego w tym wypadku polecam do wyższych grup Shimano.
1415chris Napisano 4 Listopada 2013 Napisano 4 Listopada 2013 Małe sprostowanie, Rotor 3D+ nie jest w sysyemie BB30. Ma ośkę 30mm ale jest ona dłuższą niż w typowych korbach BB30. Ale oczywiście można ją założyć do BB30 bez żadnych problemów. Jeżeli osprzęt Shimano pozostanie, to faktycznie, Sram będzie się ideologicznie gryźć z resztą.
Nieto Napisano 4 Listopada 2013 Autor Napisano 4 Listopada 2013 Witam rama six (sixcarbon), tak wiem że mógłbym pozostać przy gossamer ale tak jak napisałem planuję zmienić na wyższą grupę. Zgadzam się rzeczywiście SRAM + shimano optycznie w szosie - nie do końca (aczkolwiek w MTB canyon-ie mam z przodu X7 + korbę SRAM, tył kaseta + przerzutka shimano pracuje i wygląda bardzo dobrze ) Czyli dwie opcje albo pełna grupa SRAM z korbą lub grupa shimano + rotor 3d, bliżej mi do SRAMA w takim razie :-)
sivydym Napisano 5 Listopada 2013 Napisano 5 Listopada 2013 Małe sprostowanie, Rotor 3D+ nie jest w sysyemie BB30. Ma ośkę 30mm ale jest ona dłuższą niż w typowych korbach BB30. Ale oczywiście można ją założyć do BB30 bez żadnych problemów. Stoje przed rowerem i jak byk - suport BB30 i korba Rotor 3D+. Przekładałem do poprzedniego Synapsa i też bez żadnych przeróbek, więc nie wiem o czym piszesz. Instrukcja też wyraźnie mówi BB30. Zatem jaki to jest system skoro wg. Ciebie nie BB30 ? http://www.rotorbikeusa.com/pdf/3dplus_bb30_manual_12-8-10.pdf Nieto - Red jest ok ale te zmiany przełożeń... jedni to kochają inni już nie bardzo. Poza tym jak dla mnie mega niewygodne łapy, ale waga faktycznie lepsza.
1415chris Napisano 5 Listopada 2013 Napisano 5 Listopada 2013 Jedyne co pisze, to ze jest kompatybilne z tym standardem. Korby w systemie bb30 mają krótsze ośki, niż 3d+. Sram Red, FSA bb30 i chyba korby cannona. Rotor jest pod bb30 i wiele innych systemów ale jednocześnie nie jest korbą bb30. Ja do swojej ramy nie zaloze korby BB30 (krotka oska), a rotora jak najbardziej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.