Skocz do zawartości

[Suport] Shimano plus BB30

Nieto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Mam pytanie do wszystkich którzy bedą znali szczególy suportów BB30! Niedlugo będę zmuszony wymienić korbę obecnie mam FSA ale myslałem o ultergra lub dura Ace. I tu pojawia myslę problem. Czy takie korby (shimano) bedą pasowały do systemu BB30 czy są jakieś przejsciówki itp co ewentualnie potrzebuję mieć zeby zmiany dokonać. Nie jestem specjalistą w tym zakresie więc jeśli to możliwe proszę o proste wyjaśnienie :-). Prosze też o opinie co myślicie o takim rozwiazaniu?

Obecnie jeżdze na kompetnej grupie shimano 105 ( za wyjątkiem korby która jest FSA) myslę o przejsciu na ultergra lub dura ace (jak wystarczy budżetu:-). Jeżeli nie jest możliwy montaż korb shimano w systemie BB30 to jakie korby polecacie do współpracy z grupą ultegra lub dura ace (50-34)

Napisano

A ramę masz z mufą przeznaczoną do suportów i korb z osią BB30?

Jeśli rama ma taką mufę można założyć adapter redukujący umożliwiający montaż korb standardu Shimano.

Napisano

A ramę masz z mufą przeznaczoną do suportów i korb z osią BB30?

Jeśli rama ma taką mufę można założyć adapter redukujący umożliwiający montaż korb standardu Shimano.

Tak rama jest w standardzie BB30 (cannondale) obecnie w takim systemie jest zamontowana korba. Jakie to są przejsciówki mogłbym prosić o jakieś linki? Jak z efektywnością lepsza gorsza bez znaczenia?

Napisano

Pkt 2i reg forum

Potwierdzam BB30 na 100%. Korbę będe zmieniał wraz z całym osprzętem chcę przejsć na wyższą grupę (ultegra lub dura ace) obecnie jezdze na 105. Chciałbym mieć cały komplet z korbą chyba że inne korby, które dobrze wspólpracują z ultegrą lub dura ace jakie polecacie?

Napisano

Zmieniaj na Srama :thumbsup:  Korba Reda 2013 jest mega lekka, sztywna i w miare tania.

Praktycznie kazda korba bedzie dzialala z tym co teraz masz.

Osobiscie, majac suport pod oske 30mm raczej wybieralbym korbe rowniez z taka oska.

Jak chcesz pozostac przy Shimano i miec wszystko od nich, to pozostaje w/w adapter lub cos bardziej solidnego: http://praxiscycles.com/pages/conversion

Napisano

A jak korba SRAM przy przerzutkach, kasecie i łańcuchu shimano nie ma jakiś zgrzytów nie będzie się ścierać itp? Zastanawiam się w ogóle nad SRAM ale wtedy musiałbym koła również zmienić. Oglądałem te przejściówki raczej gorsze rozwiązanie rzeczywiście lepiej pozostać przy tym co jest.

Napisano

Dlaczego zmieniac kola? Shimano i Sram to te same bebenki, wiec tu nic nie trzeba zmieniac. Nawet kasete mozesz uzywac zamiennie, jesli tylko ma tyle samo przelozen.

Korba nie ma wiele wspolnego z kaseta. Cokolwiek zalozysz, bedzie dzialalo dobrze. Teraz masz FSA i dziala :)

Podalem korbe Reda, bo wspomniales o DA, a Red jest nieco tanszy i moim zdaniem jest ciekawsza korba.

Wspomnialem o wadze, do tego mozesz zmieniac zebatki, spory wybor na rynku, w przeciwienstwie do DA.

I mozesz, jesli masz ochote, zrobic ja na stealth wersje. 

Rotor 3D+ jest tez ciekawa opcja.

Napisano

Dzięki za podpowiedż rzeczywiście koła są ok, sram i shimano są w tym samym systemie. Będę się  przymierzał do Srama w całości  w takim razie :laugh:

Napisano

Małe sprostowanie, Rotor 3D+ nie jest w sysyemie BB30. Ma ośkę 30mm ale jest ona dłuższą niż w typowych korbach BB30. Ale oczywiście można ją założyć do BB30 bez żadnych problemów.

Jeżeli osprzęt Shimano pozostanie, to faktycznie, Sram będzie się ideologicznie gryźć z resztą.

Napisano

Witam rama six (sixcarbon), tak wiem że mógłbym pozostać przy gossamer ale tak jak napisałem planuję zmienić na wyższą grupę. Zgadzam się rzeczywiście SRAM + shimano optycznie w szosie -  nie do końca (aczkolwiek w MTB canyon-ie mam z przodu X7 + korbę SRAM, tył kaseta + przerzutka shimano pracuje i wygląda bardzo dobrze :thumbsup: )

Czyli dwie opcje albo pełna grupa SRAM z korbą lub grupa shimano + rotor 3d, bliżej mi do SRAMA w takim razie :-)

Napisano

Małe sprostowanie, Rotor 3D+ nie jest w sysyemie BB30. Ma ośkę 30mm ale jest ona dłuższą niż w typowych korbach BB30. Ale oczywiście można ją założyć do BB30 bez żadnych problemów.

Stoje przed rowerem i jak byk - suport BB30 i korba Rotor 3D+. Przekładałem do poprzedniego Synapsa i też bez żadnych przeróbek, więc nie wiem o czym piszesz. Instrukcja też wyraźnie mówi BB30. Zatem jaki to jest system skoro wg. Ciebie nie BB30 ?

http://www.rotorbikeusa.com/pdf/3dplus_bb30_manual_12-8-10.pdf

Nieto - Red jest ok ale te zmiany przełożeń... jedni to kochają inni już nie bardzo. Poza tym jak dla mnie mega niewygodne łapy, ale waga faktycznie lepsza.

Napisano

Jedyne co pisze, to ze jest kompatybilne z tym standardem.

Korby w systemie bb30 mają krótsze ośki, niż 3d+. Sram Red, FSA bb30 i chyba korby cannona. Rotor jest pod bb30 i wiele innych systemów ale jednocześnie nie jest korbą bb30.

Ja do swojej ramy nie zaloze korby BB30 (krotka oska), a rotora jak najbardziej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...