komtur88 Napisano 29 Października 2013 Napisano 29 Października 2013 Witam, Rower wylądował w serwisie. Rozgięte ogniwo spowodowało spustoszenie(zerwany hak, linki…) Dołączyłem oryginalne piny i parę ogniw, bo byłem przekonany, że zostanie wymienione całe ogniwo. Serwisant zostawił stare ogniwo tylko wywalił sworzeń i skuł oryginalnym pinem(podobno nie było sensu wymieniać). Nie twierdzę, że zrobił coś źle czy też niedbale, ale czy można tak naprawiać łańcuch? Spotkaliście się z takimi przypadkami? Będę wdzięczny za odpowiedź Pozdrawiam PS. Ogniwo było tylko rozgięte a łańcuch to XTR 10.
1415chris Napisano 29 Października 2013 Napisano 29 Października 2013 Jak masz teraz proste ogniwo, do tego sworznie i rolki pracuja bez zadnych oporow, to jest OK.
komtur88 Napisano 29 Października 2013 Autor Napisano 29 Października 2013 Jak masz teraz proste ogniwo, do tego sworznie i rolki pracuja bez zadnych oporow, to jest OK. wygląda tak samo beznadziejnie jak reszta łańcucha . Sprawdzałem przyrządem nie jest porozciągany, ale sprawia wrażenie jakby miał się zaraz rozlecieć. Łańcuch ma 2K a prezentuje się jakby miał, co najmniej 4K Jeżdżę na dwie zmiany, bez katowania. Czystość i smarowanie napędu to mój fetysz. A żeby było śmieszniej to jeszcze ten nowy pin delikatnie ociera o większe zębatki kasety >5. Pin chyba zjadę pilnikiem, bo już nie chcę bardziej kombinować.
1415chris Napisano 29 Października 2013 Napisano 29 Października 2013 Jak kupisz nowy lancuch, to zaloz spinke.
Schwefel Napisano 29 Października 2013 Napisano 29 Października 2013 Dawać nowe ogniwa do starego łańcucha to też nie jest dobry pomysł. Ja bym wywalił uszkodzone ogniwo i skuł. Owszem będzie krótszy ale raz, że przerzutka to zrekompensuje a dwa że jak nie jeździsz na skrajnych przełożeniach to nie będzie problemu. Swego czasu jeździłem na łańcuchu, który finalnie był skrócony o 3 całe ogniwa, a że nie był wyciągnięty to szkoda mi go było wyrzucić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.