Skocz do zawartości

[korba] Problem z nieznaną korbą Shimano Hollowtech

Neuro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w nowym rowerze (osprzęt - pełne deore) posiadam nieznaną mi korbe. Jest cała czarna i posiada napis "Hollowtech" ;)

Juz od samego momentu zakupu zauwazylem pewna sytuacje. Gdy chcę mocniej "depnąć" w pedały to korba z zębatkami wygina się i łańcuch trze o przednią przerzutkę...

Czy to zachowanie jest normalne? I co należy zrobić aby wyeliminować ten problem?

Pozdrawiam

Napisano

Wkręcic/wykrecic[nie pamietam] srube H[dla pewnosci poszukaj jakiegos poradnika od regulacji przedniej przerzutki, bo jak jestem przy rowerze to wiem jak to zrobic ale tak z glowy to wlasnie sam nie wiem] w przedniej przerzutce- na gietkosc nic nie poradzisz.

Napisano

Neuro ale jak korba nie jest sztywna to nic na to nie poradzisz :). Jak korba jest na kwadracie to zawsze widac odgiecia ;). Nie boj nic to normlane szczegolnie jezeli sporo wazysz.

Napisano

Waże jakieś 70kg :P Korba na kwadracie... :/ denerwuje mnie to troche bo czasem lubie sobie depnąć a wtedy słychać przecudowne tarcie o przerzutke :/ zwariować można..

Czyli zeby to wyeliminować to trzeba kupić korbę i suport na wielowpust? :)

Pozdro

Napisano

Troche zniwelujesz ale nie ma sensu kombinowac- przekrecisz raz srubką i po problemie ;]. I tak jak zle ustawisz przerzutke do tej korby na wielopust to tez bedzie obcierac, bo zadna korba nie jest idealnei sztywna ;p.

Napisano

tylko ze jak wyreguluje przednia przerzutke to podobna sytuacja ma miejsce gdy z tylu są skrajne zębatki :/

Napisano

ze niby co?????????????? TO juz gadanie od rzeczy tyl nie jest uwarunkowany przodem.... chyba ze mowisz o tym ze wtedy ci trze o druga strone przedniej przerzutki... jedna sruba odpowiada za wychylenie przerzutki do ramy a druga od ramy jak to dobrze ustawisz to nei ma prawa nic ocierac.

Napisano

nie potrafie wyregulować tak przedniej przerzutki, aby na każdej tylnej zębatce łancuch nie obciarał o przednia przerzutke. Jak nie obciera z lewej to obciera z prawej... chyba jest to niewykonalne aby na kazdej zębatce (tylnej) łancuch nie obcierał o przód :)

Napisano

To jest wykonalne[mi nei ociera nawet na przekosach] aczkolwiek powinno byc tylko wyregulowane conajmniej tak zeby nie ocierał na tych biegach co ich uzywasz :rolleyes:. Bo skrajnych i tak sie nie powinno uzywac[tzn np z przodu 3 z tyłu 1 itp]...tzn slyszalem ze sa problemy z wyregulowaniem przekosów na przerzutkach przednich pod 9, ale po co ci przekosy? :) Przeciez biegi i tak sie nakladaja i nie ma sensu uzywac tych skrajnych.

Napisano
Witam, w nowym rowerze (osprzęt - pełne deore) posiadam nieznaną mi korbe.

Jeżeli chcesz się dowiedzieć jaką masz korbę to na ramieniu korby z tyłu w miejscu gdzie się wkręca pedały powinien być wyryty model (chyba)

A może problem który opisujesz u Ciebie jest skutkiem złego nałożenia korby na kwadrat, niedokręconą śrubą lub wyrobioną powierzchnią kwadratu.

Napisano

Łańcuch trze o przerzutke, gdy jest maksymalnie naprężony czyli gdy podjeżdżasz pod górę lub gdy chcesz mocno się rozpędzić(na najwyższych przelożeniach). Też na początku to miałem. Kwestia wyregulowania przedniej przerzutki, w serwisie zrobili mi to w 5min. Teraz tylko mam uważać przy zmianie przedniej przerzutki na najwyższy blat, żeby łańcuch nie wyskoczył na zewnątrz, po prostu musze to robić bez zbędnych szarpnięć, póki co jest wszystko ok :D

Pozdrawiam

Napisano

Na przekosach obciera o przerzutke gdy mocniej naciskam na pedały (korba z zębatką ulega wygięciu i łancuch nie idzie rownolegle do zębatek - wygina się najczęsciej w lewo). ;P

sebekfireman - Korbę już zidentyfikowałem :D - jest to najprostsza Deore na kwadrat :P - http://arnik.freshsite.pl/product_info.php...products_id=343

Korby nie da się już bardziej dokręcić :P Ale może wymiana na coś solidniejszego by tutaj cos zmienila? :)

unforgiven - pokombinuje sam jeszcze z tą regulacją, a jak nie to zgłosze problem na pierwszym przeglądzie :D

Blue Przekosów generalnie nie używam ale na biegach 3- 5,6,7 też tarcie występuje :P

I teraz mam takie pytanko: czy jeżeli nie używam najmniejszej tarczy z przodu i największch z tyłu, to czy można je zastąpić je większymi?

Czy można wyeliminować te najnizsze biegi? Pozdrawiam

Napisano

"

I teraz mam takie pytanko: czy jeżeli nie używam najmniejszej tarczy z przodu i największch z tyłu, to czy można je zastąpić je większymi? Czy można wyeliminować te najnizsze biegi? "

Nie rozumiem... mozesz kupic kasete o różnych zebatkach w zaleznosci od upodobania jezeli to ci chodzi... zazwyczaj max z tyłu to 34[megarage] ale wtedy jest potrzebna przerzutka z dużymi kółkami zeby trzymać odpowiedni naciąg łańcucha[po malych kólkach noralnych przerzutek łańcuch może "przeskakiwać"]

I wez chlopie wyreguluj ta przerzutke a nie pie.... :D. Bo sie sparłeś że to nie tak jak mowimy, jak nie - to prosze bardzo kup nowa korbe i problem bedzie ten sam, chyba ze ci w serwisie ustawią dobrze przerzutke przy zakladaniu tej korby nowej :P.

Skocz do serwisu, powiedz co sie dzieje, wyreguluja ci za 5 zł i bedziesz mial spokoj.

Jezeli jest tak podczas mocniejeszego nacisku na korby to na 95% korba jest dobrze zalozona tylko przerzutke masz rozregulowaną i tyle :).

http://www.cyfronet.krakow.pl/rowery/

prosze bardzo tam znadziejsz poradnik jak wyregulowac przednia przerzutke.

Na "naszej" stronie tez jest ;p :

http://www.xc-zone.jgc.pl/warsztat.php?kid=2&full=yes

Napisano

Źle sprecyzowałem pytanie :D Jeżeli nie używam największych zębatek z kasety to czy można je zastąpić mniejszymi? I czy wiąże się to z wymianą całej kasety? :D

Co do korby to się nie spieram, bo dopiero się uczę, i opieram się tylko na Waszych opiniach i swoich spostrzeżeniach :P Przerzutke już wyregulowałem i nic nie obciera przy normalnym użytkowaniu :P jednak sytuacja powtarza się przy większym nacisku na pedały :) na razie musi tak zostać, w serwisie się dowiem co było nie tak :P

Pozdro i dzięki za cierpliwość :P

Napisano

tak wiaze sie z wymiana calej kasety... przynajmiej ja sie nie spotkalem z kaseta w ktorej nawiejsze zebatki bylyby rozbieralne.

Napisano

Aktualnie mam kasetę DEORE - 9-rzędowa, 11-12-14-16-18-21-24-28-32 i nic mniejszego od 11 nie znalazłem.

Aby zwiększyć przełożenia musialbym zmienić korbę, na taką która posiada więcej zębów? Aktualnie jest 44-32-22. :)

Napisano

No tak moglbys miec korbe z blatem 46/48,ale co ty jezdzisz po asfalcie ze ci przelozen brakuje? W terenie 44 jest mocno wystarczajace. Mniejszej koronki jak 11 do kasety nie dostaniesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...