lisek850 Napisano 12 Października 2013 Napisano 12 Października 2013 Witam kupiłem rower marki specialized epic comp 29er z tego rocznika. To jest mój pierwszy full i nie mam pojęcia o ustawieniu dampera oraz braina. tak więc kilka pytań do Was: 1. Na jakie ciśnienie ustawia sie dampera przy mojej wadze 75kg? Oraz przez który zawór? Ten z czerwona czy czarna nakrętka? (podobno w tych nowych damperach jest coś takiego jak autosag)- co to oznacza? 2. Do czego służy czerwone pokrętło przy damperze? Do regulacji kompresji? 3.Do czego służy niebieskie pokrętło przy brainie? Do regulacji kompresji? Jakie ustawienie jest najlepsze jeśli chodzi o to, że nie chce aby mi bujał na podjazdach na stojąco? Nie wiem czy wszystko dobrze napisałem. Mam nadzieję, że pomożecie. Pozdrawiam
Rulez Napisano 12 Października 2013 Napisano 12 Października 2013 Strona - 9, w tabeli podane jest ciśnienie do wagi oraz ustawienie pokręteł i inne duperele ... http://service.specialized.com/collateral/ownersguide/assets/pdf/Epic-FSR-Manual.pdf A co to znaczy "z tego rocznika" , w modelach 2013 jest "autosag" przy 75 kg pompujesz np 200 PSI i SAG ustawia się automatycznie ... http://service.specialized.com/collateral/ownersguide/new/assets/pdf/OM0393_revB.pdf W Brainie jest tylko jedn zawór, więc trudno go z czymś pomylić ...
lisek850 Napisano 12 Października 2013 Autor Napisano 12 Października 2013 Rulez wiem że w brainie jest jeden zawór do regulacji. Ale chodzi mi czy najlepiej go skręcić na maxa aby byl twardy?bo chodzi mi o to, żeby nie pompował jeżdżąc na stojąco. Dzięki za podpowiedzi. 200 psi czyli po 200 psi w obu zaworach przy damperze? Bo są dwa:) Sorki za takie pytania ale jestem zielony w tym temacie:)
Rulez Napisano 12 Października 2013 Napisano 12 Października 2013 Do pompowania jest jeden zawór, drugi do spuszczania powietrza , na ile klików ustawić pokrętła jest namalowane na str 9, wystarczy tam zajrzeć, a jak chcesz zero pompowania przekręć niebieskie pokrętło na zaworze przy kole maksymalnie w stronę Firm, czerwone pokrętło tłumienia odbicia nie ma wpływu na pompowanie, a jak ustawić również jest na str.9..
lisek850 Napisano 12 Października 2013 Autor Napisano 12 Października 2013 Dzięki rulez bardzo mi pomogłeś właśnie zauważyłem że jeden zawór jest do pompowania ten z czarna nakrętka;) bo ten drugi ma duży zbijak i służy do zbijania powietrza:) a o brainie juz poczytalem i zależne jest od terenu w którym się jeździ...ale wiadomo warto potestować jakby co to wiem kogo pytać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.