Skocz do zawartości

[przerzutka] Problem z tylną przerzutką.

Fisiek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Dziś zauważyłem coś niepokojącego w mojej tylnej przerzutce. Przy normalnej spokojnej jeździe wrzucam 7 bieg i łańcuch nie przeskakuję na najmniejszą zębatkę. Czasami zdarza się, że wskoczy, ale strasznie charczy. Jak mogę ten problem zażegnać? Dodam, że moja przerzutka to Shimano Altus M280

Napisano

Prawdopodobnie kwestia odpowiedniej regulacji śrubką H. Tylko wbrew temu co tam radzą nie luzuj linki imbusem, bo to niepotrzebne. Starczy tylko odkręcenie, bądź dokręcenie tej jednej śrubki (już nie pamiętam, które co robi :>).

Napisano

Mistrzu, ale przecież masz wideło, w którym wszystko pokazują! :)

No więc są dwie opcje. Albo musisz dokręcić tę plastikową (najczęściej czarną) baryłkę przy tylnej przerzutce (w nią wchodzi czarny pancerz linki) - jak zabraknie ci zakresu, to możesz też dokręcić przy odpowiedniej manetce na kierownicy, albo (gdy to pierwsze nie zadziała) odkręcić śrubkę H (jedna z dwóch śrubek na przerzutce, najczęściej są oznaczone H/L).

Jeśli to nie zadziała, to pewnie gdzieś ci się coś pokićkało i wtedy rekomendowany jest pełny proces regulacji, dokładnie tak jak na filmie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...