jogi109 Napisano 10 Października 2013 Napisano 10 Października 2013 Witajcie, posiadam w rowerze B'Twin jakąś no-name korbe. Chce pierwszy bieg wymienić na 22z. Obecnie jest taki układ: 24-34-44. Myślę, że żadnych problemów nie będzie, ale nie wiem jaka tarcza mi wystarczy. Jeżdżę ok 100-150 km tygodniowo. Różnie bywa z terenem-często wciągam sie na góre nie całe 1000m n.p.m, lecz równie czesto asfalt (do póki nie kupie kolarzówki). Z tyłu mam wolnobieg shimano, i brakuje biegów poniżej 1 : ( Mogę kupić tarczę ALivio 22z za 5zł (?). Nie wiem tylko, czy mi takowa wystarczy. Proszę o sugestie : ) http://allegro.pl/zebatka-22z-alivio-tarcza-22t-fc-m410-protektor-i3611012877.html
Mod Team Puklus Napisano 10 Października 2013 Mod Team Napisano 10 Października 2013 A jesteś pewny ze tak sie da odkręcić zębatki ?
beskid Napisano 10 Października 2013 Napisano 10 Października 2013 Skoro nie wiesz co to za korba to podaj model tego roweru. Często w parze z wolnobiegem była słaba korba i to jeszcze często nie rozbieralna. Dlatego trzeba dokładnie wiedzieć co to za model. I nie oczekuj, że jak zejdziesz dwa zęby niżej to będziesz lepiej robił podjazdy. To można uzyskać poprzez przejście na kasetę co i tak powinieneś zrobić poruszając się gdzieś po górach jak piszesz.
jogi109 Napisano 10 Października 2013 Autor Napisano 10 Października 2013 B'Twin original 7, z tym że korba przełożona z originala 5. Korba jest rozbieralna, na 99%. Ramiona przymocowane są do 2 zębatki, do której jedną śrubą zamocowane sa dwa blaty (śrub jest oczywiscie 4). BCD=64 mm Korba ma juz koło 1000km i nie widać oznak zużycia. Co do oczekiwań-wcale tak nie myślę. Jadę pod górkę za kolesiem, siedzi na siodełku, kadencja ~80 i jedzie normalnie, do tego chyba miał bieg 1x3 (9z z tyłu) Ja bieg 1x1, kadencja ~50 jade na stojąco, koło sie ślizga-tragedia (Ale wjechałem : P) Podążając tym tropem-nie twierdze, ze bede robił o 10 km/h wyższa srednia w górach, tylko jazda będzie przyjemniejsza. Dodam jeszcze, że podjazd miał około 0,5km. Jak wymieniłem z 28 na 24, to różnica była spora. Ale nadal brakuje. Co do kasety-gdybym miał pieniądze, to bym wymienił. Wkradł się błąd: mała zębatka jest mocowana na 4 śruby do środkowej zębatki (BCD 64mm), oddzielnie od dużej.
mklos1 Napisano 12 Października 2013 Napisano 12 Października 2013 Kilka spraw: - rower nie jest geometrycznie przystosowany do pokonywania dużych nachyleń terenu; - z tyłu masz kasetę o największej kononie 28T, takie rzeczy stosuje się raczej w rowerach szosowych/przełajach, a nie terenowych; - ogumienie - kondycja Kombinowanie z korbą nie ma sensu. Skoro z tyłu masz 28T (według "dokumentacji"), lepiej zmienić kasetę na 32T (http://allegro.pl/sram-kaseta-pg-730-12-32-lancuch-pc-830-na-7rzed-i3549829882.html). 4T zysku to naprawdę sporo.
jogi109 Napisano 12 Października 2013 Autor Napisano 12 Października 2013 -wiem.ale nie stac mnie na nowy. a pierwszy jaki kupie to szosa -opony zmieniam na zime -o to sie nie martw ; ) Ciekaw jestem, czy czytales poprzednie posty :33 Nie mam kasety, tylko wolnobieg. Nie bede inwestowal w niego kasete 100 i piasta kolo 50 : o. Jak zuzyje sie wolnobieg, wymienie go na mega-range. na razie wymienie tylko ta malaa zebatke. Powiedzcie tylko, czy ta aukcja to nie jakis bubel, i jesli zebatka jest oryginalna to czy kupic ja, czy lepiej dopłacić do jakiegos deore.
mklos1 Napisano 12 Października 2013 Napisano 12 Października 2013 Jak zuzyje sie wolnobieg, wymienie go na mega-range. Decathlon twierdzi, że Twój model ma kasetę i miałem ku temu wątpliwości właśnie (kaseta 7-rz nie jest zbyt popularna). Wolnobieg megarange jest o tyle niefajny, że będziesz miał bardzo duży skok kandencji pomiędzy biegiem 1x1 a 1x2. Mam bardzo duże wątpliwości co do oryginalności zębatki. 4,50 PLN? Tak się składa, że kupowałem u tego sprzedawcy kilka różnych detali, w tym np kółeczka do przerzutki... Wszystko było ok. No ale ja kupowałem zamienniki.
jogi109 Napisano 14 Października 2013 Autor Napisano 14 Października 2013 Jeżeli jest oryginalna, to będzie jakością na tym samym bądź wyższym poziomie, jak reszta roweru?
vitesse Napisano 14 Października 2013 Napisano 14 Października 2013 zebatke możesz upic smialo, lepszej Ci nie trzeba, ale ja w dlaszym ciągu mam watpliosci o rozbieralnosc Twojej korby możesz poszukać tez zębatki 20 zębnej
oesz Napisano 14 Października 2013 Napisano 14 Października 2013 Nie jestem pewien do końca, ale co z przednia przerzutką? Czy obsłuży o 2 zeby mniejszą tarczę i nie będzie problemu z przejściem na srednią zębatkę?
jogi109 Napisano 14 Października 2013 Autor Napisano 14 Października 2013 A co z pojemnością tylnej przerzutki? (?)- http://www.cyklotur.com/czesci/mechanizmy-korbowe-wklady-suportu-napinacze/rowerowe-mechanizmy-korbowe/tarcze-i-czesci/p,tarcza-mechanizmu-korbowego-stx-rc-fc-mc40-22z-shimano,4874.html
vitesse Napisano 14 Października 2013 Napisano 14 Października 2013 poszukaj danych technicznych przerzutki policz zęby i będziesz wiedzial
jogi109 Napisano 15 Października 2013 Autor Napisano 15 Października 2013 Zamówiłem to Alivio za 5 zł. Zobaczymy, co tego będzie ) Dzięki ALL! : )
jogi109 Napisano 17 Października 2013 Autor Napisano 17 Października 2013 Faktycznie, korba nie jest rozbieralna. Ale za 11,50 nie ma tragedii. Dodam jeszcze, że sama zębatka wygląda na oryginał, jest wykonana bardzo dobrze.
vitesse Napisano 17 Października 2013 Napisano 17 Października 2013 lepiej sobie było kupic 4 piwa, ale tak jest jak się zdjęcia niechce zrobić
jogi109 Napisano 17 Października 2013 Autor Napisano 17 Października 2013 Oj tam, wszystko na browce przeliczac : pp Alkohol szkodzi kondycji! : D Bylem przekonany, ze sa to sruby, a nie nity bo mialy taką glowke imbusowa. Jak bedzie mi sie.chcialo, to zima wybije nity, wstawie ta 22z i przykrece na sruby. A jak nie to w koncu ja wykorzystam jak kupie górala z prawdziwego zdarzenia.
beny099 Napisano 19 Października 2013 Napisano 19 Października 2013 Oj tam, wszystko na browce przeliczac : pp Alkohol szkodzi kondycji! : D Bylem przekonany, ze sa to sruby, a nie nity bo mialy taką glowke imbusowa. Jak bedzie mi sie.chcialo, to zima wybije nity, wstawie ta 22z i przykrece na sruby. A jak nie to w koncu ja wykorzystam jak kupie górala z prawdziwego zdarzenia. Nie wiem kolego czy jest sens w jakakolwiek ingerencję w ten sprzęt. Orginal to rower miejski/uniwersalny ale na 100% nie nadający się w teren. Tak jak ktoś wcześniej pisał : inne kąty ramy, inne ułożenie korby względem rowerzysty itd itd itd. To tak jak bym kupił seicento FWD i chciał z niego driftowóz zrobić przespawując napędy, ośki, skrzynie itd, bo widziałem jak obok mnie bmw leciało bokiem... Jedynym rozsądnym rozwiązaniem nie kosztującym zbyt dużo jest wolnobieg mega range. Z tym, że nie koniecznie może podejść pod przerzutkę tylną, bo czasem zdarza się że kółko prowadzące na wózku niemal zakleszcza się z zębatką wolnobiegu i nie da się tego już "podkręcić" śrubką do wysokości wózka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.