atizylak Napisano 9 Października 2013 Napisano 9 Października 2013 Cześć. Potrzebuję nową korbę bo stara mi zaciąga łańcuch w błocie. Mam authora basica 2007. W danych techn. pisze że teraz mam: KORBA: SUNTOUR XCM-302 42-32-22 170/175mm OŚ suportU: VP Comp. Cartridge Zmierzyłem swoimi sposobami tą oś suportu bez zdejmowania korb i wyszło mi że ma 110mm. Mufa ma 68mm. Na kwadrat. Napęd: 3x8 Myślałem o tej: FC-M410 http://allegro.pl/korba-shimano-fc-m410-42-32-22-rabat-i3602786093.html tylko że przy niej piszą że oś sugerowana to 113mm. Czy te 3 mm różnicy długość osi robią różnicę? Chciałbym nie wymieniać suportu tylko coś pod ten co mam kupić. Pozdrawiam.
dzieniol Napisano 9 Października 2013 Napisano 9 Października 2013 Tak, 3 mm robią różnicę. Może uda się jako tako ustawić przerzutki. Ale po co? Poszukaj innej korby
Mod Team Puklus Napisano 9 Października 2013 Mod Team Napisano 9 Października 2013 I faktycznie ten XCM ma 110mm A 3mm czasami potrafią namieszać tak ze faktycznie nie da sie ustawić przedniej przerzutki nie wspominając już o lini łańcucha choć tam 3mm to nie dużą szkodę robi. Jak masz manetki z mikro indeksacją, chodzi o lewa to możesz brać w ciemno, jak nie to lepiej nabyć odpowiedni suport do korby.
dzieniol Napisano 9 Października 2013 Napisano 9 Października 2013 Mikroindeksacja nic nie pomoże dla linii łańcucha.
Mod Team Puklus Napisano 9 Października 2013 Mod Team Napisano 9 Października 2013 Do linii nie, bo nie ma cudów, mikro index w manetce magicznie ośki nie skróci ( ani nie wydłuży) ale za to ma zbawienny wpływ na przerzutkę przednią oczywiście, nic nie trzeba regulować, prawie ze nic ustawiać jeno zakręcić i działa Co nie znaczy ze po regulacji nie będzie znacznie lepiej, ale w przypadku 2 klikowych manetek ten proces niekiedy jest bardzo skomplikowany, zwłaszcza jak są komponenty z innych parafii. No i w przypadku mikro indeksu pojęcie minimalna różnica zębatek, pojemność przerzutki spadają niemal na sam dół ważności bo manetka i tak sobie z tym poradzi jaka by przerzutka to nie była
atizylak Napisano 9 Października 2013 Autor Napisano 9 Października 2013 Aha. Mam zwykłe manetki alivio. To ciężko chyba będzie jakąś korbę na tą ośkę 110mm dobrać. hm
Mod Team Puklus Napisano 9 Października 2013 Mod Team Napisano 9 Października 2013 Nie lepiej ze 25 zł dorzucić do spurtu? Ten XCM na pewno jest na kwadrat bo ten wynalazek jeszcze na sześciokąt był.
atizylak Napisano 10 Października 2013 Autor Napisano 10 Października 2013 Na pewno na kwadrat. No jak nic się nie uda wymyślić to będę musiał dorzucić.
Mod Team Puklus Napisano 10 Października 2013 Mod Team Napisano 10 Października 2013 Na 110 korb nie robią już, min to 113 jakie sie obecnie spotyka. Wiec albo szukasz usilnie korby na 110 albo kupujesz nowy suport.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.