Skocz do zawartości

[korba] Prośba o pomoc w doborze nowej korby

atizylak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Potrzebuję nową korbę bo stara mi zaciąga łańcuch w błocie.

Mam authora basica 2007.

W danych techn. pisze że teraz mam:

KORBA: SUNTOUR XCM-302 42-32-22 170/175mm 
OŚ suportU: VP Comp. Cartridge

Zmierzyłem swoimi sposobami tą oś suportu bez zdejmowania korb i wyszło mi że ma 110mm. Mufa ma 68mm. Na kwadrat. Napęd: 3x8

Myślałem o tej: FC-M410   http://allegro.pl/korba-shimano-fc-m410-42-32-22-rabat-i3602786093.html

tylko że przy niej piszą że oś sugerowana to 113mm. Czy te 3 mm różnicy długość osi robią różnicę? Chciałbym nie wymieniać suportu tylko coś pod ten co mam kupić. Pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

I faktycznie ten XCM ma 110mm :P A 3mm czasami potrafią namieszać tak ze faktycznie nie da sie ustawić przedniej przerzutki nie wspominając już o lini łańcucha choć tam 3mm to nie dużą szkodę robi. 

Jak masz manetki z mikro indeksacją, chodzi o lewa to możesz brać w ciemno, jak nie to lepiej nabyć odpowiedni suport do korby.

• Mod Team
Napisano

Do linii nie, bo nie ma cudów, mikro index w manetce magicznie ośki nie skróci ( ani nie wydłuży) ale za to ma zbawienny wpływ na przerzutkę :P przednią oczywiście, nic nie trzeba regulować, prawie ze nic ustawiać jeno zakręcić i działa :D Co nie znaczy ze po regulacji nie będzie znacznie lepiej, ale w przypadku 2 klikowych manetek ten proces niekiedy jest bardzo skomplikowany, zwłaszcza jak są komponenty z innych parafii.

No i w przypadku mikro indeksu pojęcie minimalna różnica zębatek, pojemność przerzutki spadają niemal na sam dół ważności bo manetka i tak sobie z tym poradzi jaka by przerzutka to nie była :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...