Skocz do zawartości

[obręcze] malowanie

oph3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

co myslicie o malowaniu proszkowym obręczy? na poczatku chce cale kola dac do centrowania bo krzywe sa, potem zdemontuje szprychy oddam do malowania proszkowego na czarno i dam komus zeby mi zaplutl czarnymi szprychami a przy okazji kupie sobie nowe piasty (moze alivio?). co sadzicie o tym pomysle? glupi czy fajny? :confused: jedyny minus wedlug mnnuie to fakt ze grzybki bede srebrne ale chyba nie bedzie ich widac :(

Napisano

bez sens

po co najpierw centrowac ? nie ma sensu , jesli juz rozbierasz malujesz na nowo zaplatasz , poza tym oplaca ci sie to ? na tarczach bedziesz jezdzil ?

daruj sobie taka zabawe , lepije odlozyc na nowe obrecze a nie wpakowac kase w zaplatanie , nowe szprychy imalowanie zeby tylko kolorowe miec...

Napisano

Nie wiem o jakiej klasy obręczach mówisz, ale malowanie proszkowe troszkę kosztuje i w sumie może niewiele drożej (albo i taniej) będzie po prostu kupić nowe czarne obręcze. Ponadto jeśli mają być to koła pod V-brake-i, to w przypadku malowania trzebabyłoby potem przeszlifować powierzchnie roboczą obręczy, bo malowany bok pogorszy skuteczność hamowania, a farba będzie się w wyjątkowo nieatrakcyjny sposób scierała (i będzie brzydko :))

Napisano

chlopak chce zablysnac :) ale mu nie wychodzi ;) albo uczy sie malowaac bo bedzie malarzem :P

a tak powaznie to lepiej kupic nowe obrecze :)

Napisano

zablysnac ??uczy sie malowac?? kolega to ty sie zastanow coi piszesz bo nawet jakbym byl malarzem to proszkowo nie pomaluje. zobacz na czym polega malowanie proszkowe a potem pisz gowna.

co do kol to sa dobrej klasy i mailem zamiar kupowac pod tarcze ale za drogo mi to wszystko wyjdzie wiec zostane przy V-kacha, ale jednak macie racje skoro mam kupowac piaste i szprychy i malowac to lepiej i moze nawet taeniej wyjdzie nowa obrecz i szprychy i piasta. tylko boje sie ze jak kupie jakies niesprawdzone to bede musial centrowac co chwile.

jakie piasty polecacie na tyl i przod?? moze alivio albo acera. a piasty z lozyskami maszynowymi sa rzeczywiscie bezobslugowe?

Napisano

Niezłe obręcze łyknąć można za 4-5 dyszek szt. Czyli za komplet wyjdzie tyle ile zapłaciłbyś pewnie za malowanie proszkowe.

Piasty Shimano nie cieszą się ogólnie zbyt dobrą opinią... Ja mam i nie narzekam, ale zdaję sobie sprawę, że w porównywalnej cenie mozna znaleźć ciekawsze propozycje. W cenie Alivio to brałbym chyba jakieś Novatec, bo są na łożyskach maszynowych. Łozyska te są rzeczywiście bezobsługowe. Nie trzeba, a wręcz nie wolno ich smarować ani w nich dłubać. W razie awarii mozna (przynajmniej teoretycznie) wybić stare łożysko i wcisnąć nowe. W rzeczywistości jednak nie spotkałem się z przypadkami uszkodzeń łożysk tego typu w piastach i uważam, że spokojnie są one w stanie przeżyć resztę koła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...