Skocz do zawartości

[szosa] Ulepszanie wysłużonego roweru - co warto, a co nie?

witos90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Kończy się sezon, a więc przyszedł czas na wymianę wysłużonych komponentów. Obecnie jeżdżę na Authorze A4400. Dysponuję budżetem do ok. 3500 zł. Mam kilka pytań:

1) Czy warto w ogóle to ulepszać?

2) Koła - podstawowa rzecz dla mnie, bębenki wytarte, kulki już raz wymieniane. Składać? Brać gotowy zestaw? Może coś polecacie? Co sądzicie o Mavicach, bo słyszałem, że drogie w serwisowaniu. BTW ważę 88kg.

3) Osprzęt - czy warto myśleć o Ultegrze? Jest w ogóle jakaś różnica między Ultegrą i 105? Warto dopłacać?

4) Hamulce Tektro R520 jak dla mnie sh*t. Po zmianie na 105/Ultegra odczuję różnicę?

5) Warto iść w carbon? Chodzi mi o sztycę, kierownicę, mostek? Czy to tylko zbędny wydatek?

Z góry dzięki za odpowiedź :)

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

1) Nie myślałeś może o całym nowym rowerze? Bo w sumie za 3500 (+ kasa za ewentualną sprzedaż) można kupić fajny rower na ultegrze, cały z węgla.

2) Ujeżdżam Mavica (Cosmic Elite, troche starsze) i jeżeli chodzi o ich wytrzymałość to jestem pozytywnie zaskoczony, jeżeli chodzi o serwisowanie to akurat nie mam pojęcia, bo nigdy ich nie otwierałem - obręcze są cholernie wytrzymałe a piasta działa jak nowa od pewnie kilku lat, w takim budżecie spokojnie można coś karbonowego złożyć.

3) Według mnie między Ultegrą a 105 nie ma tak dużej różnicy jak między Tiagrą a 105 - jedna i druga grupa działają bardzo dobrze, jeżeli ja bym kupował i aspekt finansowy byłby dość istotny to z pewnością bym nie dopłacał do Ultegry, 105 wystarcza w 105% :)

4) Jakie masz klocki hamulcowe? Może po prostu w nich tkwi przyczyna. W moim odczuciu 105 i Ultegra hamują identycznie, czyli bardzo dobrze.

5) Pytanie co chcesz osiągnąć? Niższa masa? Większy komfort? Jeżeli to drugie to może lepsza owijka/rękawiczki/siodło?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzięki wielkie za odpowiedź.

W takiej cenie coś w carbonie i na Ultegrze?! Do tej pory takie zestawy widziałem w cenie 7000+ :) Masz może jakieś przykłady?

Co do kół to sam właśnie przymierzam się do Maviców Cosmic Elite, ale póki co rozważam jeszcze jakieś dobre składaki w okolicach 1200zł. Nie narzekasz na ich wagę?

Klocki mam oryginalne Tektro, oczywiście wymieniane ;) I jakoś nie jestem zadowolony z tych hamulców.

Co chciałbym osiągnąć? Raczej waga. Komfort jest dla mnie ok - na owijkę nie narzekam, a rękawiczki w jakich jeżdżę to naprawdę niezastąpione Santini :) Na czym mogę najwięcej zrzucić? Oprócz brzucha :D

BTW. na początku października byłem na Bike Expo w Kielcach i odwiedziłem stoisko Shimano. Zapytałem gościa co sądzi o 105 i Ultegrze to mi powiedział, że między 5700 i 6700 wielkiej różnicy nie ma i sam swój rower zbudował na 105 5700. Jednak dodał, że nowa Ultegra 6800 się już opłaca (przynajmniej do wypuszczenia 105 5800) - 11 rzędowa kaseta, mniejsza waga i rozwiązania z Dura Ace. Co wy o tym sądzicie?

Napisano

Chcesz ulepszac rower, wydajac na niego tyle samo lub wiecej, niz kosztowal?

Zdecydowanie bardziej rozsadnym byloby sprzedanie obecnego i zapolowanie na jakis konkretny sprzet.

Z nowym karbonem w tym budzecie moze byc ciezko ale cos uzywanego, powystawowego, jak najbardziej.

Powinny dobrze dzialac z dobrymi klockami. Czytajac internet, pierwsza rzecza jaka robia uzytkownicy tych hampli, to wymiana klockow.

Hample te sa na poziomie 105.

Napisano

Problem w tym, że za ten zestaw którym obecnie dysponuje nie uzyskam zbyt dużych pieniędzy (może 1500zł), a na tę chwilę nie jestem w stanie wyciągnąć nic ponad to co mam, czyli ok. 3000zł.

Widzę, że na allegro można wyrwać coś powystawowego w carbonie, ale to jest ponad moje fundusze - trzeba mieć minimum 5000zł, a sam rower to nie jest ostateczny koszt.

Trochę się też boję kupować używany sprzęt - nigdy nie wiadomo co siedzi w piastach i innych łożyskach, co się zaraz posypie itd. Więc chciałbym złożyć coś z tego co posiadam, czyli drobnymi kroczkami do przodu :)

Póki co jeszcze studiuję i nie dysponuję regularną kasą, ale nie ukrywam, że po tegorocznym upgradzie myślę nad ewentualną wymianą ramy np. po przyszłym sezonie. Pytanie czy by się to w ogóle opłacało.

Napisano

Jeszcze raz, nie ma sensu pakować kasy, przekraczającej kilka razy wartość ramy.

Jak wydasz teraz 1500 zł na koła, to wątpię, że za rok odzyskasz 50% ich wartości, sprzedając cały rower. Każda złotówka wydana na tą ramę będzie wyrzucaniem kasy w błoto. Jak nie chcesz zmieniać ramy, małe modyfikacje mają sens ale upgrade o wartości przekraczającej 100% wartości roweru jest chybionym pomysłem.

Napisano

@artex232 - mógłbyś na wiadomości przesłać mi jakieś dokładniejsze info o tym sprzęcie? Jakieś zdjęcia? Ewentualnie gg: 3838398.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Temat może iść do zamknięcia, gdyż sugerując się głosami z forum i zdrowym rozsądkiem, a także cynkiem od kolegi artex232 postanowiłem kupić tego Stevensa:

http://www.stevensbikes.de/2012/index.php?bik_id=135&cou=PL&lang=en_US

Koszt 4850zł więc mega mało jak za nówkę na karbonie i Ultegrze 6700. Jedyna różnica to Mavic Aksiumy oraz biała kiera, mostek, sztyca i siodło. Cała wyprawa zajęła mi 17h, przejechałem ponad 1000km ale warto było :)

Dzięki wielkie za pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...