Skocz do zawartości

[1300zł] Rower MTB

Unitra

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, jestem nowy na forum. Przywiało mnie do Was potrzeba zakupu porządnego roweru górskiego. Głównie przemierzam świat po ścieżkach rowerowych, wytłuczonych drogach asfaltowych. Ale zdarza się często że zjeżdżam do lasu, polne drogi. 

Moje wymagania to: 

-duża rama (190cm wzrostu i nie lubie obijać kolana o kierownice jak skręcam,83kg)

-dobry osprzęt, 

-porządne piasty, oraz ośka suportu - trochę jest pracy żeby ją wymienić

-regulowany przedni amortyzator, który szybko się nie wystuka.

-tylny amortyzator??? tutaj mam obawy bo słyszałem o problemach, że ramy pękają itp.

-dobre zabezpieczenie antykorozyjne

-hamulce tarczowe???dają dużą różnice? ich chyba jedyna zaleta to mocne błoto gdy mamy ubrudzoną obręcz i obniżoną skuteczność hamowania.

Dziś testowałem w decathlonie takie cudo, bardzo przyjemna pozycja, plecy proste a nie koci grzbiet, który po około 10 km powodował u mnie ból lędźwiów, ale całkowicie się nie znam na rowerach, miał też 29" koła, nie wiem czy opony dętki są droższe albo trudniej dostępne. Czy w okresie jesienno/zimowym mogę liczyć na wyprzedaże w sklepach? Mieszkam w Łodzi. To chyba na tyle. :) :)

Napisano

Dla Twoich potrzeb, oczekiwań i zasobu gotówki to powiem tak, wiele z Twoich słów wzajemnie się wyklucza, ale do rzeczy:

- dobry pełen sztywniak - załatwi w 95% sprawę

- ewentualnie przedni amortyzator 80-100mm max (ale nawet i to nie musi być)

- przy zakładanych warunkach jazdy, suport, ośki, korby - mogą być przeciętnej jakości - wystarczą

- hamulce - wystarczą V-Brake

- zabezpieczenie antykorozyjne - najlepiej dbać o rower, nie stawiać go mokrego na kilka dni na dworze... ;)

Tyle ode mnie, patrząc na rower jaki oglądałeś, to nie ma co się oszukiwać, spokojnie rower tego typu do Twoich potrzeb wystarczy (tylko ten to mi bardziej dla kobity pasuje niż chłopa ;)

Napisano

Sorry ale daruj sobie rower na wolnobiegu i dziadowskich revoshiftach od shimano ...

Jedyny plus ale nie koniecznie to 29`cio calowe koła ...

Duże koło, które w zupełności wystarczy na asfalt, ubite polne i leśne drogi, o kilka klas lepszy osprzęt przy wygodnej pozycji  ...

http://allegro.pl/wypasiony-pogromca-szosy-kands-maestro-full-alivio-i3542169800.html

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...