Skocz do zawartości

[sztyca] karbonowa 30,8 - 30,9

wojtas7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

miałeś taki problem i "zjeżdżała" Ci sztyca? Skąd to się wzięło że Chińczyki nie robią 30,9?

to że to jest Fake to wiem, jednakże 150zł robi swoje i spróbuję.

Napisano

Sztyce mamy akurat oryginalne - eastony. Mężowi jego EC70 się trochę wytarła w ramie (mniej niż 1 mm) i w nowej ramie lata jak wariatka!

Kiera Eastona trafiła mi się FAKowata - i chwyty się na niej obkręcały!!! (Średnica mniejsza?)...

Zapytaj, niech Ci ją dokładnie zmierzą. Jak będzie 30,8 - nie bierz!!!!

Warunek puszczenia podróbek z tej samej fabryki co oryginał, z tego co wyczytałam, jest taki, że musi w iluś tam % różnić się od oryginału! I wtedy są krzywe napisy, jakaś literka łączy się z poprzednią, a nie powinna...

Napisano

znam dokładnie temat bo se ściągałem z wschodu FSA (no dobra z ich malowaniem) też miała być 30,8 okazało się że jest 31,1 ale po zdjęciu lakieru z trudem ale weszła do gianta a co do tego 0,1mm (a nie tak jak pisała koleżanka wyżej prawie 1mm [kolosalna różnica]) da radę wystarczy trochę pasty do karbonu i spokojnie można się bujać :) moja przeszła już trochę testów i w wadze 183g kontra moje 75 daje rady bez uszczerbku na obu :) 

Napisano

Do jednej ramy sztyca wchodzi ciaśniej, do innej luźniej, do jeszcze innej wpada. Jeśli podsiodłówka oryginalnie ma naprawdę 30.9 a nowa sztyca naprawdę 30.8 t to wg mnie nie powinno to w niczym przeszkadzać.

To że chińskie sztyce nie są robione w rozmiarze 30.9 wynika może z tego że obawiają się konfliktu ze Specem? A może nie ma zbytu na takie sztyce ponieważ wykorzystuje je niewielu producentów?

Sztyca z linka jest podróbką.

Podano trzy wymiary i dwie wagi - ktora waga dla której sztycy? Jeśli 160 gramów waży 31,6 to mniej o 30 od oryginału.

Napisano

też sądzę i mam nadzieję że z pastą do karbonu nie będzie problemu. 30,9 to rozmiar który jest w KTM RC Line z 2010 roku więc bankowo jest taki wymiar bo to raczej firma z górnej półki a i rower karbonowy w cenie > 10 kzł.

zaryzykowałem z tą sztycą, koleś twierdzi że sprzedał już kilkadziesiąt sztyc i nigdy nie miał zwrotów, przesyłka idzie tydzień-dwa i nie płaci się vatu ani cła. Z komentarzy wynika że ma trochę problemów z tym ale aukcje raczej elektroniki i przy problemach oddaje kasę, więc zaryzykowałem te 179zł z przesyłką.

Dam znać ;-)

na wadze aż tak bardzo mi nie zależy, bankowo będzie lżej niż teraz na aluminium, ale bardziej mi zależy na długości 40cm (teraz mam 35cm i po fittingu brakuje mi pół centymetra żeby podnieść siodło)  oraz liczę na to że będzie się trochę uginała i lepiej współpracowała z karbonową ramą.

Napisano

mam tak sztyce albo podobno w rozmiarze 27,2 mocowanie siodla trochę lipne pozatym moje 90kg nie robi jej krzywdy, troszkę mocniej musze ja skrecac niż alu, a i moja przy dlugosci 350 wazy jakies 170g

Napisano

sorrki ale nie znasz tematu a sie wypowiadasz. co ma do rzeczy kiera z eastona do sztycy podrobki. to ze to jest podrobka to nie musisz pisac...

Chłopie, pytasz, to Ci odpowiadam!!!

Kierę kupiłam, jak się okazało, podróbke! Więc znam temat! 1mm zrobił mi wielką różnicę!!!!

Jak uważasz, że 30,8 nie zrobi Ci różnicy, to chyba Ty nie znasz tematu!

Przeczytaj mój post raz jeszcze, to skumasz o co mi chodziło!

Jak już Baba coś pisze, to ograniczony chłop, zaraz musi poczuć się urażony...

Powodzenia podczas postojów krajoznawczych na podnoszenie sztycy!

A) Nie uważam,że kupowanie chińczyków jest bzdurą! Mają fajne rzeczy w dobrej cenie. Ale jak już średnica jest odmienna od pożądanej to sorrrry....

Napisano

Proszę Pani 0.1 mm a nie 1 mm. :)

To czy sztyca będzie się zsuwać przy różnicy rozmiaru 0,1 zależy od konkretnej ramy, zacisku, sztycy.

Jedna sztyca jest matowa (bardziej śliska), druga świecąca (mniej śliska). Jedna podsiodłówka jest wykonana precyzyjniej inna mniej. 

Napisano

prosze pani, pojecia nie mialem ze to pani a nie pan.

nadal twierdze ze nie masz pojecia o co pytam a odpowiadasz. to ze gripy Ci sie obracaja to raczej swiadczy o Twoim totalnym braku doswiadczenia, porownywac obracajace sie gripy do sztycy, no sorrki.

Do tego sama napisalas ze sztycy nie masz wiec pojecia nie masz o co chodzi. 

To ze to jest podrobka to kazdy wie. Pytam gdzies o rade czy to podrobka czy nie.. dobrze o tym wiem. taka sztyca oryginal to ponad 400zl. jesli jedyne co masz do powiedzenia odnosnie podrobek to ze jest krzywa literka no to sorrki. A ile zaplacilas za kierownice bo zupelnie co innego ulamana kierownica a co innego sztyca podczas jazdy, nie sadzisz.

a Twoj brak ogarniecia w jednostkach no to juz zostawie bez komentarza, wymiar 30,8mm a 30,9mm to jest 0,1 mm wiec na promieniu 0,05mm. 

mam nadzieje ze pasta do karbonu zalatwi sprawe.

Napisano

Kiera Eastona trafiła mi się FAKowata - i chwyty się na niej obkręcały!!! (Średnica mniejsza?)..

Obracanie się chwytów spowodowane jest najczęściej niekompatybilnością materiału chwytów z powierzchnią kierownicy - na matowej wiele gripów się rusza. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...