Skocz do zawartości

[Amortyzator]29er powietrzny 700zł

Yoschi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam czas zmienić w moim Unibike Evo 29 przedni wideł.

Styl jazdy spokojny, amatorski dużo lasu i długich wycieczek ale szybko w dół też lubię, w przyszłym roku planowana zmiana ramy na Accent Peak 29 i zaliczenie wszystkich maratonów mtb na terenie Podlasia.

Waga 103, planowane okolice 85 w przyszłym roku.

http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-xc32-tk-cl-29er-100mm-1-1-8-i3530219848.html

http://allegro.pl/amortyzator-rst-aerial-29-air-2013-100mm-i3505181074.html

http://rowertour.com/suntour-raidon-x2-ds-rl-r-amortyzator-29-100-mm-1-1-8-disc-bialy.html

Który wybrać?, wagi pewnie jak na amatora nie odczuje.

Dozbierać do Firsta?

Kupić jakąś używkę zimą?

Napisano

Pierwszy amor nie jest amorem powietrznym to raz a dwa ja brałbym RST. A jeśli możesz to nazbieraj na Firsta nie będziesz zawiedziony. Pozdrawiam.

Napisano

Faktycznie opis trochę mylący ale widziałem już parę razy ten model tylko powietrzny w cenie około 600zł.

Jak się ma Raidon do rst? na papierze wszystkie dane na + dla raidona.

Napisano

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat, skoro jeszcze nie zamknięty (czekając na relację autora)

Również rozważam zakup RST First do mojego 29-era, ale ostatnio w sklepie serwisanci przekonywali mnie raczej do SR Epicona.

Ponoć RST mieli na warsztacie uszkodzonego i (ich zdaniem) nie wygląda to za ciekawie (nie wnikałem w szczegóły)

Z tym, że Epicon jak widzę nie występuje w opcji na oś 9mm ? (jedynie 15) - czy może coś mi umknęło ?

Jeśli tak jest istotnie, to w zasadzie nie mam zbytnio wyboru w przedziale cenowym powiedzmy do 1,2k ...

Ewentualnie RS Tora ?

Napisano

Ja zapytać bym chciał, czy XC32 TK ze sprężyną za 550 zł ma jakąkolwiek konkurencje? W rowerze który kupię jest XCM więc sztywny widelec będzie krokiem do przodu. XC30 można dostać i za 450 zł a uzbieranie na lepszy wideł zajmie mi rok.

Napisano

konkurencje w jakim sensie?
Każda z propozycji w pierwszym poście (Raidon i Aerial) jest lepsza od TK32, które jest tym samym co Tora wcześniej (pomijając średnice goleni).

Napisano

First już na miejscu i po pierwszych km, sag 1cm i różnica w stosunku do XCR kosmos.

Nad prawidłowym ustawieniem wszystkiego muszę jeszcze popracować, czekam na pompkę, ale najbardziej zadowolony jestem z ogólnej sztywności, wchodzenie w zakręty, zjazdy, hamowanie nie ma co porównywać, po przesiadce poprzedni XCR to jak kij bambusowy wyginający się we wszystkie strony. Po dotarciu i pokombinowaniu z ustawieniami zdam relacje co do wybierania nierówności.

Ja zapłaciłem 780 zł waga z nie docięta rurą to było 1.96kg po docięciu nie ważyłem.

Napisano

Dałeś 780 z manetką czy bez ? Tez się zdecydowałem (na wersje SRL) i  przez łikend trochę pojeździłem. SAG dałem większy, bo ok. 2cm (przy 100PSI, waga 92kg). Tłumienie powrotu jakieś 1/4 (bliżej minimum). Przy czym tego ciśnienia nie jestem pewien, bo jak odkręcam wężyk od pompki, to zawsze trochę zejdzie - też tak macie czy to "uroda" mojej pompki ?

Napisano

Manetka zdecydowanie się przydaje  na asfalcie i przy podjazdach. Obawiam się, że ciężko dokupić luzem, a jeśli już, to za zupełnie nieadekwatne pieniądze.

Napisano

Jakoś nie wyobrażam sobie, aby w zmiennych warunkach stawać lub sięgać do widelca celem włączenia/wyłączenia blokady.

Dosyć uciążliwe jak dla mnie, wieć "poluj" ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...