85r Napisano 16 Września 2013 Napisano 16 Września 2013 Witam Chciałem wymienić w swoim starym rowerze piastę pod widelec 130mm , 36H i wolno bieg 6 rzędowy 14-28 do niej, ale trudno gdzie kolwiek te rzeczy razem dostać. Do tego wyczytałem że wolnobiegi mają rożne gwinty. I w tym wszystkim się gubię. Znalazłem jeden sklep w którym jest taka piasta i wolnobieg ale nie chcą odpowiedzieć czy piasta pasuje do wolnobiegu. Może znacie jakiś inny sklep gdzie te dwie rzeczy idzie razem dostać? Piasta: http://rowertak.pl/product-pol-119-Piasta-tylna-Aluminiowa-36-otw-130mm.html#tabs_58676 Wolnobieg: http://rowertak.pl/product-pol-286-Wolnobieg-Shimano-TZ20-6-rzedowy-14-28.html przy zakładaniu nowego tematu proszę zapoznać się z regulaminem! mrmorty
beskid Napisano 16 Września 2013 Napisano 16 Września 2013 Nie za bardzo kumam o co chodzi z tymi wymiarami. Zmierz po prostu długość ośki piasty do mocowania w widełkach i kup taką samą. Nie wydaje mi się abyś miał ośkę długą aż na 175mm. Nie pomieszałeś czasem z tym widelcem 130 mm. Wtedy by się zgadzało bo generalnie standard obejmuje długość ok 130/135 mm. Gwint będzie standardowy i to nie problem. Większym może się okazać znalezienie piasty zgodnej z liczbą otworów w obręczy.
85r Napisano 16 Września 2013 Autor Napisano 16 Września 2013 Tak ośka ma 175mm, a widelec mierząc od środka ma 130mm. Teraz trudno dostać 130mm piasty, wszedzie widze 135mm. Ale jak piszesz że gwint standardowy pod wolnobieg, to chyba moge brac w tym sklepie?
beskid Napisano 16 Września 2013 Napisano 16 Września 2013 Krótko. Oska ma wejść w widełki i dać się zakręcić. Trochę opacznie te wymiary zrozumiałem. Zgubić te 5 mm to nie problem bo tyle rozciągnąć widełki spokojnie się da. Co do gwintu to powinien być standard ale jak chcesz to dopytaj czy jest taki sam jak w wkładach suportu BSA.
85r Napisano 16 Września 2013 Autor Napisano 16 Września 2013 Znalazłem chyba odpowiednią piaste: http://allegro.pl/show_item.php?item=3531758126 Sprzedawca powiedział że ma gwint standardowy więc "WOLNOBIEG SHIMANO TOURNEY MF-TZ20 6 RZĘDOWY 14-28" będzie pasował.
paweloko Napisano 17 Września 2013 Napisano 17 Września 2013 Piasta będzie pasować, ale ja na twoim miejscu jeśli bawisz się już w przeplatanie koła zainwestował bym w lepszą piastę. Pamiętam z doświadczenie że z takimi tanimi miałem częste problemy, luzy itp. Nawet zastanowił bym się nad przejściem na kasetę.
krokuss0 Napisano 17 Września 2013 Napisano 17 Września 2013 Oś może mieć 175 mm bo jest pełna - skręcana na śruby. Każdy wolnobieg będzie pasował do tej piasty - ale zastanów się czy by nie kupić piasty z bębnkiem i kasetę - rozwiązanie o wiele lepsze i wygodniejsze.
85r Napisano 18 Września 2013 Autor Napisano 18 Września 2013 Jednak mi odpowiedzieli w tym sklepie pierwszym co pytałem że pasuje po gwint standardowy i tam złożyłem zamówienie. A co do kasety to bardzo trudno dostać 6 rzędową z piastą 130mm. Po za tym rower idzie na sprzedaż więc niema co w niego ładować kupę kasy na kasetę i lepszą piastę którą i tak trudno dostać.
krokuss0 Napisano 18 Września 2013 Napisano 18 Września 2013 Fakt - kasetę 6-rzędową pod bębnek HG ciężko dostać - pod UG prędzej, ale to stary i nieużywany system. Jakby pokombinować to z kasety 7-rzędowej można zrobić 6-tkę, ale to już zabawa dla zapaleńców. Jeśli manetkę tylną masz nieideksowaną (płynną, nie "pstrykającą") to możesz zamówić kasetę 7 i piastę z bębenkiem - manetka obsłuży takie rozwiązanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.