Skocz do zawartości

[piasta]wymiana piasty tylniej 130 mm

85r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałem wymienić w swoim starym rowerze piastę pod widelec 130mm , 36H i wolno bieg 6 rzędowy 14-28   do niej, ale trudno gdzie kolwiek te rzeczy razem dostać. Do tego wyczytałem że wolnobiegi mają rożne gwinty. I w tym wszystkim się gubię. Znalazłem jeden sklep w którym jest taka piasta  i wolnobieg ale nie chcą odpowiedzieć czy piasta pasuje do wolnobiegu. Może znacie jakiś inny sklep gdzie te dwie rzeczy idzie razem dostać?

Piasta: http://rowertak.pl/product-pol-119-Piasta-tylna-Aluminiowa-36-otw-130mm.html#tabs_58676

Wolnobieg: http://rowertak.pl/product-pol-286-Wolnobieg-Shimano-TZ20-6-rzedowy-14-28.html

przy zakładaniu nowego tematu proszę zapoznać się z regulaminem!

mrmorty

Napisano

Nie za bardzo kumam o co chodzi z tymi wymiarami. Zmierz po prostu długość ośki piasty do mocowania w widełkach i kup taką samą. Nie wydaje mi się abyś miał ośkę długą aż na 175mm. Nie pomieszałeś czasem z tym widelcem 130 mm. Wtedy by się zgadzało bo generalnie standard obejmuje długość ok 130/135 mm. Gwint będzie standardowy i to nie problem. Większym może się okazać znalezienie piasty zgodnej z liczbą otworów w obręczy.

Napisano

Tak ośka ma 175mm, a widelec mierząc od środka ma  130mm. Teraz trudno dostać 130mm piasty, wszedzie widze 135mm. Ale jak piszesz że gwint standardowy pod wolnobieg, to chyba moge brac w tym sklepie?

Napisano

Krótko. Oska ma wejść w widełki i dać się zakręcić. Trochę opacznie te wymiary zrozumiałem. Zgubić te 5 mm to nie problem bo tyle rozciągnąć widełki spokojnie się da. Co do gwintu to powinien być standard ale jak chcesz to dopytaj czy jest taki sam jak w wkładach suportu BSA.

Napisano

Piasta będzie pasować, ale ja na twoim miejscu jeśli bawisz się już w przeplatanie koła zainwestował bym w lepszą piastę. Pamiętam z doświadczenie że z takimi tanimi miałem częste problemy, luzy itp. Nawet zastanowił bym się nad przejściem na kasetę.

Napisano

Oś może mieć 175 mm bo jest pełna - skręcana na śruby. Każdy wolnobieg będzie pasował do tej piasty - ale zastanów się czy by nie kupić piasty z bębnkiem i kasetę - rozwiązanie o wiele lepsze i wygodniejsze.

Napisano

Jednak mi odpowiedzieli w tym sklepie pierwszym co pytałem że pasuje po gwint standardowy i tam złożyłem zamówienie. A co do kasety to bardzo trudno dostać 6 rzędową z piastą 130mm. Po za tym rower idzie na sprzedaż więc niema co w niego ładować kupę kasy na kasetę i lepszą piastę którą i tak trudno dostać.

Napisano

Fakt - kasetę 6-rzędową pod bębnek HG ciężko dostać - pod UG prędzej, ale to stary i nieużywany system. Jakby pokombinować to z kasety 7-rzędowej można zrobić 6-tkę, ale to już zabawa dla zapaleńców.

Jeśli manetkę tylną masz nieideksowaną (płynną, nie "pstrykającą") to możesz zamówić kasetę 7 i piastę z bębenkiem - manetka obsłuży takie rozwiązanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...