maniak879 Napisano 15 Września 2013 Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Kłaniam się nisko i od razu zacznę konstruować moje pytanie:) Jestem szczerze zainteresowany zakupem roweru trekkingowego, lecz na tą chwilę nie spotkałem się z takowym(niespecjalnie potrzebne bajery w egzemplarzach dostępnych na naszym rynku) Rower będzie miał ze mną ciężko więc wytrzymałość to dość ważna sprawa, dlatego też najlepiej rama stalowa(w razie pęknięcia nie ma problemu z jej zaspawaniem) poza tym czas eksploatacji roweru będzie długggi Następnie widelec jest dla mnie ważnym czynnikiem czy takowy rower zakupię czy nie, a więc skłaniam się ku sztywnemu rumakowi, lecz jeśli istnieje wytrzymały amortyzator pozwalający na zastosowanie przedniego bagażnika i vbrakeów to kto wie:) Jak już przed chwilą wspomniałem vbrakei to podstawa (łatwo naprawić i nie kusi złodzieja jak w przypadku hydraulicznych XTRów) W skrócie: -hamulce vbreak -rama stalowa lub jakieś wytrzymałe alu -sztywny widelec lub jakiś amor z możliwością mocowania bagażnika To chyba tyle, co do osprzętu to klasy deore/xt bym preferował A i jeszcze cena około 3500 złociszy(choć mam nadzieje że uda mi się znaleźć jakoś taniej) I bym zapomniał w razie czego opłaca się składać? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 15 Września 2013 Udostępnij Napisano 15 Września 2013 dlatego też najlepiej rama stalowa(w razie pęknięcia nie ma problemu z jej zaspawaniem) Podobno to mit, "dobrze" zespawać ramę stalową jest tak samo ciężko co aluminiową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniak879 Napisano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2013 W każdym razie to wiele mi nie mówi ;( Robić składaka na ramie Accent Nordkapp ? i jaki osprzęt szosowy czy terenowy? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeus Napisano 15 Września 2013 Udostępnij Napisano 15 Września 2013 W pancerno-stalowych nieamortyzowanych trekkingach wyjątkowo lubują się Niemcy (poczytuję sobie czasem ich relacje z wypraw), więc u nich wybór takich rowerów jest ogromny. Znalezione na bardzo szybko: http://www.fahrradmanufaktur.de/bikes/trekking/2013-t-300-shimano-deore-27-gang/ tu w szukanej cenie: http://www.fahrradmanufaktur.de/bikes/trekking/2013-t-100-shimano-alivio-27-gang/ Jak znam życie to pewnie mają z parędziesiąt modeli, które mogłyby cię zainteresować. Tylko trzeba szukać Polecam hasła Trekking Fahrrad + Stahlrahmen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniak879 Napisano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Dzięki wielkie o właśnie takiego typu rowerki mi chodziło, szczególnie ten model mi się spodobał tylko 5k troszkę przytłacza, cóż poszukam innych rowerków z tamtych okolic edit: wyślą do nas? czy trzeba jakoś kombinować ? i jeszcze jedno wiesz gdzie można kupić samą ramę takiej geometrii? porównam sobie cenę składanego w Polsce i gotowca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeus Napisano 15 Września 2013 Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Szczerze mówiąc, wydaje mi się, że sam złożysz taniej. Niemcy lubią dopłacać za markę (szczególnie marki chwalone w ich środowisku wyprawowym). Z popularnych na ich forach marek, w których nie dopłacasz za nazwę renomowanej składalni jest np. Pepper Bikes - mają nawet fajne trekkingi w twoim zasięgu bez amortyzacji - ale niestety z ramą alu. Co do dostawy to trzeba poszukać w sklepach online, bo to co podałem to tylko producent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniak879 Napisano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Jestem pod wrażeniem że są tak pomocni ludzie jak ty Rowery firmy Pepper Bikes prezentują się fajnie, a cenowo o niebo lepiej do tych poprzednich. Właśnie wyczytałem że stopy aluminium 7005-T6 wytrzymałością dorównują stali, znalazłem ramę wykonaną z tego stopu : http://www.rowery-rybczynski.pl/ramy/5593-rama-accent-nordkapp-2013.html Może coś na niej złożyć ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.