sax123123 Napisano 15 Września 2013 Napisano 15 Września 2013 Witam ! Dziś spotkał mnie duży problem z tylną przerzutką SHIMANO RD-TX35 schodząc na najwyższy bieg przerzutka wpada w szprychy obracając się do góry i wykrzywiając.W konsekwencji tego ułamał się ząb i wygięła jedna zębatka przerzutki.Wie ktoś co może być tego przyczyną ?
BikoBiko Napisano 15 Września 2013 Napisano 15 Września 2013 Źle wyregulowany zakres przerzutki - w szczególności za mocno wykręcona śrubka Low - L . Notabene biegi od strony szprych to są niskie.
Mod Team safian Napisano 15 Września 2013 Mod Team Napisano 15 Września 2013 Oprócz złej regulacji mogłeś mieć krzywy hak lub wózek.
sax123123 Napisano 15 Września 2013 Autor Napisano 15 Września 2013 Stało się to po powrocie roweru z serwisu (centrowanie tylnego koła).Chyba trzeba zacząć zbierać kasę na nową przerzutkę.Wózek zapewne teraz się wykrzywił.Co do złej regulacji wcześniej działało, więc to jest dziwne.
nemo2009 Napisano 16 Września 2013 Napisano 16 Września 2013 Mógł być za długi łańcuch lub zmieniałeś biegi pod obciążeniem.To jest słaba przerzutka i nie należy zmieniać biegów będąc na wzniesieniu(górka).
sax123123 Napisano 16 Września 2013 Autor Napisano 16 Września 2013 Startowałem z miejsca i najlepsze, że nie zmieniałem biegu, a ruszałem z polnej drogi.Da się ją jakoś uratować, bo dwa tygodnie będę musiał oblatać ?
beskid Napisano 16 Września 2013 Napisano 16 Września 2013 To jest słaba przerzutka i nie należy zmieniać biegów będąc na wzniesieniu(górka). Nie za bardzo jest to zgodne z prawdą. Zmieniać jak najbardziej ale w taki sposób aby odprężyć łańcuch. W tej zmieniarce można wymienić kółka ale już nie koniecznie jest to opłacalne bo nowa kosztuje z 30 zł. Poza tym jesteś pewny, że tylko one ucierpiały? Jak dla mnie kupić coś z przedziału Altus albo Acera. Na przyszłość jak cokolwiek będą Ci robić przy rowerze a zwłaszcza ściągać tylne koło to po wszystkim na miejscu dokładnie wszystko sprawdz. Jeśli przed wizytą wszystko grało to w serwisie coś spaprali w trakcie zdejmowania/zakładania koła.
sax123123 Napisano 16 Września 2013 Autor Napisano 16 Września 2013 Poszukam u siebie i po znajomych, może ktoś ma takie kółko wymienię i oblatam dwa tygodnie i potem wymiana. Shimano Alivio M410 będzie trafnym wyborem na nową przerzutkę ?
nemo2009 Napisano 18 Września 2013 Napisano 18 Września 2013 Shimano Alivio M410 będzie trafnym wyborem na nową przerzutkę ? Oczywiście,nawet Acera też może być.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.