Skocz do zawartości

[przerzutka] SHIMANO RD-TX35 wyrzuca w szprychy

sax123123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Dziś spotkał mnie duży problem z tylną przerzutką SHIMANO RD-TX35 schodząc na najwyższy bieg przerzutka wpada w szprychy obracając się do góry i wykrzywiając.W konsekwencji tego ułamał się ząb i wygięła jedna zębatka przerzutki.Wie ktoś co może być tego przyczyną ?

Napisano

Stało się to po powrocie roweru z serwisu (centrowanie tylnego koła).Chyba trzeba zacząć zbierać kasę na nową przerzutkę.Wózek zapewne teraz się wykrzywił.Co do złej regulacji wcześniej działało, więc to jest dziwne.

Napisano

Startowałem z miejsca i najlepsze, że nie zmieniałem biegu, a ruszałem z polnej drogi.Da się ją jakoś uratować, bo dwa tygodnie będę musiał oblatać ?

Napisano

To jest słaba przerzutka i nie należy zmieniać biegów będąc na wzniesieniu(górka).

Nie za bardzo jest to zgodne z prawdą. Zmieniać jak najbardziej ale w taki sposób aby odprężyć łańcuch.

W tej zmieniarce można wymienić kółka ale już nie koniecznie jest to opłacalne bo nowa kosztuje z 30 zł. Poza tym jesteś pewny, że tylko one ucierpiały? Jak dla mnie kupić coś z przedziału Altus albo Acera.

Na przyszłość jak cokolwiek będą Ci robić przy rowerze a zwłaszcza ściągać tylne koło to po wszystkim na miejscu dokładnie wszystko sprawdz. Jeśli przed wizytą wszystko grało to w serwisie coś spaprali w trakcie zdejmowania/zakładania koła.

Napisano

Poszukam u siebie i po znajomych, może ktoś ma takie kółko wymienię i oblatam dwa tygodnie i potem wymiana.

Shimano Alivio M410 będzie trafnym wyborem na nową przerzutkę ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...