Skocz do zawartości

[ok 3000zł] Romet Jolene 1 vs Boardman MTB Comp vs.. ?

kacprot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Nadszedł czas posezonowych wyprzedaży, a dla mnie czas zakupu roweru o przeznaczeniu: 

- maraton typu Mazovia (niektóre etapy)

- jazda dla po leśnych, wzgórzystych i łęgowych krainach Mazowieckiego Parku Krajobrazowego , bo tu mieszkam ;/

Mój profil: równe 177 cm, 61kg, zasięg ramion wszerz (po boksersku): 185cm (jestem chyba nietypowej budowy), noga wewnątrz 84~85cm

1. Romet Jolene 1 18'- ciekawa rama o profilu 'wyścigowym' ?, dobry napęd, średni widelec

przerzutki: X9 (x2)

kaseta: Shimano CS HG-30 9-RZ

korbotronic: Sram X7 44-32-22T

hamulce: Avid Elixir 3

koła: Rodi Excalibur DB

widelec: RockShox Recon

Waga: Gdzieś pisze 12, indziej 13,9 kg. 

Rower dostępny na ramach 18 i 20 cali, zapewne "to" powód..(?)

Nie jestem pewien co do ergonomii całości

Jutro podzwonię po sklepach w Wa-wie i przymierzę 18-tke, bo 20 "chyba" za duża, jeśli chcę uzyskiwać szybkie prędkości..

2. Boardman MTB Comp 19' - gorszy napęd, powietrzny widelec, lepsze koła

przerzutki: X5 (x2)

kaseta: SRAM PG950

korbotronic: FSA Alpha Drive 44-32-22T

hamulce: Avid Juicy 3

koła: Alex Rims DP20

widelec: Suntour EPICON LOD

Waga: 12,6 kg

Wydaje mi się, że ergonomia całości stoi na wyższym poziomie niż w Romecie.. To firma, która produkuje tylko rowery, a nie "także" skutery, moto-rowery, auta elektryczne

Powietrzny widelec to chyba ujma, jeśli ważę 60 kg, a rowerem chciałbym pośmigać także dla fun'u w maratonach... True ?

3. Jakieś propozycje od Was ?

Raczej nie interesują mnie żadne Kross'y, Unibike'i i Mbike'i

Serdecznie dziękuję za uwagi i sugestie (jakiekolwiek)

:)

Napisano

hamulce: Avid Juicy 3

Tu chyba nie najlepiej.

Nic nie piszesz o manetkach.Romet niby  ma Sram X7.

Powietrzny widelec to chyba ujma, jeśli ważę 60 kg

A dlaczego tak uważasz?Powietrzny można regulować.

Generalnie,jeśli chodzi o Romety,najlepiej sprawdzić dokładnie u sprzedawcy,jakie komponenty są zamontowane do ramy,bywają różne,niekoniecznie katalogowe.

2. Boardman MTB Comp

Nie znam. 

Za miesiąc odbędą się targi rowerowe w Kielcach.Romet tam będzie,warto pojechać i przyjrzeć się bliżej,co oni tam wystawią na 2014 rok.

• Mod Team
Napisano

Jakieś propozycje od Was ?

A może warto poczekać na Romety na kołach 27,5"? Już niedługo, po Bike Expo powinny pojawić się w ofercie sprzedażowej - ponoć dosyć ciekawa i bogata oferta.
Napisano

Przy takich kwotach nie ma co patrzeć na markę. Romet wypada lepiej i nie ma z czym dyskutować. Napęd klasę lepszy, widelec widzę też powietrzny, rurki pewniejsze. Wymieniłbym może tylko kasetę (nie wiem, jak sprawa miewa się z łańcuchem, więc ten może też) na coś bardziej dostosowanego poziomem do reszty osprzętu. 13,9kg na pewno nie waży, mój rower na podobnym osprzęcie i  cięższej (z pewnością o kilogram jak nie więcej) ramie i kowadlastych kołach waży poniżej 13,7kg.

I nie rozumiem, co masz na myśli pisząc o ergonomii. Możesz jakoś rozwinąć temat?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...