Skocz do zawartości

[4000-4500] mtb / xc

Blockrock

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem roweru do aktywnej jazdy po IMO cięższym terenie. Mam na myśli dużą ilość luźnego piasku w którym rower się zakopuje, kamienie, podjazdy po korzeniach i tym podobne. Wiadomo że nie można mieć wszystkiego ale wolałbym coś co nie zachowuje się jak czołg na asfalcie. Mam 170cm wzrostu i ważę ok. 65kg z czego wynika że jestem dość drobną osobą.Nie mam pojęcia o rowerach a tematy z tego zakresu cenowego pochodzą w większości z 2008 roku albo kończą się po pierwszym poście. Zależy mi na tym aby amortyzator był możliwie wysokiej jakości i żeby faktycznie pracował a nie tylko udawał. 

Temat stworzyłem na innym forum ale tam skończyło się na dość nieprzyjemnej dyskusji między forumowiczami na temat tego czy na 29er się zabiję czy nie.

Polecili mi rower Bulls copperhead 3: http://www.bulls.de/bikes/show/copperhead-3/

Podoba mi się w praktycznie każdej wersji kolorystycznej, osprzęt z tego co wyczytałem to też nie jest zły. Istnieje jedno "ale", mianowicie cena. Większość rowerów w tej cenie ma osprzęt o klasę niższy co sugeruje że coś tu jest nie tak. 

Aktualnie jeżdżę na pożyczonym Unibike'u z chyba 2008/9 roku. Nie odpowiada mi w nim ani geometria ramy ani siodełko ani to jak zachowuje się w terenie.

Sprawa wygląda tak że plecy mam nienaturalnie wykrzywione gdy na nim siedzę, nie wiem czym to jest spowodowane. W delikatnym terenie nie pojedzie więcej niż 20km/h bo przełożenia są po prostu śmieszne...

Albo nie czuję pod nogami żadnego oporu i jadę wolno albo opór jest tak duży że nie da się rozpędzić w lesie. Na pięknej asfaltowej ścieżce rowerowej jakoś się jedzie ale wtedy zaczyna przeszkadzać geometria ramy. Nawet gdybym chciał jeździć więcej to nie mogę bo jaka jest przyjemność z jazdy na czymś takim.

Kończąc, chciałbym coś czym mogę dynamicznie jeździć nie tylko w lekkim ale też cięższym terenie.

Napisano

W tym Bulls klamka też jest od Elixir 5, przynajmniej na zdjęciu.

Co do Rockrider'a to mam jednak wątpliwości. Wiem że sporo ludzi je kupuje i są zadowoleni ale przedni widelec wydaje mi się być dość no name i nie podoba mi się konstrukcja blokady amortyzatora za pomocą linki.

Napisano

Wiadomo że muszę się podszkolić w każdej dziedzinie dotyczącej rowerów. Gdybym miał pojęcie o rowerach to kupiłbym co bym uważał za słuszne i na tym by się skończyło. Wytłumacz mi proszę co to jest za amortyzator, czym się charakteryzuje, jak jest zbudowany. 

Napisano

To raczej Ty mi wytłumacz co to jest "widelec" ... co co budowy amortyzatorów polecam przejrzenie odpowiedniego działu oraz wujka google ... a nie wypisywać o  "dosyć no name" ...

Napisano

Wytłumacz mi proszę co to jest za amortyzator, czym się charakteryzuje, jak jest zbudowany. 

Jak no name?? Przecież to wyrób Manitou producenta zaj...ych wideł. A ta Reba to jaką ma blokadę?? Chyba też z linki. Obydwie propozycje są baardzo ciekawe i nie doszukiwał bym się drugiego dna.

Napisano

Nie ma się co unosić. Nie traktujcie moich wypowiedzi jako "pseudo specjalisty" bo takim się nie czuję. Chcę tylko podpowiedzi i propozycji w możliwie przyjaznej atmosferze.

Napisano

Jak na razie to się tu nikt nie unosi. Więc nie jest to byle jaki amorek tylko naprawdę porządny sprzęt podobnie jak ta Reba. Obydwa w zależności od wyboru będą faktycznie pracować a nie udawać jak to ująłeś. Nie bardzo też wiem w czym Ci przeszkadza blokada z manetki zwłaszcza, że obydwa ją mają. Dlatego jeszcze raz przemyśl sprawę.

Napisano

Bardziej chodziło mi o wykonanie tej blokady. Z tego co czytałem o blokadzie rock shox to jest ona hydrauliczna gdzie ta jest linkowa. Jeśli faktycznie ten amortyzator jest dobry to nie mam już kompletnie nic do tego roweru. Czekam na kolejne propozycje rowerów, może jest coś jeszcze wartego uwagi poza tymi 2.

EDIT: Jednak blokada rock shox też jest linkowa, mój błąd.

Napisano

Ja ze swojej strony mogę jedynie polecić Rockrider'a 8.3 bo sam posiadam i wiem jak się ten sprzęt sprawuje :) Nic tylko wymienić pedały i jeździć. Jeśli miałbyś jakieś pytania to służę pomocą, co prawda raptem 1000km nim zrobiłem dotychczas, ale coś tam mogę o nim już powiedzieć. Co do amortyzatora - jeden z najlepszych elementów tego roweru ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...