westik Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 Od jakiegoś czasu w tylnym kole pojawia się dziwny dźwięk. Do tej pory pojawiał się i znikał ale dziś został na stałe. Najbardziej słychać go przy pedałowaniu,pod dużym obciążeniem, kiedy przestaję pedałować dźwięk ustawał. Po zdjęciu łańcucha i pokręceniu kołem dźwięk słychać nadal ale o wiele ciszej. Co umiera, bębenek czy piasta?
Marcint96 Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 Kiedy ostatnio rozbierałeś/czyściłeś/sprawdzałeś stan łożyska/k kulkowe/ych w piaście koła ?
westik Napisano 7 Września 2013 Autor Napisano 7 Września 2013 No właśnie ...Jako że rower był do maja na gwarancji autoryzowany serwis Gianta robił to jakieś 2k km temu
Marcint96 Napisano 7 Września 2013 Napisano 7 Września 2013 Czyli stosunkowo dawno,zależnie od tego ile jeździsz,jak jeździsz itd. nawet po 100 km wypadało by już tam zajrzeć po błotnistych trasach itd. Z tego co słyszę, to stawiam że smar "się skończył" albo łożyska do wymiany. Umiesz to zrobić ?
Mod Team Puklus Napisano 8 Września 2013 Mod Team Napisano 8 Września 2013 Trzaski wydają sie pochodzić z bębenka. Skoro koła na luzie nie hałasuje, znaczy nie trzeszczy ... wyjmij koło i zobacz jak sie kreci bębenek, jak sie kreci oś. Przerzutkę masz wyregulowaną dobrze ??
westik Napisano 8 Września 2013 Autor Napisano 8 Września 2013 Czyli stosunkowo dawno,zależnie od tego ile jeździsz,jak jeździsz itd. nawet po 100 km wypadało by już tam zajrzeć po błotnistych trasach itd. Z tego co słyszę, to stawiam że smar "się skończył" albo łożyska do wymiany. Umiesz to zrobić ? Ciekawe rzeczy piszesz. Wszystkie serwisy po 3 sekundowej diagnozie proponują wymianę piasty - najlepiej na DTS - nikt nie wspomniał o możliwości wymiany samych łożysk. Niestety nie posiadam w tej chwili potrzebnej wiedzy ani niezbędnych narzędzi. Znasz kogoś w Poznaniu kto zrobi mi to w cztery dni? W sobotę mam bardzo ważny maraton na którym choć by nie wiem co muszę się pojawić. Trzaski wydają sie pochodzić z bębenka. Skoro koła na luzie nie hałasuje, znaczy nie trzeszczy ... wyjmij koło i zobacz jak sie kreci bębenek, jak sie kreci oś. Przerzutkę masz wyregulowaną dobrze ?? Wyjąłem, na pierwszym filmie nie słychać trzasków zapewne ze względu na huczące łożyska, Po zdjęciu łańcucha i puszczeniu koła wolno, słychać te same trzaski ale znacznie ciszej. Przerzutka ok.
Marcint96 Napisano 8 Września 2013 Napisano 8 Września 2013 Ja jestem z Poznania Ale nie wiadomo czy będzie trzeba wymieniać łożyska, może wystarczy przeczyścić, nasmarować. Trzeba tam zajrzeć, potem rozmawiać o ewentualnych wymianach. Stawiam iż masz normalne piasty na łożyska kulkowych, bez wianuszków trzymających kulki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.