Skocz do zawartości

[Piasta,kaseta] Dziwne chrobotanie w tylnym kole.

westik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu w tylnym kole pojawia się dziwny dźwięk. Do tej pory pojawiał się i znikał ale dziś został na stałe. Najbardziej słychać go przy pedałowaniu,pod dużym obciążeniem,  kiedy przestaję pedałować dźwięk ustawał. Po zdjęciu łańcucha i pokręceniu kołem dźwięk słychać nadal ale o wiele ciszej. Co umiera, bębenek czy piasta?

Napisano

Czyli stosunkowo dawno,zależnie od tego ile jeździsz,jak jeździsz itd. nawet po 100 km wypadało by już tam zajrzeć po błotnistych trasach itd. 

Z tego co słyszę, to stawiam że smar "się skończył" albo łożyska do wymiany. Umiesz to zrobić ? 

• Mod Team
Napisano

Trzaski wydają sie pochodzić z bębenka. Skoro koła na luzie nie hałasuje, znaczy nie trzeszczy ... wyjmij koło i zobacz jak sie kreci bębenek, jak sie kreci oś. Przerzutkę masz wyregulowaną dobrze ??

Napisano

Czyli stosunkowo dawno,zależnie od tego ile jeździsz,jak jeździsz itd. nawet po 100 km wypadało by już tam zajrzeć po błotnistych trasach itd. 

Z tego co słyszę, to stawiam że smar "się skończył" albo łożyska do wymiany. Umiesz to zrobić ? 

Ciekawe rzeczy piszesz. Wszystkie serwisy po 3 sekundowej diagnozie proponują wymianę piasty - najlepiej na DTS - nikt nie wspomniał o możliwości wymiany samych łożysk. Niestety nie posiadam w tej chwili potrzebnej wiedzy ani niezbędnych narzędzi. Znasz kogoś w Poznaniu kto zrobi mi to w cztery dni? W sobotę mam bardzo ważny maraton na którym choć by nie wiem co muszę się pojawić.

Trzaski wydają sie pochodzić z bębenka. Skoro koła na luzie nie hałasuje, znaczy nie trzeszczy ... wyjmij koło i zobacz jak sie kreci bębenek, jak sie kreci oś. Przerzutkę masz wyregulowaną dobrze ??

Wyjąłem, na pierwszym filmie nie słychać trzasków zapewne ze względu na huczące łożyska, Po zdjęciu łańcucha i puszczeniu koła wolno, słychać te same trzaski ale znacznie ciszej.  Przerzutka ok.

Napisano

Ja jestem z Poznania :)

Ale nie wiadomo czy będzie trzeba wymieniać łożyska, może wystarczy przeczyścić, nasmarować. Trzeba tam zajrzeć, potem rozmawiać o ewentualnych wymianach. 

Stawiam iż masz normalne piasty na łożyska kulkowych, bez wianuszków trzymających kulki. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...