Skocz do zawartości

[Łańcuch] Przeskakujący łańcuch

pawel2208

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pewien problem z rowerem. Od pewnego czasu zauważyłem, że przy mocniejszym naciśnięciu pedałów

następuje tak jakby przeskok łańcucha. Rower ma przejechane ok 3000 km i nie zmieniałem jeszcze kasety i łańcucha,

Powoli szykuję się do wymiany, ale może do tego czasu uda się jakoś poradzić z problemem.

Łańcuch przeskakuje nawet przy lekkim obciążeniu na przełożeniach 1-8. Wiem, że to grzech, ale wcześniej tego nie zaobserwowałem na tych przełożeniach. To samo dzieje się na 1-7, ale potrzebuję mocniej depnąć. Dzisiaj zaobserwowałem, że to samo się dzieje na 3-8 i 3-7. Na większych zębach już tego nie zaobserwowałem. 

Czy w takiej sytuacji mogę wykluczyć problem z zapadkami na tylnej piaście jeżeli problem nie występuje na wszystkich zębatkach?

Dodam, że biegi zmieniają się bez żadnych problemów (żadnych zawahań, trzasków)

Jakie jest prawdopodobieństwo, że to wina samej kasety z łańcuchem?

Napisano

Przyjrzyj się kasecie z pewnością widać gołym okiem zużycie na tych dwóch zębatkach. Do wymiany łańcuch i kaseta. Może się też okazać że zębatki na korbie. 

Nie używasz całej szerokości kasety tylko ciśniesz na dwóch biegach i stąd to zużycie już po 3 tyś. km.

Napisano

Przyjrzyj się kasecie z pewnością widać gołym okiem zużycie na tych dwóch zębatkach. Do wymiany łańcuch i kaseta. Może się też okazać że zębatki na korbie. 

Nie używasz całej szerokości kasety tylko ciśniesz na dwóch biegach i stąd to zużycie już po 3 tyś. km.

Używam całej szerokości kasety, ale czasem zdarzy mi się skosić łańcuch i wtedy własnie zauważyłem wspomniany problem.

8 bieg jest faktycznie zużyty. Dzięki za pomoc.

Napisano

Hej, też mam problem z przeskakującym łańcuchem, ale uwaga - w nowym rowerze! Czy to możliwe żeby w nowym rowerze (przejechane 50 km), podczas zwykłego pedałowania (nie żadne wielkie obciążenie i stawanie na pedałach) przeskakiwał łańcuch? Dzieje się to na różnych przełożeniach, łańcucha raczej nigdy zbytnio nie przekaszam, na początku miałem wrażenie że to na korbie przeskakuje ale później jednak pomyślałem że to może być tylko wrażenie bo jak np przeskoczy z tyłu to na korbie też zrobi się luz i odczuje w nogach ten przeskok, nie wiem czy mam racje bo słabo się znam dlatego chętnie wysłucham co poradzicie. 

Napisano

W nowym rowerze przyczyną przeskakującego łańcucha może być zbyt mocno spięte jedno z ogniw - nie prostuje się całkowicie i łańcuch przeskakuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...