plj Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Witam się z wszystkimi ponieważ jest to mój pierwszy post na forum. Do tej pory jeździłem dość 'rekreacyjnie' śmigając po bydgoskich lasach do paru dni w tygodniu na swoim starym, kilkunastoletnim już Scott YZ3. Trochę kloc bo waży prawie 15kg. Postanowiłem poważniej rozwinąć się kondycyjnie i zmienić rower choćby z tych względów gdyż ten zrobił się dla mnie ciut za mały. Mierzę 186 cm wzrostu przy wadze 79kg, a rama po zmierzeniu okazała się być 18". 'Czułem, że od paru lat zrobiła się przymała' Chciałbym kupić sprzęt, którym mógłbym się przygotować do pierwszego w życiu maratonu i nim, w nim wystartować. Od paru dni wertuję internety w poszukiwaniu konkretnego sprzętu o sportowym charakterze i o to co wynalazłem: Najbardziej spodobałymi się rowery Wheelera, tj. ** Wheeler Eagle 40 2012 http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-wheeler-eagle-40-2012.html#fragment-1 ** Wheeler Protron 120 http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2013,rowery,6236 (Dwa powyższe są w tej liście najlżejsze, około 11.8kg) * Wheeler Protron 220 http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2013,rowery,6235 * Canyon Yellowstone AL 5.0 http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2013,rowery,10378 * Kross Level A7 2012 http://www.kross.pl/pl/2012/level-a7 Nie jestem obecnie na bierząco szczególnie jeśli chodzi o hamulce tarczowe i osprzęt SLX. Przeszukując forum nie spotkałem się z żadnymi opiniami odnonie Wheelerów Protron 120, 220 więc może znajdzie się ktoś kto jednak je ujeżdżał i napisze coś w temacie. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, opinię na temat powyższych rowerów, bądź propozycje innych. Problemem jest też dostępność powyższych modeli w Bydgoszczy. W poniedziałek objadę trochę miasto i zobaczę co jest. Wolałbym się przymierzyć do roweru, nie kupować w ciemno przez internet. Na koniec krótki komunikat/pytanie: jeśli jest ktoś z Bydgoszczy chętny do wspólnej jazdy pod kątem treningowym to proszę o kontakt Mieszkam na osiedlu miedzyń. Pozdrawiam, Paweł
afly Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 W Bydgoszczy masz 6 sklepów, które są dystrybutorami Velo (lista sklepów na velo.pl ). Proponuję popatrzeć na model Agang Gangsta 7.29, ewentualnie Author TRACTION 29 - I. Najlepiej jak przymierzysz się do ram 19".Częśc opcji, które podałeś mają amortyzator przedni o skoku 120mm - dla mnie to jest dyskwalifikacja patrzac na Twoje wymagania.
likabu Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Dysponując takim budżetem brałbym Cube Acid 26" W krossach pękają ramy, a merida robi mydelniczki
plj Napisano 1 Września 2013 Autor Napisano 1 Września 2013 Dzięki za opinie, a co odnośnie tych Wheelerów i Canyona? Ten Agang Gangsta 7.29 jest jednak prawie półtora kg cięższy od Protrona 120. Waga roweru w maratonie ma chyba poważne znaczenie (?). W Bydgoszczy masz 6 sklepów, które są dystrybutorami Velo (lista sklepów na velo.pl ). Proponuję popatrzeć na model Agang Gangsta 7.29, ewentualnie Author TRACTION 29 - I. Najlepiej jak przymierzysz się do ram 19".Częśc opcji, które podałeś mają amortyzator przedni o skoku 120mm - dla mnie to jest dyskwalifikacja patrzac na Twoje wymagania. Dlaczego 120mm w przeciwieństwie do 100mm dyskwalifikuje ten rower odnośnie moich wymagań? Mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić?
afly Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Owszem, waga ma znaczenie. Ale o ile w przypadku Agang'a dostajemy wagę sprawdzoną wraz z pedałami (13.2kg), to mogę się założyć, że patrząc na konfigurację Wheelera Patrona to bez pedałów nawet nie byłbym pewny jego wagi 11,7kg .Akurat wagi podawane przez producentów to bardzo śliski temat, przeważnie bez pedałów i w najmniejszym rozmiarze. Bb raz podał wage realną któregoś modelu Mbike Renegade i była 0.8kg wyższa od deklarowanej.
plj Napisano 1 Września 2013 Autor Napisano 1 Września 2013 W Bydgoszczy masz 6 sklepów, które są dystrybutorami Velo (lista sklepów na velo.pl ). Proponuję popatrzeć na model Agang Gangsta 7.29, ewentualnie Author TRACTION 29 - I. Najlepiej jak przymierzysz się do ram 19". Częśc opcji, które podałeś mają amortyzator przedni o skoku 120mm - dla mnie to jest dyskwalifikacja patrzac na Twoje wymagania. Odnośnie tego Aganga, wyczytałem w podsumowaniu testu tego roweru (http://www.team29er.pl/testy/695-test-roweru-agang-gangsta-729), cytuję: " AGang nawet nie próbuje nikogo przekonywać, że jest to maszyna do wygrywania...w jakiejkolwiek dyscyplinie MTB. Gangsta 7.29 to maszyna uniwersalna dla osób nie nastawionych na bezkompromisowy sport, lecz przyjemność i satysfakcję płynącą zarówno z posiadania, jak i dosiadania. " Od tego Authora Traction, wyższym modelem mieszczącym się w moim budżecie jest widzę Author Context http://velo.pl/rowery/rowery-gorskie/author/context Osprzęt nieco lepszy, mogę więc założyć, że skoro polecałeś Authora Traction, to Context również będzie dobrym wyborem? Rowery są na tej samej ramie. http://author.pl/rowery/rowery-gorskie/cross-country-26/context
afly Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 O Authora mi chodziło tego (na kołach 29") http://velo.pl/rowery/rowery-gorskie/author/traction-29-i . Jestem zaskoczony, że patrząc na Twój wzrost i majac duże pole do wyboru pomiędzy trzema rozmiarami 29, 27.5 i 26", celujesz wlasnie w ten ostatni. Osobiście na chwilę obecną nie widzę sensu kupowania nowego roweru 26", gdy sprzet wysokiej klasy w takim rozmiarze kół, używany jest sprzedawany po niższych kosztach niż to było rok czy dwa lata temu.Jeżeli koła 29" Ciebie w ogóle nie przekonywują, będe delikatnie nalegał abyś swoje "upodobania" przelał na rowery z kołami 27.5.Akurat rozmiar 650B (27.5) będzie prawdziwym wysypem w nadchodzącym sezonie, zresztą już teraz można je oglądać i powoli niektóre modele nabywać.Poczytaj na temat innych rozmiarów kół .
plj Napisano 1 Września 2013 Autor Napisano 1 Września 2013 O Authora mi chodziło tego (na kołach 29") http://velo.pl/rowery/rowery-gorskie/author/traction-29-i . Jestem zaskoczony, że patrząc na Twój wzrost i majac duże pole do wyboru pomiędzy trzema rozmiarami 29, 27.5 i 26", celujesz wlasnie w ten ostatni. Osobiście na chwilę obecną nie widzę sensu kupowania nowego roweru 26", gdy sprzet wysokiej klasy w takim rozmiarze kół, używany jest sprzedawany po niższych kosztach niż to było rok czy dwa lata temu. Jeżeli koła 29" Ciebie w ogóle nie przekonywują, będe delikatnie nalegał abyś swoje "upodobania" przelał na rowery z kołami 27.5. Akurat rozmiar 650B (27.5) będzie prawdziwym wysypem w nadchodzącym sezonie, zresztą już teraz można je oglądać i powoli niektóre modele nabywać. Poczytaj na temat innych rozmiarów kół . Wyszedłem z założenia, że skoro do 'tej' pory wszyscy jeździli na 26" i jakoś było dobrze, a ja się tez dobrze na nich czuje to czemu miałbym to zmieniać? Lecz w tygodniu, zapewne już jutro, postaram się zasiąść do jakiegoś 29" i 27.5" i przemyśleć sytuacje
Rulez Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Ja też się dobrze czuję na 26" przy 182 cm wzrostu, nie mniej jednak w przypadku zakupu nowego roweru ht rozważał bym zdecydowanie koło 27,5" , z 2 powodów, - trakcja i lepsze "podpasowanie" kół do stosowanych obecnie przełożeń napędów, oraz dostępność części, to drugie zważywszy na zanikanie kół 26" w rowerach z wyższych grup będzie miało niedługo niebagatelne znaczenie dla ewentualnej modernizacji roweru.
beskid Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 @Rulez mamy podobne odczucia ale czy aby nie przesadzasz?? Rozumiem problemy w przyszłości w kwestii napędu np. 9rz. a 10 rz. Ale koła?? Przestaną produkować obręcze, szprychy, opony.
afly Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Rynek jest zbyt nasycony, aby nawet niektóre produkty znikneły w ciągu 4-lat. 26" nie umrze szybko spokojnie, możliwe że za jakiś czas powróci ponownie, co nie zmienia faktu że kręce nosem kiedy je widzę .
Rulez Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 @Rulez mamy podobne odczucia ale czy aby nie przesadzasz?? Rozumiem problemy w przyszłości w kwestii napędu np. 9rz. a 10 rz. Ale koła?? Przestaną produkować obręcze, szprychy, opony. Przestaną produkować koła 26" z wyższej półki, wyobraź sobie że DT Swiss już nie ma zamówień na takie koła w rozm. 26" , kupiłem na zapas z wyprzedaży w Dt4you tylne kółko DT Tricon 1550 - 26" w śmiesznej cenie 658 zł , do czego to doszło ...
plj Napisano 1 Września 2013 Autor Napisano 1 Września 2013 Ja też się dobrze czuję na 26" przy 182 cm wzrostu, nie mniej jednak w przypadku zakupu nowego roweru ht rozważał bym zdecydowanie koło 27,5" , z 2 powodów, - trakcja i lepsze "podpasowanie" kół do stosowanych obecnie przełożeń napędów, oraz dostępność części, to drugie zważywszy na zanikanie kół 26" w rowerach z wyższych grup będzie miało niedługo niebagatelne znaczenie dla ewentualnej modernizacji roweru. Jest więc coś godne polecenia do 3.5k zł w 27.5"?
Rulez Napisano 1 Września 2013 Napisano 1 Września 2013 Wstrzymaj się chwilę, już we wrześniu pokażą się w katalogach rowery na takim kółku, duuużo rowerów.
plj Napisano 2 Września 2013 Autor Napisano 2 Września 2013 Wstrzymaj się chwilę, już we wrześniu pokażą się w katalogach rowery na takim kółku, duuużo rowerów. Mogę się jeszcze troche wstrzymać. Jest gdzieś info którego wychodzi ten katalog, czy może wiadomo tylko tyle, że we wrześniu? Oraz czy razem z wyjściem katalogu rowery zaczną jechać na półki sklepowe czy trzeba będzie z miesiąc czekać? Objechałem dziś 7 sklepów z czego jeden nieczynny, drugi zlikwidowany i udało mi się zobaczyć i przymierzyć tylko 2 rowery w cenie jaka mnie interesuje, tj. - Scott Aspect 910 (3.5k zł) na kołach 29" http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/1655/Scott.Aspect.910/ Przejechałem się na wersji ramy XL oraz L i L'ka wydawała mi się stanowczo za mała a XL niemal wręcz idealna - Author Traction 29 (sprzedawca mówił że jeśli gotówką to będzie niecałe 3k zł) Dosiadłem ramę 21" (nic innego nie było) - całkiem komfortowo jednak na Scottcie Aspect 910 czułem się lepiej/wygodniej. Co sądzicie o powyższym rowerze firmy Scott i czy znacie jeszcze jakieś salony rowerowe z rowerumi +3k zł? Byłem w tych: 1. PH OLIMPIA sj Jarosław Surwiło-Bohdanowicz, Jacek Kuś Gdańska 27, 85-021 Bydgoszcz 2. Rower Sport. Kocoń P. Melchiora Wierzbickiego 1, 85-129 Zamknięte 3. SPORT - SERWIS Marii Konopnickiej 30, 85-124 Bydgoszcz 52 582 78 46 · sportserwis.pl Zlikwidowany 4. Salon Rowerowy All Mount Sports Jagiellońska 94, 85-027 Bydgoszcz 884 845 845 · amsports.pl 5. Taipol Sp. z o.o. Pomorskie centrum rowerowe. Sklep Adama Grzymały Siedleckiego 10, Bydgoszcz 6. ALMOTul. Szajnochy 11, 85-638 Bydgoszcz 52-346-60-83, sklep@almot.com.pl 7. Centrumrowerowe.pl - sklep i serwis rowerowy, Bydgoszcz Fordońska 135, 85-739 Bydgoszcz 52 363 40 50 · centrumrowerowe.pl
afly Napisano 2 Września 2013 Napisano 2 Września 2013 Jeżeli jakiś sprzedawca oferował Ci Authora Tractiona 29 w rozmiarze 21" - omijaj ten sklep z daleka, dla Ciebie prawidłowy rozmiar tego modelu to tylko i wyłacznie rama 19".Sprawdziłem geometrię tego Scott / Aspect 910 w rozmiarze XL i patrząc na parametry takie jak horyzontalna długość górnej rury, oraz długość tyłu (tylnego trójkąta) są liczbowa takie same jak w Authorze 19".Jednak wybierając Authora w mojej opinii zyskujesz lepsze kąty rury sterowej oraz podsiodłowej, niższy wymiar główki ramy, bezpieczniejszy mniejszy przekrok, oraz osprzętowo lepszy rower.
plj Napisano 2 Września 2013 Autor Napisano 2 Września 2013 Dzięki za radę. Apropo Scottów jeszcze, wynalazłem artykuł, w którym autor porównuje dwa rowery, mianowicie Scott Aspect 910 oraz Scott Scale 970 (nieco tańszy ze słabszym osprzętem i amorem od Aspecta). Wniosek płynący z treści tekstu jest taki, że Aspect jest rowerem reakreacyjno wycieczkowym na długie wypady po lasach natomiast Scale rowerem typowo do ścigania. Problem w tym, że ja tej różnicy nie widzę. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć skąd się ona bierze i czym te dwa rowery się aż tak różnią, że ją powodują? Skoro chciałbym nabyć rower do pierwszego maratonu to z przytoczonego artykułu wynika, że to Scale byłby lepszym wyborem, czy tak? tu link do testu: http://test-bike.blogspot.com/2013/02/scott-aspect-910.html
afly Napisano 2 Września 2013 Napisano 2 Września 2013 Porównując Scott Aspect i Scale, to Scale jest bardziej "sportowy" ze względu na większy wymiar górnej rury (również horyzontalny), dla ramy Aspect XL masz 625mm, a dla Scale XL masz 640mm. Dodatkowo długość tylnego trójkąta jest znacznie krótsza w modelu Scale, ma to znaczenie na pokonywanie zakrętów i ciasnych łuków (Aspect 450mm, Scale 440mm).Nie jesteś w stanie wyłapać takich różnic tocząc sie rowerem po parkingu sklepu - niestety, w terenie te parametry mają znaczenie.Odnosząc Scale do Tractiona, na korzyśc Scale przemawia tylni trójkąt (Scale 440, Traction 450), jednak porównując wymiar górnych rur rozmiarów Scale L i Traction 19" = Scale 620mm, Traction 630mm (mostek ten "sam").Pytanie teraz o kąty, jakie bedą Ci bardziej odpowiadać, w tej materii ciężko pomóc.Scale będzie bardziej "sportowy", ze względu na tył.
plj Napisano 2 Września 2013 Autor Napisano 2 Września 2013 Porównując Scott Aspect i Scale, to Scale jest bardziej "sportowy" ze względu na większy wymiar górnej rury (również horyzontalny), dla ramy Aspect XL masz 625mm, a dla Scale XL masz 640mm. Dodatkowo długość tylnego trójkąta jest znacznie krótsza w modelu Scale, ma to znaczenie na pokonywanie zakrętów i ciasnych łuków (Aspect 450mm, Scale 440mm). Nie jesteś w stanie wyłapać takich różnic tocząc sie rowerem po parkingu sklepu - niestety, w terenie te parametry mają znaczenie. Odnosząc Scale do Tractiona, na korzyśc Scale przemawia tylni trójkąt (Scale 440, Traction 450), jednak porównując wymiar górnych rur rozmiarów Scale L i Traction 19" = Scale 620mm, Traction 630mm (mostek ten "sam"). Pytanie teraz o kąty, jakie bedą Ci bardziej odpowiadać, w tej materii ciężko pomóc. Scale będzie bardziej "sportowy", ze względu na tył. Dzięki za odpowiedź i wyjaśnienia, poczytam o tym nieco więcej. Pytanie teraz czy biorąc pod uwagę przeznaczenie pod jakie chcę zakupić rower, czy wobec przytoczonych faktów Aspect odpada?
Rulez Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 Aspect nie został zaprojektowany do zastosowań sportowych tylko do "turystyki rowerowej w terenie" . Jeśli chodzi o Authora, to ma inną geometrię niż Aspect, odpowiednikiem Aspecta XL jest Author 19", jednak nawet w tym rozmiarze będzie mało zwrotny - będzie jak Aspect. Kross pokazał kolekcję na 2014, są rowery na kólku 27,5 : http://www.kross.pl/pl/rowery/gorskie Może wkrótce Romet wrzuci nowe modele, mają być ciekawe ...
plj Napisano 3 Września 2013 Autor Napisano 3 Września 2013 Aspect nie został zaprojektowany do zastosowań sportowych tylko do "turystyki rowerowej w terenie" . Jeśli chodzi o Authora, to ma inną geometrię niż Aspect, odpowiednikiem Aspecta XL jest Author 19", jednak nawet w tym rozmiarze będzie mało zwrotny - będzie jak Aspect. Kross pokazał kolekcję na 2014, są rowery na kólku 27,5 : http://www.kross.pl/pl/rowery/gorskie Może wkrótce Romet wrzuci nowe modele, mają być ciekawe ... Faktycznie coś w tym jest odnośnie Aspecta. Objechałem dziś 4 kolejne salony w Bydgoszczy oraz dosiadłem Scotta Scale 970 w wersji XL i... przecudnie się na nim czułem, bardziej podpasował mi niż Aspect i Author mimo, że ma nieco gorszy osprzęt. Za to jako jedyny ze wszystkich dostępnych w Bydgoszczy w tej cenie ma konkretną sportową geometrie ramy i chyba to właśnie ten rowerek wybiore, z nastawieniem na parę zmian w niedalekiej przyszłości jak np. lepszy amortyzator. Byłem też w Unibike, sprzedawca zaproponował mi Experta po małej zniżce tak, że zmieściłbym się w planowanym budżecie jednakże jedynymi dostępnymi rozmiarami były 21 i 17", a 21 był mi delikatnie przyduży :/ Suma summarum chyba padnie na Scott Scale 970, w dodatku jest najlżejszy z wszystkich, które oglądałem.
Rulez Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 No to coś się zaczyna wyjaśniać, jednak są już Scale na kółku 27,5", warto by sprawdzić, żeby później nie żałować : http://sklep.kastor-bike.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=223&Itemid=1
plj Napisano 3 Września 2013 Autor Napisano 3 Września 2013 No to coś się zaczyna wyjaśniać, jednak są już Scale na kółku 27,5", warto by sprawdzić, żeby później nie żałować : http://sklep.kastor-bike.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=223&Itemid=1 Zależy jeszcze jakie będą miały ceny. Sprzedawca mówił, że pod koniec tygodnia mają się pojawić jakieś pierwsze 27.5 ze Scotta 2014. Jednakże, dosiadając tego Scale 970 XL 29" miałem wrażenie, że mniejszy/niższy już być nie powinien.
Rulez Napisano 3 Września 2013 Napisano 3 Września 2013 Nie wiem, to już Twoje wrażenie, obawiam się jednak, że traktujesz ten rower jak crossa, ja mam nogę 87,5 cm i niezbyt wyobrażam sobie jak mógł bym jeździć na Scale XL ... toż to cholerna kobyła ... po asfalcie to każdy wydaje się odpowiedni ... na maratonie już tak być nie musi . Zresztą, Scale 27,5" też jest z ramą XL ...
plj Napisano 4 Września 2013 Autor Napisano 4 Września 2013 No i padło na Scott Scale 970 29". Dziś odbyła się pierwsza jazda, mimo ostro zakwaszonych mięśni nóg nie mogłem się powstrzymać i machnąłem te 20km ;p W porównaniu do mojego poprzedniego pojazdu to już jest konkretna maszyna, świetnie się prowadzi, zwrotna, zakorzenione strome górki, których wcześniej nie mogłem pokonać nie schodząc z roweru teraz nie sprawiają problemu. Nie wiem też czy to domena 29erów ale bardzo zgrabnie prowadzi się przy wyższych prędkościach po nierównym leśnym terenie. Co do amortyzatora trudno mi coś powiedzieć gdyż nie mam porównania do sprzętów droższych niż ten domniemany król budżetowych amorów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.