Pomer Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 Proszę o ocenę tego roweru: http://allegro.pl/rower-szosowy-romet-huragan-26-wyprzedaz-i3506620918.html Chcę zakupić pierwszy rower szosowy i znalazłem taką oto okazję.
Gość Goral96 Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 Ja bym tego nie brał. Sam widzisz, że rowery szosowe są drogie, nawet jeśli jest tam osprzęt niższej klasy. Ale i tak mają 8 - 10s z tyłu. Waża 9kg jak są słabsze, a potem lepsze to 8kg. Ten rower stoi na allegro ciągle. Już lepiej dołożyć i używkę kupić jakąś, a teraz niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony Do tego nic nie opisali o ilości zębów i z resztą o większości i jest to stal, a bierz alu
panSocjolog Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 To jest rower dla dzieci i do tego badziewny.
Pomer Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Napisano 30 Sierpnia 2013 Dziękuję, o to mi chodziło Jestem w stanie wydać około 1000-1500 zł na rower. Dopiero znalazłem te forum, więc zanim poproszę o porady poszukam starsze posty.
Gość Goral96 Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 Dziękuję, o to mi chodziło Jestem w stanie wydać około 1000-1500 zł na rower. Dopiero znalazłem te forum, więc zanim poproszę o porady poszukam starsze posty. A ile jeździsz rowerem rocznie ? I ile km dziennie pokonujesz ?
Pomer Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Napisano 30 Sierpnia 2013 Sport uprawiam intensywnie, natomiast niestety na rowerze nie jeżdzę od kilku dobrych lat. Moja wiedza jest więc znikoma w temacie.
Gość Goral96 Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 Sport uprawiam intensywnie, natomiast niestety na rowerze nie jeżdzę od kilku dobrych lat. Moja wiedza jest więc znikoma w temacie. Ok. Pytam dlatego, że osprzęt możesz dobrać zależnie od km ile jeździsz. Ale do 1500zł, to nie wiem czy coś dobierzesz. Popytaj teraz innych, bo ja sam kolarzówki nie mam tylko zmieniam mtb, a kolarzówkę kupię może w dalszej przyszłośći.
rzezniol Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 1,5 kzł kosztuje najtańsza szosa w Decathlonie ... http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-3-a-id_8239800.html Pytanie ile chcesz jeżdzić ... bo jak okazjonalnie to nie trzeba wydawać nie wiadomo jakiej kasy, ale jak chcesz połykać kilometry ... to niestety ale 1,5 k wystarczy co najwyżej na używkę. Pozdro
Pomer Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Napisano 30 Sierpnia 2013 1,5 kzł kosztuje najtańsza szosa w Decathlonie ... http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-3-a-id_8239800.html Pytanie ile chcesz jeżdzić ... bo jak okazjonalnie to nie trzeba wydawać nie wiadomo jakiej kasy, ale jak chcesz połykać kilometry ... to niestety ale 1,5 k wystarczy co najwyżej na używkę. Pozdro Wiem, że można trafić na okazje jeśli chodzi o używki, ale problem w tym, że nie mam bezpośrednio kogo się poradzić zarówno przy kupnie, a co dopiero przy wymianie i doborze jakichś części itd. Dlatego wygodniej mi kupić coś nowego. Dlatego też myślałem właśnie o czymś z Decathlonu, mógłbym nawet do tych 2000 dołożyć. Czy jesteś w stanie mi powiedzieć tak według własnej oceny czy warto wybrać coś właśnie z tego sklepu? A ilę chcę jeździć? Jak najwięcej, na pewno nie okazjonalnie.
Septix Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 Takie 'okazje' potrafią płatać figle bo może się zdarzyć, że taki rowerek będzie generował dodatkowe koszty (jest takie prawdopodobieństwo). A co do serwisowania roweru sam zrezygnowałem z serwisów rowerowych. Internet jest teraz pełen porad, filmów, artykułów na temat konserwacji/serwisowania wszystkiego w rowerze. Kosztuje to na pewno mniej od wizyt w serwisie. Proponowałbym zakup czegoś używanego. Sprzedający na pewno pozwoli na jazdę próbną a jak wtedy będzie Ci na nim wszysko grało to później nie powinno być problemów (choć istnieje prawdopodobieństwo, że takowe się zdarzą )
Pomer Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Napisano 30 Sierpnia 2013 Czy te szosówki, które dostępne są w Decathlonie - bo widzę, że nie ma ich zbyt wielu w przedziale do 2000zł, są na jakimś zadowalającym poziomie dla amatora?
Gość Goral96 Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 Czy te szosówki, które dostępne są w Decathlonie - bo widzę, że nie ma ich zbyt wielu w przedziale do 2000zł, są na jakimś zadowalającym poziomie dla amatora? Nie wiem nie patrzyłem. Weź lukaj w rowerze jak jest nowy, to na ilość zębów, na materiał ramy, widelca, ilość przełożeń, osprzęt jakiej klasy, wagę oraz na inne rzeczy typu siodełko. Na tą cenę i tak dużo nie możesz wymagać. Masz tu osprzęt po kolei http://www.forumrowerowe.org/topic/41726-grupy-osprzetu/ . To co podstawowe Ci powiedziałem, albo zapomniałem ^^
Pomer Napisano 30 Sierpnia 2013 Autor Napisano 30 Sierpnia 2013 Rozumiem, dzięki! Przy okazji podam co oferuję decathlon. Rower szosowy TRIBAN 3 UK B'TWIN 1599zł http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-3-uk-id_8274036.html
Gość Goral96 Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 Tak wg mnie osprzęt Sh 2200 i 2300 jest porównywalne, więc jest to praktycznie najniższa klasa. Druga sprawa - waga 10kg - nie wiemy jakie jest to alu i karbon. Nigdy nie jeździłem na żadnym z osprzętów szosowych, ale mam krossa, na osprzęcie Tourney/ Altus - też niski osprzęt, ale daje radę, wszystko w porządku i przejechane 5500km. Tylko mtb są na pół tańsze od szosówek, więc wydaje mi się, że ten osprzęt w tej szosie jest słabiutki. Popytaj ludzi, którzy jeździli na takim rowerze, może porównywalnym i na takim osprzęcie.
rzezniol Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 Rower szosowy TRIBAN 3 UK B'TWIN 1599zł Ładnie pięknie tylko ze jest ... niedostępny. Nie oszukujmy się najtańszy sprzęt jest najtańszy i jak na wycieczki rowerowe powinien starczyć, tak na poważne traktowanie gi gonienie go ponad 5 kkm w roku może być za mało ... Jak jesteś przekonany do szosy to moim zdaniem mimo wszystko nie ma się co pchać w najtańszy sprzęt... w efekcie końcowym szybko wydasz zaoszczędzony grosz na modernizację ... Jak będzie to twoja pierwsza styczność z tego typu rowerem i nie wiesz czy to jest właśnie to co chcesz robić ... to bezpiecznie jest wydać jak najmniej bo jak nie "siądzie" ci pozycja i kontakt z samochodami to stracisz relatywnie najmniej. Mam jednego znajomego który śmiga na tym najtańszym decathlonie i sobie go chwali ... inny znajomy narzeka na rower ponad 2 razy droższy ... Pozdrawiam
Gość Goral96 Napisano 30 Sierpnia 2013 Napisano 30 Sierpnia 2013 To dodam jeszcze taką informację, że jeśli chcesz coś modernizować, to potrzebna jest dobra baza, czyli rama. Rama mało ważąca, dobre aluminium, widelec karbon i może być osprzęt Sora. A potem modernizacja. Lepiej mieć dobrą ramę i gorszy osprzęt niż odwrotnie, bo jeśli osprzęt się zatrze, to możesz tą część zmienić. Jak rama jest słaba, jakaś ciężka itp, to nawet dobry osprzęt nie pomoże i nic. Tylko na taki rower, jaki opisałem to trzeba też kasy mieć troszkę. Lecz ja wolałem mieć mtb, bo ma 42 zęby i zrobiłem sobiłem sobię szybkość, przerobię mtb dalej, a jak będę w super formie i będę miał już super mtb na szosę, to wtedy kupię szosę. Taka jest sprawa, że jak chcesz jechać dalej z wiele ważącymi sakwami, to rower szosowy Ci tego nie wytrzyma, natomiast mtb tak. Dlatego w przyszłości chcę mieć szosę do treningów w domu, znaczy jechać i wrócić, a jak gdzieś dalej, gdzie wycieczka nie jest zorganizowana i towaru nie wiozą inni samochodem, to wtedy będę miał te przerobione mtb, żeby radziły te ciężkie sakwy Jeśli chodzi o te chwalenie sprzętu, to zależy też z jakimi rowerami miałeś styczność i czy masz szczęście - czy jesteś wymagający i czy rower trafi Ci się dobry po prostu A taka prawda jest, że nie wiesz, czy ten sport Ci będzie odpowiadał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.