Skocz do zawartości

[V-brake] Avid SD3

Lupinl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Czy podane w temacie hamulce są dobre czy słabsze. Chcę, żeby wyrzuciły mnie przez kierownicę przy lekkim naciśnięciu. :D

• Mod Team
Napisano

Chcę, żeby wyrzuciły mnie przez kierownicę przy lekkim naciśnięciu. :D

W takim razie po kiego grzyba Ci hamulec? Każdorazowo wkładaj sobie kij w w szprychy w przednim kole - efekt murowany ;)
Napisano

No dobrze, może nie o to chodziło :D chcę, żeby przy użyciu małej siły (przy wciśniętej do końca klamce ) zablokowało koło, a nie powoli przyhamowywało. 

Napisano

Mam SD7 więc różnica niewielka. W odróżnieniu od noname są lżejsze, sztywniejsze (pewniejszy ścisk) i nie da się ich rozebrać, więc rdzewieją od środka. A co do sły hamowania, to ta zależy od regulacji. Osobiście ustawiam sobie tak by był 1mm od obreczy i maksymalna siła hamowania wypada mi gdzieś w połowie ścisku. Po kilku dniach i tak linka się zluzuje, albo klocki się wytrą trochę, ale i tak można zblokować koło. Na noname z plastikowymi klamkami też sobie w ten sposób ustawiałem. Więc po co mi avidy? Przede wszystkim sprężyny mają równy naciąg, no i klamki ze speed dialem (normalne go nie używam, ale już mi się zdarzyło ze dwa trzy razy, że poratowało mi 4 litery w środku trasy do pracy).

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4

Napisano

A jaki zestaw masz teraz? Ja wymieniłem swoje kiepskie Alhonga, najpierw klocki na Author 3cc, potem ramiona na Shimano Alivio, ale różnicę zauważyłem dopiero po wymienieniu linek i pancerzy i założeniu klamek Avid fr5. Teraz przy delikatnym naciśnięciu klamki koło staje. Najbardziej jestem zadowolony z wymiany klamek i linek/pancerzy.

Więc napisz co masz teraz i czemu jesteś nie zadowolony.

Napisano

chcę, żeby przy użyciu małej siły (przy wciśniętej do końca klamce ) zablokowało koło, a nie powoli przyhamowywało.

Więc kup byle jaki. Każdy spełni tak "wygórowane" wymagania.

Napisano

Jakie zadanie mają speed diale  ?   

Jeszcze nie mam żadnego zestawu  :D Kupuje rower http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-romet-jolene-3.0-2011.html#fragment-2  i po prostu chciałem spytać czy te hamulce są dobre. A co do roweru, to dobry wybór w tej cenie ?  Ostatnio jak sprawdzałem tarcze mechaniczne u kolegi to jak z całej siły (mocno) wciskałem klamkę to rower ledwo co przyhamowywał nawet po regulacji.

Napisano

Jeżeli chodzi o V-ki to 90% sukcesu to dobre klocki (o odpowiednio dobranej twardości) oraz równe i wycentrowane obręcze. Potem są linki i pancerze oraz klamki. Ramiona... Nie wiem czemu wszyscy, którzy chcą lepszej skuteczności hamulców zaczynają wymianę od tego co ma najmniejszy wpływ.

Ostatnio jak sprawdzałem tarcze mechaniczne u kolegi to jak z całej siły (mocno) wciskałem klamkę to rower ledwo co przyhamowywał nawet po regulacji.

Tłusta tarcza załatwia na amen nawet najlepsze hydrauliki... 

Napisano

Rozmawiałem z pewnym rowerzystą, który mówił, że jak się zatłuści tarczę to po jakimś czasie to się wyciera i jest w pełni ,,zdrowa'' .

Napisano

sztywniejsze (pewniejszy ścisk) i nie da się ich rozebrać, więc rdzewieją od środka. A

To co zostało złożone jest też rozkładalne. To samo tyczy sd3.

Faktem jest że warto je od czasu do czasu wypatroszyć i wyczyścić/nasmarować tuleje ramion. Problem ten jednak dotyka przede wszystkim te sztuki które są tyrane w mokrych warunkach.

Zamiast nich wolałbym podstawowy model Shimano, który dużo łatwiej i skuteczniej poddaje się regulacji sprężyn i takie ustawienia utrzymuje.

Rozmawiałem z pewnym rowerzystą, który mówił, że jak się zatłuści tarczę to po jakimś czasie to się wyciera i jest w pełni ,,zdrowa'' .

Może dzieje się tak po zatłuszczeniu tarczy/cyferblatu zegarka, paluchami którymi trzyma się kanapke :) W przypadku hamulca tarczowego ta zasada nie obowiązuje. Brudne tarcze redukują lub likwidują skuteczność pracy hamulca.

Napisano

W kategorii mechaniki, to nie, ale oryginalne wkłady są dość przeciętne. Tak, jak mklos1 napisał - podstawa to klocki i rawka (elementy cierne). Zawsze możesz zapolować na używane Magura hs33.

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...