Skocz do zawartości

[1000-2000zl]cross

xzsedr0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

od paru tygodni noszę się z planem zakupu nowego roweru. Mój obecny mtb... cóż... lepiej nie mówić o nim. 

Zamierzam jeździć po mieście, po drogach rowerowych, asfaltowych, czasami ścieżkami nieutwardzonymi. Mam ok. 185cm wzrostu, więc roweru poszukuje na przedział 185-190. Będę jeździł w miarę często, jeśli oczywiście czas będę miał. Mój przedział cenowy to 1000-2000zł. Wypatrzyłem w internecie dwie fajne dwukołówki:

1) http://www.kross.pl/pl/2013/cross/evado-3-0"   Kross Evado 3.0

Chyba jest bardzo popularny, wydaje się porządny(np. hamulce). Wiem, wypowiadam się jak świeżak,  jestem nim, właśnie dlatego korzystam z tego forum :P.  Jako że nie wszystkie jego części są idealne, to w przyszłości mógłbym zainwestować w jego ulepszenie.

2)http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.1.disc/9154/49227/#geometry   Roam 1 Disc

Ten, z tego co wyczytałem, klasa wyżej od krossa. Jest trochę droższy, ale z zakupem roweru poczekam oczywiście do zbliżającej się jesieni, żeby nie przepłacać. Tutaj akurat nic bym nie zmieniał(chodzi mi o części oczywiście).

Może jeszcze jakiś inny rower polecicie? 

ps. trochę bardziej mi się podoba pierwsza wersja z krossem.

Napisano

Jeżeli chodzi o osprzęt to tutaj wygrywa Giant. Moim zdaniem, do codziennej jazdy będzie nieco lepszy. Specyfikacja tego roweru jest nawet dobra, jedyne co mnie niepokoi to heble. Zazwyczaj w tym przedziale cenowym do rowerów montowane są przeciętne hamulce hydrauliczne, które po krótkim czasie tracą swoje właściwości. Moim zdaniem, byłoby lepiej rozejrzeć się za czymś z v-brake'ami, które na pewno spiszą się lepiej od wymienionych w specyfikacji hamulców. Sam osobiście posiadam Kross Level A6, ale jest to rower nieco z innej pułki, który sobie chwalę mimo różnych opinii chociażby o pękających ramach.

Twój wybór, musisz zdecydować czym będziesz się kierować, kwestią gustu czy lepszym osprzętem. Moim zdaniem lepiej dołożyć i kupić rower, który posłuży kilka dobrych lat - w tym przypadku Gianta :)

Napisano

Viper wydaje się niezły.. postaram się o niego,  może będzie jeszcze odpowiedni dla mnie rozmiar. Dziękuje za pomoc.

xzsedr0

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...