Skocz do zawartości

[napęd] Głośna praca, co jest przyczyną?

LQS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W związku z tym iż nie znalazłem odpowiedzi na forum,a reszta tematów jest pozamykana otwieram nowy.

Wczoraj zabrałem się za czyszczenie napędu w moim unibike'u.

Łańcuch - Sram PG 951

Kaseta - Sram PG 950

Korba - Deore M590

Całość przejechała max 2000 km

Przed czyszczeniem napęd był cichutki, ale za to trochę zasyfiony piachem między ogniwami.

Rozpiąłem spinkę łańcucha i wrzuciłem do butelki po Nestea, a następnie zalałem benzyną ekstrakcyjną.

Dwa dość mocne i dokładne szejki i łańcuch lśni jak nowy. Kasetę czyściłem patyczkami i na koniec szczoteczką.

Następnie wszystko zamontowałem, zapiąłem łańcucha ( oczywiście wcześniej wycierając do sucha ) i nasmarowałem Rolhoffem nie żałując ani kropelki. Dzisiaj z rana wytarłem nadmiar i cały szczęśliwy ruszyłem w trasę. Niestety zadowolony nie jestem bo teraz to wszystko chodzi jak traktor. Nie wiem, dźwięk jakby dobiegał z kasety[?] 

Prosiłbym o pomoc. Ewentualnie czy jest tu jakiś fachowiec z okolic Poznania, który podjąłby się zajrzeć co jest nie tak?

Pozdrawiam ;-)

Napisano

Rozumiem, że dałeś łańcuchowi czas na odparowanie benzynki (określenie "wycieranie do sucha" brzmi enigmatycznie)?

Może to głupio zabrzmi, ale jeśli dźwięk dobiega z okolic kasety, to sprawdź jeszcze, czy łańcuch jest prawidłowo przeprowadzony przez wózek przerzutki. Przyznam, że ostatnio też miałem podobny objaw po czyszczeniu i smarowaniu. Okazało się, że w pomroczności jasnej jakimś cudem przeprowadziłem łańcuch ponad ogranicznikiem. Efektem tego ocierał o wózek ;-)

Napisano

może łańcuch jest kierunkowy i po prostu założyłeś go na lewą stronę? spróbuj rozpiąć i założyć na tyłem na przód

Jednak to nie to.

Rozumiem, że dałeś łańcuchowi czas na odparowanie benzynki (określenie "wycieranie do sucha" brzmi enigmatycznie)?

Może to głupio zabrzmi, ale jeśli dźwięk dobiega z okolic kasety, to sprawdź jeszcze, czy łańcuch jest prawidłowo przeprowadzony przez wózek przerzutki. Przyznam, że ostatnio też miałem podobny objaw po czyszczeniu i smarowaniu. Okazało się, że w pomroczności jasnej jakimś cudem przeprowadziłem łańcuch ponad ogranicznikiem. Efektem tego ocierał o wózek ;-)

Hahaha.. trafiłeś.. Przez moją głupotę źle założyłem łańcuch. Również poprowadziłem ponad ogranicznikiem czy jak to się tam nazywa i oto haczył.

A już miałem szykować się z tym i na serwis. Dzięki! Kufel piwa się należy!

Tak apropo Panów serwisantów z mojego miasta. Byłem dzisiaj u jednego ( bo to niby znajomy rodziny ) i opowiadałem o całej sprawie, a ten do mnie.. "po co czyściłeś łańcuch jak nie był zardzewiały".

Jeszcze raz wielkie dzięki! ;)

Napisano

Dodam jeszcze tylko od siebie, dla autora tematu, że kaseta jest całkowicie rozbieralna. Odkręcasz śrubkę imbusową i możesz dokładnie wyczyścić każdą koronkę, bez bawienia się w patyczki i szczoteczki ;)

Napisano

Proponowałbym również nie skręcać śrubą koronek kasety tylko założyć je luzem - brak śruby nie ma wpływu na działanie napędu.

Jeśli nie chcesz rozbierać kasety to weź kawałek szmatki, zamocz w benzynie i przeciągnij między koronkami kasety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...