Skocz do zawartości

[2500-3000] Używany Mtb czy to dobry wybór ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam 17 lat  183 cm  i 62 kg 

Stoję przed wyborem roweru "do wszystkiego" a mianowicie 70% teren w tym ciężki teren i 30 % szosa

Czytałem pilnie forum i wywnioskowałem że potrzebuję roweru "mtb xc "

Planuję zakup roweru używanego ze względu na lepszy osprzęt w tej samej cenie jednocześnie chciałbym aby był to dość świeży rower

(max 2,3 letni)

W oko wpadł mi ten kellys :

http://tablica.pl/oferta/rower-kellys-cool-tool-sowt-superlite-pompka-do-amortyzatora-ID3f6Tl.html#65f3d14c8d

Wydaję mi sie on bardziej terenowy od typowych ścigantów do xc i ma amortyzator 120 mm a to chyba pomaga w terenie ?

Jednak czy byłby dobry wybór w tej cenie ?

Najbardziej obawiam sie korb z naklejkami kellysa 

Pozdrawiam :)

Napisano

Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź lecz niestety większość twoich propozycji jest dość wiekowa. Mój poprzedni rower miałem około 15 letni bardzo wysokiej klasy

jednak chciałbym coś świeższego . Z racji mojej stosunkowo niskiej wagi wymagałbym amorka powietrznego.

Czy taki kross nadałby się do trudniejszego terenu ? słyszałem złe opinie o ramach krossa 2012/13 czy dotyczą one też rocznika 2011 ?

http://tablica.pl/oferta/kross-level-a8-slx-super-stan-ID3svrB.html#95e3361d8e

• Mod Team
Napisano

120mm skoku amortyzatora niekoniecznie pomaga w terenie.

A mógłbyś jakoś szerzej uzasadnić, tą jakże ciekawą tezę?

@damianno
Generalnie w założonym przez Ciebie budżecie można mieć już bardzo fajny rower w cięższy teren. Np. takiego Jamisa. Osprzęt w używanym rowerze to zawsze spore ryzyko, zwłaszcza jak kupujesz przez internet, lub masz małe doświadczenie w ocenie stanu poszczególnych elementów napędu. A w nowym rowerze z czasem i tak będziesz upgrejdował napęd i to z reguły na lepszy. :)
Napisano

A może byś się wstrzymał z zakupem, przy 183 cm, wzrostu warto poczekać na rowery z kołami 27,5" z kolekcji 2014, będzie ich duuużo i ceny powinny być rozsądne...

Napisano

A mógłbyś jakoś szerzej uzasadnić, tą jakże ciekawą tezę?

Z mojego doświadczenia wynika, że 100mm w "terenie" jest najbardziej optymalnym wyborem, szczególnie jeśli chodzi o podjazdy. Ale to moje zdanie, masz prawo się z nim nie zgadzać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...