Skocz do zawartości

[Napęd] Dobór napędu

KubaW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, składam rower (rama motobecane) i potrzebuje pomocy doświadczonych forumowiczów w dobraniu kasety, łańcucha, manetki i tylnej przerzutki, z przodu chciałbym założyć korbę jednorzędową, korbę (na klin) już mam, nie potrzebuje dużo biegów, przerzutka z mocowaniem na oś, myślałem o zakupie kasety Shimano CS-HG 50, mam też obawy dotyczące spadania łańcucha, rower na początku miał być single speed (stąd jednorzędowa korba), ale stwierdziłem, że ss nie jest na moje tereny, czy brak przerzutki z przodu nie przeszkadza w takim układzie?

• Mod Team
Napisano

Heh korba na klin ... no jak tam uważasz. przerzutka na oś ... sadze ze o Hone nie chodzi tylko zwykłą ze zintegrowanym hakiem :P , kaseta jest ok, a do korby zdałby sie napinacz albo przednia przerzutka, zablokowana, lub chain dog lub coś w tym rodzaju.

ile masz kasy na to ?

Napisano

kasy? tyle co student na dziennym :)
Jeszcze odnośnie korby, chyba sobie odpuszczę jednorzędową. Czy korba dwurzędowa od rometa waganta jest godna polecenia? ew. mógłbym dokupić blaty do mojej wysłużonej korby aero coronado 52/42, ale będzie ciężko je znaleźć.. nigdzie ich nie mogłem dostać. Może jakieś zamienniki? Mam jeszcze możliwość wyboru kaseta - wolnobieg, co polecacie?

• Mod Team
Napisano

Sprawdź jaki masz rozmiar zębatek w owej korbie i szukaj takich, jest szansa ze coś podpasujesz. Rozmiar podawany jest na kilka sposobów, rozmiar BCD, określa on okrąg przechodzący przez środki otworów na śruby i czasami odległość miedzy 2 najbliższymi środkami otworów.

Napisano

Witam mam rower kross hexagon v6 i mam przy nim przezutke altus z tylu. Chcialbym ja wymienic na cos lepszego ale tak zeby pasowalo do tego modelu rama 21" 8 biegów. Moge wydac okolo 80-100 zl chyba ze cos sie bedzie bardziej oplacalo to moge dolozyc powiedzmy 40 zl. Jezdze zarowno po asfalcie jak i po lesie czasem po blocie. Jaka przezutka bylaby najlepsza?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...