Skocz do zawartości

[korba + układ] szukam odpowiedniego modelu Suntour

lukaszooo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Taką małą zagwozdkę mam.... a mianowicie nadszedł czas abym wymienił w swoim rowerze mechanizm korbowy, bo na środkowym przełożeniu po dociśnięciu gazu spada łańcuch i ogólnie wizualnie zębatki są pościerane.

Rower to Trek 4300 z 2003 z fabrycznym układem korbowym Suntour XCC-150 42/32/24.

Mam prośbę, czy ktoś może polecić mi odpowiednik tej korby? Nie mogłem znaleźć nigdzie tego konkretnego modelu i stąd moja prośba.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

pozdrawiam.

Napisano

Korby różnią się przeznaczeniem, ilością blatów, ilością zębów na blatach, osią suportu na jakiej są montowane (kształt osadzenia i długość osi).

Jak wymieniasz wszystko (układ = suport) to kupujesz dowolną korbę np Shimano z taką samą liczbą zębów na którą cie stać, do tego suport i po sprawie  ...

Tutaj nie ma "odpowiedników" bo to dość znormalizowany element .

Napisz ile chcesz wydać kasy i ile zębów mają zębatki aktualnej korby.

Pozro

Napisano

no właśnie najchętniej wymieniłbym same zębatki ale po hurtowniach jak latam to mają same komplety... :-/

jak już wymieniać to 3 zębatki.

dzięki za pomoc.

Napisano

Nie rozpędzaj się tak z tego co wiem xcc-150 jest nierozbieralna.

Pozdro

czyli rozumiem, że generalnie muszę kupić cały układ korbowy? jeśli tak to czy mógłbym prosić o propozycje modelowe ale tak, żeby pasowały do xcc-150? :-(

chodzi mi o to abym mógł wymienić minimum potrzebnych części przy zachowaniu dobrej jakości.

p.s. cena w sumie nie gra roli ale to do 300 zł jako górny limit ;-)

pozdrawiam.

Napisano

No to jak chcesz wydać 300 zł nie chcesz przepłacić to proponuję Alivio na Octalinku ...

Kupujesz korbę z blatem 44T ( będziesz musiał odrobinę podnieść przerzutkę) a długość ramienia korny (170 lub 175) dobierasz pod wzrost ... jak masz ponad 170 cm to kupujesz 175 poniżej raczej 170 mm

http://allegro.pl/czesci-korby-16439?string=alivio+octalink

I do tego suport o długości stosownej do wybranego modelu  ...

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=octalink&search_scope=category-16440

Wydasz 160 zł i jak Suntour ci nie "przeszkadzał" w jeździe tak z tego zestawu będziesz na 100% zadowolony.

Pozdrawiam  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...