lukaszooo Napisano 21 Sierpnia 2013 Napisano 21 Sierpnia 2013 Taką małą zagwozdkę mam.... a mianowicie nadszedł czas abym wymienił w swoim rowerze mechanizm korbowy, bo na środkowym przełożeniu po dociśnięciu gazu spada łańcuch i ogólnie wizualnie zębatki są pościerane. Rower to Trek 4300 z 2003 z fabrycznym układem korbowym Suntour XCC-150 42/32/24. Mam prośbę, czy ktoś może polecić mi odpowiednik tej korby? Nie mogłem znaleźć nigdzie tego konkretnego modelu i stąd moja prośba. Z góry dzięki za podpowiedzi. pozdrawiam.
rzezniol Napisano 21 Sierpnia 2013 Napisano 21 Sierpnia 2013 Korby różnią się przeznaczeniem, ilością blatów, ilością zębów na blatach, osią suportu na jakiej są montowane (kształt osadzenia i długość osi). Jak wymieniasz wszystko (układ = suport) to kupujesz dowolną korbę np Shimano z taką samą liczbą zębów na którą cie stać, do tego suport i po sprawie ... Tutaj nie ma "odpowiedników" bo to dość znormalizowany element . Napisz ile chcesz wydać kasy i ile zębów mają zębatki aktualnej korby. Pozro
Sagitt77 Napisano 21 Sierpnia 2013 Napisano 21 Sierpnia 2013 Możesz wymienić same zębatki. Poza suntour wiele firm produkuje korby, nawet znacznie lepsze...
rzezniol Napisano 21 Sierpnia 2013 Napisano 21 Sierpnia 2013 Teraz doczytałem że liczbę zębów już podałeś Pozostaje pytanie czy komplet i ile kasy chcesz wydać ... @@Sagitt77, Nie rozpędzaj się tak z tego co wiem xcc-150 jest nierozbieralna. Pozdro
Sagitt77 Napisano 21 Sierpnia 2013 Napisano 21 Sierpnia 2013 aaa, w takim razie wycofuję się z dyskusji
lukaszooo Napisano 21 Sierpnia 2013 Autor Napisano 21 Sierpnia 2013 no właśnie najchętniej wymieniłbym same zębatki ale po hurtowniach jak latam to mają same komplety... :-/ jak już wymieniać to 3 zębatki. dzięki za pomoc.
lukaszooo Napisano 23 Sierpnia 2013 Autor Napisano 23 Sierpnia 2013 Nie rozpędzaj się tak z tego co wiem xcc-150 jest nierozbieralna. Pozdro czyli rozumiem, że generalnie muszę kupić cały układ korbowy? jeśli tak to czy mógłbym prosić o propozycje modelowe ale tak, żeby pasowały do xcc-150? :-( chodzi mi o to abym mógł wymienić minimum potrzebnych części przy zachowaniu dobrej jakości. p.s. cena w sumie nie gra roli ale to do 300 zł jako górny limit ;-) pozdrawiam.
rzezniol Napisano 23 Sierpnia 2013 Napisano 23 Sierpnia 2013 No to jak chcesz wydać 300 zł nie chcesz przepłacić to proponuję Alivio na Octalinku ... Kupujesz korbę z blatem 44T ( będziesz musiał odrobinę podnieść przerzutkę) a długość ramienia korny (170 lub 175) dobierasz pod wzrost ... jak masz ponad 170 cm to kupujesz 175 poniżej raczej 170 mm http://allegro.pl/czesci-korby-16439?string=alivio+octalink I do tego suport o długości stosownej do wybranego modelu ... http://allegro.pl/listing/listing.php?string=octalink&search_scope=category-16440 Wydasz 160 zł i jak Suntour ci nie "przeszkadzał" w jeździe tak z tego zestawu będziesz na 100% zadowolony. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.